x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică USL a depus la Parlament programul de guvernare al cabinetului Ponta. Vezi principalele prevederi

USL a depus la Parlament programul de guvernare al cabinetului Ponta. Vezi principalele prevederi

03 Mai 2012   •   18:30
USL a depus la Parlament programul de guvernare al cabinetului Ponta. Vezi principalele prevederi

Ministrul desemnat pentru relatia cu Legislativul, Mircea Dusa, liderul deputatilor PSD, a depus la Parlament, joi seara, programul de guvernare al noului cabinet desemnat condus de Victor Ponta.

"Ne ducem la Parlament, la cabinetele presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului, pentru a inregistra solicitarea premierului desemnat Victor Ponta de investire a guvernului, la care anexam programul de guvernare si lista ministrilor desemnati", a declarat Dusa.

Acesta a anuntat ca in programul de aproximativ 50 de pagini exista o serie de prevederi de interes care vizeaza intre altele cresterea economica, crearea de locuri de munca si posibilitatile de recuperare a prejudiciilor aduse de guvernul PDL pensionarilor si reintregirea salariilor bugetarilor.

Cabinetul Ponta isi propune in programul de guvernare trecerea ANRE in subordinea Parlamentului.

Astfel, la capitolul "Economie, comert si mediu de afaceri", se arata ca "obiectivul fundamental al MECMA este acela de a sustine relansarea economica, atat prin masuri de stimulare a antreprenoriatului, precum si prin introducerea de ordine si coerenta financiara acolo unde, din dezinteres sau rea intentie, exista dezordine economica si institutionala".

De asemenea, viitorul Guvern isi propune "instituirea imediata a unui moratoriu privind exploatarea gazelor de sist pana la finalizarea studiilor ce se afla in derulare la nivel european privind impactul asupra mediului prin procedeul de frationare hidraulica".

Prevederea se afla in cadrul capitolului privind protectia mediului inconjurator.

Potrivit unui comunicat din 2 aprilie al Chevron, compania va derula in acest an doar lucrari de explorare prin tehnologii conventionale in judetul Vaslui, iar in judetul Constanta singura activitate planificata pentru 2012 vizeaza realizarea unui studiu de fizica a pamantului, dupa care grupul va decide daca va fora o sonda de explorare standard. "In judetul Vaslui Chevron va executa in 2012 numai lucrari de explorare prin tehnologii conventionale. in ce priveste anul 2012, este important de subliniat ca grupul Chevron nu a avut si in continuare nu are in plan nicio lucrare de foraj, de nicio natura, in judetul Constanta. Singura activitate pe care Chevron o va intreprinde pana la sfarsitul anului va fi un studiu standard de fizica a pamantului, similar cu celelalte studii facute pana acum in Romania. Un astfel de studiu va fi realizat cu scopul de a evita zonele de patrimoniu cultural, orasele si satele, cat si habitatele de interes ecologic. Abia dupa ce vom incheia acest studiu va fi luata in considerare forarea unei sonde de explorare standard, similara sondelor conventionale existente in Romania. Chevron are in vedere un eventual proiect de exploatare abia dupa activitatea de explorare, care se va intinde pe durata a cinci ani", se arata in comunicat.

Chevron detine in Romania un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Barlad si trei perimetre in judetul Constanta.

Guvernul a aprobat in martie trei acorduri petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare incheiate intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) si Chevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, pentru perimetrele din judetul Constanta, respectiv Vama Veche, Adamclisi si Costinesti.

×
Subiecte în articol: ponta cabinet program guvernare