x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Umaniștii, alături de Biserică și Armată îl omagiază pe Avram Iancu

Umaniștii, alături de Biserică și Armată îl omagiază pe Avram Iancu

de Redacția Jurnalul    |    24 Iun 2023   •   14:20
Umaniștii, alături de Biserică și Armată îl omagiază pe Avram Iancu

 Departamentul pentru Transilvania al PUSL, condus de Raluca Bugnar, a organizat astăzi, la Casa Muzeu Avram Iancu din Baia de Criș, un eveniment de marcare a împlinirii a 199 de ani de la nașterea lui Avram Iancu.

          La eveniment au participat invitați din mediul cultural, politic central, religios, militar, civic și a inclus o procesiune spre mormântul lui Avram Iancu din localitate.

          De altfel, anul viitor, când se împlinesc 200 de ani de la nașterea sa, a fost declarat de Parlamentul României și Administrația Prezidențială ”Anul Avram Iancu” tot ca urmare a inițiativei actualului coordonator al Secției de Cultură și Istorie din cadrul Departamentului pentru Transilvania al Umaniștilor, poetul Laurian Stănchescu.

          Eroul Național Avram Iancu a fost pomenit și în cadrul unei ceremonii de comemorare a eroilor poporului român, ceremonie la care a participat  Departamentul pentru Transilvania prin Raluca Bugnar, dar și de Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Nestor și membrii ai mai multor asociații ale rezerviștilor și veteranilor de război.

          ”Nu m-am luptat pentru cruci și favoruri, ci pentru eliberarea națiunii mele”, spunea Avram Iancu. Supranumit de români ”Crăișorul Munților”, Avram

 

Iancu a deschis calea spre deșteptarea națională, faptele sale înscriindu-se în conștiința poporului român, pregătind calea spre Marea Unire, ce a fost înfăptuită în anul 1918, la Alba Iulia.

          De altfel, celebrele cuvinte ale lui Avram Iancu, care au definit crezul luptei sale, ”Unicul dor al vieții mele este să-mi văd națiunea mea fericită”, a fost și motto-ul sub care s-a desfășurat acțiunea organizată, cu ocazia marcării zilei de naștere a celui supra-numit Crăișorul Munților, de PUSL.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

                   

 

Lavinia Șandru, coordonator comunicare PUSL

         

×
Subiecte în articol: umanisti avram iancu