Liderii UDMR Kelemen Hunor, Laszlo Borbely si Marko Bela ameninta cu iesirea de la guvernare daca la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) din Targu-Mures nu va fi creata, prin hotarare de guvern, o linie de predare in limba maghiara. Este o promisiune a PDL facuta acum o luna UDMR in schimbul obtinerii voturilor necesare investirii Guvernului Ungureanu.
A venit scadenta, iar ministrul Educatiei, Catalin Baba, s-a deplasat la Targu-Mures pentru a discuta cu conducerea UMF pe marginea liniei de studiu in limba maghiara, iar de acolo a plecat lasand in urma promisiunea ca problema se va rezolva saptamana aceasta in Guvern. Nu s-a rezolvat. A avut loc insa o sedinta a coalitiei, in care liderul PDL Emil Boc a cerut UDMR ragaz de consultare in partid in ceea ce priveste introducerea hotararii de guvern. O varianta prevede infiintarea Facultatii de Medicina si Farmacie in limba maghiara, iar o alta varianta, infiintarea departamentelor de medicina si farmacie in limba maghiara.
'Misiunea noastra ferma este sa mergem pe Legea invatamantului – asa cum scrie in lege –, sa se infiinteze prin hotarare de guvern Facultatea de Medicina si Farmacie' (n.r. – in limba maghiara), a explicat liderul UDMR, Kelemen Hunor. El a spus ca martea viitoare hotararea de guvern trebuie sa intre in sedinta Executivului. 'Asteptam decizia PDL. PDL a cerut un ragaz pentru o consultare in partid. Noi am spus ca saptamana viitoare, marti, la sedinta de guvern trebuie sa intre hotararea de govern, ca sa putem continua mai departe acest drum impreuna. Presedintele Boc a promis ca se va consulta in partid', a afirmat Kelemen Hunor, citat de hotnwes.ro.
Premierul, indemnat de Crin Antonescu sa reziste la santaj
Aflat ieri la Targu-Mures, copresedintele USL, Crin Antonescu, a declarat intr-o conferinta de presa ca il incurajeaza public pe premierul Mihai Razvan Ungureanu 'sa reziste santajului' facut de UDMR in cazul UMF din Targu-Mures. 'Probabil ca acest santaj se va duce asupra PDL si asupra primului-ministru, pentru ca pana la urma o hotarare de guvern este semnata de primul-ministru. Eu il incurajez public pe primul-ministru sa reziste acestui santaj si, daca va rezista, ceea ce sper ca va face, voi fi primul care sa salute atitudinea sa', a spus Antonescu la Targu-Mures, citat de Mediafax.
Intrebat daca ar sustine un guvern minoritar, care ar ramane dupa parasirea coalitiei de catre UDMR, ca urmare a acestui gest, Antonescu a raspuns negativ. 'Nu voi sustine un guvern minoritar, doar voi saluta. De la salut si pana la sustinerea unui astfel de Guvern, nu, e mult', a spus el.
Liderul USL s-a intalnit cu reprezentantii conducerii UMF Targu-Mures – la care au participat rectorul in functie, Constantin Copotoiu, si rectorul ales, Leonard Azamfirei, reprezentanti ai Ligii Studentilor din Targu-Mures si lideri politici locali din USL, dar de la care au absentat prorectorul UMF Targu-Mures, Nagy Ors, si prodecanul Facultatii de Medicina, Szabo Bela – si a spus ca ca aceasta intalnire nu a fost politica, ci a avut scop de informare. Antonescu a mai spus ca UMF Targu-Mures este o victima, iar daca 'se va intampla ceva neconform' cu principiul autonomiei universitare, el garanteaza ca, imediat ce USL va ajunge la putere, va 'repara' situatia, iar universitatea 'va reveni la statutul ei normal'.
O 'victima' intr-o aritmetica precara
'Avem o victima, care este Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu-Mures – cu profesori romani si maghiari, cu studenti romani si maghiari, cu traditiile ei, cu echilibrul ei – care este victima, avem o formatiune politica, respectiv UDMR, care are probleme electorale – cum putem avea toti si cum chiar avem toti –, si avem un Guvern, o formatiune majoritara in Guvern, si anume PDL, care trebuie cu orice pret sa salveze o aritmetica precara, pe care numai UDMR o poate garanta.
