Curtea Constituţională a dat ieri undă verde uninominalului, declarând constituţionale ordonanţele de modificare a Legii electorale. Curtea de Apel Bucureşti urmează să decidă dacă va anula Hotărârea privind delimitarea colegiilor.
Judecătorii Curţii Constituţionale (CCR) au respins ieri excepţiile de neconstituţionalitate invocate de PRM în procesul în care a solicitat anularea Hotărârii de Guvern privind delimitarea colegiilor uninominale. Magistraţii au stabilit că reglementările contestate respectă legea fundamentală, asta după ce Curtea de Apel Bucureşti aprecia, în motivarea deciziei din 28 octombrie a.c., prin care, la cererea PRM, sesiza CCR că textele criticate "nu contravin principiilor constituţionale invocate de reclamant".
ATAC LA JUSTIŢIE
Liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, consideră însă că decizia de ieri a Curţii Constituţionale reprezintă "o mascaradă" care arată că "Justiţia a fraternizat cu Mafia", deşi mărturiseşte că se aştepta la o astfel de hotărâre deoarece "judecătorii au fost corupţi" prin sporurile salariale "uriaşe" primite de la Guvernul Tăriceanu. "Erau atât de multe ilegalităţi în trasarea colegiilor uninominale de către Guvern, era atât de neruşinată sfidarea Legii nr. 35/2008, care prevedea că trebuie acordul comisiilor parlamentare speciale, încât aşa ceva nici nu mai trebuia demonstrat. Patrulaterul negru PNL, UDMR, PSD+PC e disperat că le ajunge din urmă şenila nemiloasă a crizei, aşa că se grăbeşte să se instaleze, prin fraudă, în noul Parlament", a declarat Corneliu Vadim Tudor pentru Mediafax.
Judecarea uninominalului prin instanţe nu se termină însă aici. Curtea de Apel urmează să reia, după ce dosarul se va întoarce de la Curtea Constituţională, procesul în care PRM cere anularea Hotărârii privind delimitarea colegiilor (procesul a fost suspendat o dată cu mutarea dezbaterii la CCR).
PROMISIUNEA LUI BĂSESCU
În cazul unei decizii favorabile actului normativ, este aşteptată şi o reacţie din partea preşedintelui Traian Băsescu, care, în septembrie, la TVR, se angaja că îi va da afară pe juriştii de la Cotroceni dacă au greşit atunci când i-au oferit un "aviz" potrivit căruia hotărârea nu corespunde prevederilor legale: "Eu vă asigur că, dacă avizul de legalitate pe care mi l-au dat juriştii de la Cotroceni nu este corect, ei rămân fără loc de muncă mâine, pentru că preşedintele s-a angajat într-o dezbatere publică în baza unui aviz dat de jurişti. (...) Eu vă asigur că dacă avizul pe care eu l-am primit de la juriştii de la Cotroceni este greşit, eu îi dau afară".
Citește pe Antena3.ro