x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică UPDATE - Ordonanța 13, publicată în Monitorul Oficial. Stenogramele ședințelor de Guvern, desecretizate

UPDATE - Ordonanța 13, publicată în Monitorul Oficial. Stenogramele ședințelor de Guvern, desecretizate

05 Feb 2017   •   15:48
UPDATE - Ordonanța 13, publicată în Monitorul Oficial. Stenogramele ședințelor de Guvern, desecretizate

Ordonanţa de urgenţă pentru abrogarea OUG privind modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală a fost publicată duminică în Monitorul Oficial.

În ordonanţa de urgenţă numărul 14, care a fost adoptată de Guvern în şedinţa de duminică, se precizează că OUG nr. 13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, publicată în Monitorul Oficial din 1 februarie, se abrogă. 

Potrivit noului act normativ, în cursul urmăririi penale, controlul judiciar poate fi prelungit de către procuror, prin ordonanţă, dacă se menţin temeiurile care au determinat luarea măsurii sau au apărut temeiuri noi care să justifice prelungirea acestuia, fiecare prelungire neputând să depăşească 60 de zile. 

Ordonanţa de urgenţă a fost adoptată "având în vedere faptul că, de la publicarea în Monitorul Oficial (...) din 1 februarie 2017 a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 13/ 2017 (...) şi până în prezent au existat foarte multe reacţii, nu numai în ceea ce priveşte fondul actului normativ, dar şi în ceea ce priveşte modalitatea de adoptare a acestuia". 

De asemenea, OUG de abrogare a fost adoptată având în vedere faptul că aceste reacţii vin atât din partea instituţiilor sistemului judiciar - Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Ministerul Public, cât şi din partea altor autorităţi ale statului - Preşedintele României, Avocatul Poporului. 

În OUG se mai spune că actul normativ menţionat "a suscitat un real interes în rândul cetăţenilor României, aceştia înţelegând să se implice activ nu numai prin participarea la dezbaterea publică efectuată în perioada prealabilă adoptării lui, dar şi prin susţinerea ideilor în cadrul unor manifestări publice care au fost prezente pe întreg teritoriul ţării şi în unele oraşe din străinătate". 

De asemenea, potrivit actului normativ, s-a observat că "puternica reacţie a cetăţenilor români a vizat în special insuficienta dezbatere a soluţiilor de interes pentru întreaga comunitate, solicitând, pe cale de consecinţă, o dezbatere mai amplă a soluţiilor în cadrul Parlamentului"

OUG a fost aprobată şi constatându-se că, "în acest moment, pe fondul tensiunilor create ca urmare a adoptării Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 13/ 2017 există un pericol real de dezbinare a societăţii, în contextul general de neînţelegere, cu consecinţe asupra climatului general de stabilitate a societăţii şi recunoscând şi respectând în egală măsură exercitarea democraţiei în toate formele sale". 

În actul normativ se mai spune că s-a observat că "tensiunile existente pot fi înlăturate prin abrogarea expresă şi imediată a acelor texte care au suscitat reacţiile masive menţionate, ceea ce presupune, din punct de vedere tehnic, o intervenţie expresă asupra textelor din Codul de procedură penală care intraseră deja în vigoare, astfel încât acestea să revină la forma avută înainte de adoptarea ordonanţei menţionate, urmând ca ele să se aplice, din nou, ţinându-se seama de deciziile Curţii Constituţionale nr. 586/2016 şi nr. 614/2016"

În OUG se mai afirmă că s-a apreciat că "doar o abrogare expresă şi de urgenţă a textelor, în special cele privind Codul penal, intens criticate, este de natură a readuce starea de echilibru în societatea românească şi de a permite reinstalarea unui dialog constant şi constructiv". 

OUG adoptată duminică de Executiv intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial. 

Ordonanţa de urgenţă este semnată de premierul Sorin Grindeanu şi contrasemnată de ministrul Justiţiei, Florin Iordache, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, şi ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu. 

Ordonanța de urgență privind abrogarea OUG 13 a fost aprobată. Reporterul Antena 3, Maria Toader a explicat:

"Ordonanța prin care se abrogă OUG 13/2017 a fost adoptată. În paralel, a fost aprobat și un memorandum pentru desecretizarea stenogramelor din cele două ședințe de Guvern, din 18 mai 2016, când au fost modificate codurile penale de către cabinetul tehnocrat dar și ședința de Guvern din data de 31 ianuarie, când au fost aprobate atât OUG 13, cât și proiectele de legi privind grațierea."

Guvernul a aprobat, în cadrul ședinței de urgență, duminică, un memorandum pentru declasificarea stenogramelor din ședințele de Guvern de la 18 mai 2016 și 31 ianuarie 2017, când au fost adoptate ordonanțe pentru modificarea codurilor penale.

Comunicatul Guvernului

"În cadrul aceleiași ședințe a fost aprobat Memorandumul cu tema Aprobarea declasificării stenogramelor cuprinzând dezbaterile din şedinţele Guvernului desfăşurate la data de 18.05.2016 (extras) şi la data de 31.01.2017 (integral). Informațiile vor fi făcute publice astăzi pe site-ul Guvernului", se arată în comunicatul citat de Agerpres.

Sursa: antena3.ro, Agerpres

 

Citește și:

Desecretizarea stenogramelor, pe ordinea de zi a ședinței Guvernului

 

USR nu va merge la consultările anunțate de Grindeanu

 

A șasea zi consecutivă de proteste

 

Abrogarea OUG, în presa internațională. Ce titrează agențiile

 

×
Subiecte în articol: ordonanta de urgenta desecretizare