x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică USR: Noile legi ale justiției vor întări influența politicului asupra magistraților

USR: Noile legi ale justiției vor întări influența politicului asupra magistraților

24 Aug 2022   •   15:25
USR: Noile legi ale justiției vor întări influența politicului asupra magistraților

Proiectul noilor legi ale Justiției pe care Guvernul l-a aprobat miercuri „îndepărtează România de calea reformei în domeniul justiției și subjugă puterea judecătorească rețelei anireformiste create chiar în interiorul magistraturii”, transmit liderii USR.

„Proiectul noilor legi ale Justiției pe care Guvernul condus de plagiatorul Nicolae Ciucă l-a aprobat astăzi îndepărtează România de calea reformei în domeniul justiției și subjugă puterea judecătorească rețelei anireformiste create chiar în interiorul magistraturii. USR reamintește că, după măcelărirea acestor legi în epoca Dragnea, ele ar fi trebuit în primul rând corectate și modernizate. Modificarea acestor legi este un jalon din PNRR și ar trebui să intre în vigoare până în iulie 2023”, potrivit unui comunicat al USR.

Fostul ministru USR al Justiției Stelian Ion arată că actualul ministru „a cedat în fața intereselor politice și ale aripii antireformiste din CSM”.

„Cătălin Predoiu, în calitatea sa de servitor al intereselor obscure ale Sistemului și politicienilor, a bătut palma cu pesediștii și cu gruparea nocivă din CSM pentru a se asigura de sprijinul acestora. Le-a dat tuturor ce au vrut. Părții din magistratură, care a luat poziție în anii trecuți împotriva derapajelor legislative și care dorește schimbări de substanță care să întărească eficiența și independența justiției, i-a întors spatele. La fel și forurilor europene care ne semnalează de ani de zile problemele grave din justiție (Comisiei Europene, Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept, Grupul de State împotriva Corupției)“, spune Stelian Ion.

Potrivit swursei citate, noile legi ale justiției arată clar că „SIIJ nu dispare, ci doar se transformă”.

„Influența politică asupra numirii procurorilor de către președinte este păstrată intactă de noile legi, în ciuda recomandărilor GRECO și a MCV. Nu este clar ce se va întâmpla cu polițiștii de poliție judiciară, ideal fiind ca acești polițiști să treacă în subordinea directă a procurorilor. Inspecția Judiciară, care a făcut ravagii în ultima vreme printre magistrații critici cu modificările făcute în epoca Dragnea, își va continua nestingherită opera cu aceiași oameni recrutați de Netejoru. Rolul Institutului Național al Magistraturii, prin Consiliul Științific, în numirea inspectorilor este înlăturat. În ce privește reforma CSM, dacă programul de guvernare votat la sfârșitul lui 2020 ar fi fost respectat, iar legile justiției ar fi fost votate în varianta pe care USR prin Stelian Ion a propus-o în martie 2021, nu ar mai fi fost posibile toate jocurile sulfuroase din CSM legate de prelungirea nelegală a mandatului președintelui și de alegerea noilor membri CSM”, se mai arată în comunicat.

Concursurile de promovare la Înalta Curte de Casație și Justiție, precum și la curțile de apel și tribunale, se menționează în comunicat, vor fi controlate de Secția pentru judecători a CSM, potrivit noilor legi.

„Este diminuat astfel rolul Institutul Național al Magistraturii și întărit rolul președintelui ÎCCJ în cadrul procedurilor de promovare. Pe viitor, vicepreședinții instanțelor nu vor mai fi numiți prin concurs, ci vor fi propuși de președinții instanțelor și numiți de secția pentru judecători a CSM. Se creează prin acest gen de reglementări un sistem piramidal de putere foarte nociv pentru independența justiției. Un sistem mult mai ușor de controlat și manevrat. Ne este pregătită o justiție ca o cazarmă militară de către premierul plagiator. De ce? Din cauza reintroducerii sancțiunii retrogradării, pe model militar, a afectării libertății de exprimare a magistraților prin menținerea obligației de abținere de la „manifestarea sau exprimarea defăimătoare în raport cu celelalte puteri ale statului”, dar și prin menținerea avizului conform al ministrului Apărării pentru magistrații militari. USR avertizează că nu există nicio șansă să se ridice MCV pe merit și nicidecum nu se <îndeplinește principalul obiectiv din cadrul MCV>, așa cum afirmă cinic Cătălin Predoiu”, se specifică în finalul comunicatului.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Stelian Ion