Simplu spus, si nu spun eu, eu nu traduc, pentru ca s-a exprimat raspicat UDMR si romaneste: «Faceti asa cum vrem noi, incalcand autonomia universitara la UMF Targu-Mures, altfel va trantim Guvernul». Au spus-o liderii UDMR, n-o spun eu, nu o traduc, nu o parafrazez. Iar PDL e pe punctul de a face, si a si spus-o cumva, chiar daca cu jumatate de gura, chiar prin ministrul Educatiei, chiar prin altii, chiar daca neoficial, spune UMF-ului «faceti asa, pentru ca altfel facem noi cu forta»', a spus Antonescu.
Crin Antonescu a subliniat ca 'este inacceptabil ca o decizie a Guvernului Romaniei sa fie luata sub santajul unei formatiuni politice care are propriile interese electorale' si ca o institutie de invatamant superior, 'care, in conformitate cu spiritul Constitutiei si al legii, este in afara jocurilor, presiunii si influentei politice', sa fie socotita 'moneda de schimb, sa fie supusa presiunii, daca nu chiar santajului pentru a rezolva o problema electorala a cuiva'. 'Cu ce e de vina aceasta institutie, sa sufere in functionarea ei, pentru faptul ca UDMR are nevoie de niste voturi la alegeri, iar PDL are nevoie de voturile UDMR acum, in Parlament. USL, PNL, in numele caruia vorbesc, nu va putea accepta si nu va accepta si in masura puterilor sale nu va permite niciodata nici stat in stat in Romania, nici o alta limba oficiala in Romania decat limba romana, nici prejudicierea interesului public pe aceasta speta a oricarui pacient posibil cetatean roman, sub nici un motiv, in nici o conjunctura electorala, in nici o imprejurare de guvernare sau opozitie', a conchis Antonescu.
Scrisoare catre Ungureanu
Saptamana trecuta, copresedintele USL, Victor Ponta, i-a trimis o scrisoare deschisa premierului Ungureanu, in care ii cerea sa lase in pace UMF Targu-Mures si sa isi concentreze atentia pe adevaratele prioritati ale Romaniei. 'In actualul context, in care Romania are nevoie de raspunsuri urgente cu privire la probleme de maximum interes public (situatia medicamentelor, preturile la carburanti si la alimente, nevoia de masuri de relansare economica si de creare de noi locuri de munca, combaterea evaziunii si a coruptiei actualei administratii etc.), tema schimbarilor de la Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu-Mures este total nepotrivita', scrie Victor Ponta in deschiderea scrisorii.
El considera ca 'preocuparea actuala nu este una solida din punct de vedere moral' si a dat drept exemplu situatia actualului ministru al Educatiei, Catalin Baba, care 'acum 10 ani, mai precis pe 1 februarie 2002, pe cand era purtator de cuvant al Universitatii Babes-Bolyai, sustinea in numele rectorilor clujeni ca nu este de acord cu infiintarea facultatilor in limba maghiara. Astazi, dupa zece ani, la fel ca si mentorul sau, Emil Boc, si-a schimbat radical punctul de vedere. Este o dovada a lipsei de moralitate si verticalitate dupa care functioneaza organizatiile PDL din Transilvania'.
Discutiile in coalitie sunt in toi
Purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu, a declarat ieri ca situatia de la Tg Mures trebuia in mod normal rezolvata la nivelul universitatii, si nu sa devina o problema pe masa Guvernului. 'Suntem intr-o situatie care trebuia in mod normal rezolvata la nivelul universitatii. Universitatea are dreptul sa-si rezolve aceasta situatie. Ea a devenit o problema pe masa Guvernului pentru ca conducerea universitatii nu este inca formal validata, ezita. Asta nu ar fi trebuit sa fie o problema politica', a spus Voinescu. El a spus ca discutiile din coalitie pe aceasta tema sunt in toi si ca se incearca gasirea unor solutii legale, aratand ca discutiile sunt deschise si comunicarea exista. Voinescu a adaugat ca una dintre solutii ar fi emiterea unor hotarari de guvern privind infiintarea unei linii de predare in limba maghiara la Universitatea din Targu-Mures.