x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Unde sunt sforarii partidelor de altădată? Anchetele DNA au vacantat multe din posturile de conducere

Unde sunt sforarii partidelor de altădată? Anchetele DNA au vacantat multe din posturile de conducere

de Diana Lazăr    |    15 Apr 2015   •   20:09
Unde sunt sforarii partidelor de altădată? Anchetele DNA au vacantat multe din posturile de conducere
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

Baroni, grei, sforari, niciodată lideri. Presa i-a botezat în fel și chip, a vorbit ani de-a rândul despre afacerile lor obscure, despre averile uriașe și despre influența pe care au avut-o. Acum, cei mai mulți au ajuns numere de dosare penale. De la Elena Udrea, Adrian Videanu, Relu Fenechiu până la Viorel Hrebenciuc sau Liviu Dragnea, toate partidele au fost supuse “reformei DNA”.

Despre reforma clasei politice se vorbea până nu demult doar în anii electorali. Odată cu finalul campaniei, se oprea și curățenia partidelor. După prezidențialele din 2014 și odată cu ofensiva DNA asupra politicienilor, principalele formațiuni au adoptat reguli de integritate stricte pentru membrii lor. Pentru cei care au mai rămas. Căci, la o simplă privire pe listele de la congrese, se poate observa că DNA a vacantat multe dintre posturile de conducere din partidele parlamentare.

PMP, decapitat de DNA. PDL, salvat prin absorbție

Cu câteva zile înainte de congres, partidul de buzunar al lui Traian Băsescu, PMP, a rămas fără președinte. Elena Udrea a fost pusă sub acuzare în dosarul “Gala Bute” în care ulterior a şi fost arestată preventiv. Foștii colegi de guvernare, au intrat și ei în atenția procurorilor, însă fuziunea cu PNL a mascat pagubele de imagine pentru fostul PDL. Adriean Videanu spre exemplu, șeful PDL București, arestat preventiv și ulterior pus sub control judiciar în dosarul Alinei Bica, s-a autosuspendat din partid pentru a nu aduce prejudicii de imagine noului PNL. Gheorghe Ștefan, fost vicepreședinte al partidului se află în prezent în arest preventiv în dosarul Microsoft. Gigi Chiru, secretar executiv al PDL, s-a autosuspendat recent din funcţiile din partid după ce a fost condamnat pentru mită electorală. Iar lista de lucru a procurorilor DNA cu personaje marcante din regimul Băsescu ar putea fi mult mai lungă. Ioan Oltean, Roberta Anastase, Anca Boagiu, Theodor Stolojan, Cristian Poteraş, Lucian Duță, toți membri în conducerea PDL, au fost subiecte principale pentru anchetele de presă care dezvăluiau fapte de corupție. Pentru moment însă, ei nu sunt vizați de DNA.

PSD a rămas fără baroni
Dacă imediat după Congresul PSD din 2013, sala de şedinţe din Kisseleff nr. 10 era neîncăpătoare, astăzi se stă lejer la masa de lucru. Asta pentru că o parte dintre liderii partidului aleși în Congres au fost forțați de dosarele penale să se retragă. Dan Șova este cel mai recent exemplu în acest sens. Exclus și reprimit în partid, Șova s-a autosuspendat din funcția de vicepreședinte al PSD după scandalul creat de votul din Senat privind încuviințarea cererii de arestare preventive în dosarul “Turceni”. Marian Vanghelie, exclus din partid în iarnă pentru că ar fi complotat împotriva actualei conduceri, este în prezent în arest preventiv. Constantin Nicolescu și Adrian Duicu participau și ei la şedințele conducerii în calitate de membri ai Consiliului Național. Dacă primul a fost condamnat definitiv la şapte ani de închisoare cu executare pentru că ar fi luat ilegal fonduri PHARE, celălalt se află sub control judiciar într-un dosar în care este acuzat de trafic de influență. Viorel Hrebenciuc și Miron Mitrea participau și ei la sedințele conducerii PSD în calitate de vicepreședinti ai Parlamentului. În timp ce Mitrea execută doi ani de închisoare, Hrebenciuc a fost plasat în arest la domiciliu după aproape jumătate de an de arest preventiv în dosarul retrocedărilor ilegale.
Fotoexplicatie Nicolescu: Fost şef al CJ Argeş, Constantin Nicolescu a fost condamnat definitiv la şapte ani de închisoare cu executare pentru că ar fi luat ilegal fonduri PHARE

Şapte lideri PSD au dosare penale
Alți şapte dintre greii PSD care au rămas în actuala conducere sunt în diverse stadii ale procesului penal. Pentru președintele executiv, Liviu Dragnea, spre exemplu, e o chestiune de zile până când instanța se va pronunța în dosarul Referendumului din 2012. Alți trei membri ai Biroului Permanent al PSD sunt implicați în mega dosarul cu licențele Microsoft. Ecaterina Andronescu, pentru care Senatul a încuviințat cererea procurorilor de începere a urmăririi penale. Dan Nica, care așteaptă o decizie a Parlamentului European, al cărui membru este, cu privire la ridicarea imunității. Eugen Bejinariu care a fost chemat și el la DNA pentru audieri, în calitate de martor. Mircea Cosma, vicepreședinte al PSD, șef al Consiliului Județean Prahova a fost trimis în judecată în 2014 pentru fapte de corupție. Între timp însă, a fost pus sub control judiciar și în dosarul de evaziune fiscală al cumnatului premierului Victor Ponta în care are calitatea de inculpat. Marian Oprișan, baronul de Vrancea răsuflă deocamdată ușurat pentru că a fost achitat în primă instanță în dosarul “Caprioara”. Procurorii au făcut însă recurs, iar dosarul se va judeca la Înalta Curte.

Vechii liberali, puși pe liber de procurori
Relu Fenechiu, Mircea Roșca, Horia Uioreanu, Tudor Chiuariu sunt doar câțiva dintre liberalii cu state vechi care au fost nevoiți să renunțe la funcțiile de conducere din partid ca urmare a condamnărilor din dosarele penale. De altfel, fostul președinte al PNL, Crin Antonescu spunea recent într-un interviu, fără a nominaliza, că marele său regret este că a promovat oameni care s-au dovedit a fi corupți. Alte nume mai mult sau mai puțin notorii din conducerea PNL sunt vizate de anchete penale. Florin Țurcanu, vicepreședinte PNL, a fost condamnat la 6 luni de închisoare cu suspendare într-un dosar de fals intelectual. Corneliu Dobrițoiu, fost ministru al Apărării, a fost recent condamnat la un an de închisoare cu suspendare în dosarul caselor de la MApN. Senatorul Dian Popescu este și el trimis în judecată pentru mai multe fapte penale de la fals și uz de fals la dare de mită. Pentru că problemele cu Justiția ale liderilor ies din ce în ce mai des la iveală, partidele au adoptat modificări la statute potrivit cărora aceștia trebuie să plătească cu funcțiile politice în cazul punerii în mișcare a acțiunii penale.


×