x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică USL: Dacă se angajează răspunderea pe comasare şi număr de parlamentari, iniţiem moţiune de cenzură

USL: Dacă se angajează răspunderea pe comasare şi număr de parlamentari, iniţiem moţiune de cenzură

14 Noi 2011   •   08:46
USL: Dacă se angajează răspunderea pe comasare şi număr de parlamentari, iniţiem moţiune de cenzură

In cazul in care Guvernul isi va angaja raspunderea pe actele normative privind comasarea alegerilor si reducerea numarului de parlamentari, Uniunea va initia motiune de cenzura, a declarat copresedintele USL Crin Antonescu.

"Daca vom avea la pachet o asemenea angajare de raspundere, vom initia motiune de cenzura", a spus Antonescu, citat de Mediafax.

"Suntem de acord cu reducerea numarului de parlamentari. (...) Nu suntem de acord cu comasarea alegerilor. Daca Guvernul va recurge la angajarea raspunderii la pachet, am decis sa initiem o motiune de cenzura", a precizat Antonescu.

El a subliniat ca reducerea numarului de parlamentari se poate rezolva in baza proiectului de lege initiat de USL si care poate fi votat printr-o procedura legislativa normala.

"In ce priveste reducerea numarului de parlamentari, am initiat un proiect de lege, suntem de acord cu reducerea semnificativa a numarului de parlamentari, nu o reducere de fatada, dar care sa respecte principiul constitutional al proportionalitatii, in sensul in care reprezentantii in Parlament sa aiba in spate un numar aproximativ egal de alegatori", a afirmat copresedintele USL.

El a aratat ca varianta vehiculata in acest moment, cu doi senatori pe judet, este una neconstitutionala.

Antonescu a precizat ca USL nu poate accepta comasarea alegerilor, intrucat se incalca spiritul democratic si dreptul cetatenilor de a fi edificati si de a intelege ce voteaza.

Potrivit liderului UDMR, Kelemen Hunor, Coalitia a convenit in sedinta de luni comasarea alegerilor pentru noiembrie 2012 si reducerea numarului de parlamentari, la 388. Parlamentul bicameral va fi mentinut.

"Noi am discutat luni in coalitie cateva principii si se contureaza o decizie, un compromis atat din partea noastra, cat si din partea PDL. Aceste principii cu care am fost de acord cu totii inseamna comasarea alegerilor anul viitor, undeva in noiembrie, ramanerea la sistemul bicameral, cu reducerea numarului de parlamentari. La Camera Deputatilor numarul de parlamentari va fi de 300-301, iar la Senat ramane varianta cu 88 de senatori, cate doi pentru fiecare judet si cate unul pentru fiecare sector al Capitalei", a precizat Kelemen.

Liderul UDMR sustine ca nu s-a discutat despre modalitatea de promovare a acestor modificari.

×