x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică USR, în căutarea ideologiei nedescoperite. Duelul taberelor

USR, în căutarea ideologiei nedescoperite. Duelul taberelor

de Sînziana Duţă    |    10 Iul 2017   •   10:01
USR, în căutarea ideologiei nedescoperite. Duelul taberelor
Sursa foto: DIANA OROS

La un an de la înființare, Uniunea Salvați România încă își mai caută calea în politică. Scindată între conservatori și progresiști, formaţiunea antisistem are trei alternative: calea liberală - propusă de Cristian Ghinea, curentul popular de inspiraţie creștin-democrată - propus de Clotilde Armand sau „unitatea în diversitate” susţinută de fostul lider Nicușor Dan Toate cele trei variante se află în prezent în dezbatere internă.

Deşi a stârnit ample contro-verse şi dispute în partid, tema familiei tradiționale rămâne una esenţială în interiorul USR. Tabăra liberală din jurul lui Cristian Ghinea s-a poziţionat împotriva modificării Constitu-ției pe tema familiei, latura conservatoare care o susţine pe Clotilde Armand pledează pentru „întărirea căsătoriei şi a familiei ca principal fundament al societății şi cadru optim pentru creşterea şi educarea copiilor”, în vreme ce Nicuşor Dan face apel la “unitate în diversitate” şi evitarea conflic-telor interne dintre progresişti şi conservatori.

Deşi nu mai este preşedinte al USR, Nicuşor Dan consideră că tema referendumului pentru familie creează fracturi în partid şi slăbeşte încrederea alegătorilor în capacitatea USR de a rezolva probleme precum corupţia sau risipa banilor publici. Deşi admite că USR este un partid format, în cea mai mare parte, din „oameni cu afinităţi liberale şi care trebuie să îşi asume direcţia pe care şi-o doreşte majoritatea membrilor”, Nicuşor le cere useriştilor să ia în calcul „sensibilitățile colegilor care nu împărtăşesc în întregime aceste valori şi caracteristicile societăţii româneşti în momentul în care îşi aleg bătăliile şi pozi-ţiile”. Liderul fondator le amin-teşte membrilor USR că partidul susţine necondiţi-onat parteneriatul civil şi dă asigurări că se va opune Coaliţiei pentru Familie în cazul în care această orga-nizaţie va încerca să impună pe agenda politică proiecte care ar restrânge drepturi sau libertăţi sau dacă ar pune în pericol traseul de integrare euro-peană a ţării.

 

 USR, vocea liberalismului...

Programul „USR Liberal” sprijinit de Cristian Ghinea şi majoritatea din partid susţine că USR va rămâne „cel mai credibil partid care apără statul de drept”, iar în contextul politic actual „USR poate fi vocea reală şi legitimă a liberalismului modern european”, în condiţiile în care „PSD este un partid naţionalist socialist organizat ca să căpuşeze statul”, iar „PNL a devenit, oficial sub noua condu-cere, un partid conservator”. „USR are masa critică de liberali adevăraţi din România”, se arată în program. USR Liberal promite că va declanşa o dezbatere naţi-onală pentru limitarea prin Constituţie a deficitului bugetar, a datoriei publice şi garantarea constituţională a contribuţiilor la pensiile administrate privat. USR Liberal susţine parteneri-atul civil şi consideră că referen-dumul pe tema familiei îngrădeşte drepturile unor persoane întrucât fiecare om este liber să trăiască aşa cum crede de cuviinţă, atâta timp cât nu încalcă legile statului.

...sau partid popular creştin-democrat

USR Popular susținut de Clotilde Armand „urmăreşte să aplice în politică principiile moralei creştine şi ale democrației liberale, în scopul moralizării vieții publice şi al punerii statului în serviciul cetățenilor”. Potrivit programului, "curentul popular din politica europeană este o orientare inspirată de viziunea creştină asupra omului şi de concepţia creştin-democrată asupra societăţii". Toto-dată, gruparea conserva-toare din partid consideră că „USR trebuie să evite atât accentele populiste, cât şi excesele utopiste, punând în centrul acțiunii sale combaterea celor două probleme majore ale României actuale: sărăcia (adân-cita şi agravată de corupție) şi lipsa generală de educație”. Platforma susţine continuarea luptei anticorupție şi reformarea sistemului electoral astfel încât Parlamentul să fie alcătuit din maximum 300 de deputați şi senatori, alegerile locale să aibă loc în două tururi, iar alegerea preşedinților de Consilii Județene să fie directă.

×