x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică "USR repară după PSD" - Uniunea Salvaţi România prezintă soluţii pentru când va veni la guvernare

"USR repară după PSD" - Uniunea Salvaţi România prezintă soluţii pentru când va veni la guvernare

17 Ian 2019   •   14:58
"USR repară după PSD" - Uniunea Salvaţi România prezintă soluţii pentru când va veni la guvernare

Uniunea Salvaţi România propune soluţii pentru momentul în care va veni la guvernare într-un program intitulat "USR repară după PSD", a declarat, joi, preşedintele formaţiunii, Dan Barna, care a anunţat, într-o conferinţă de presă, că economistul Andrei Caramitru s-a alăturat USR.

"Prin dezbaterile de astăzi USR deschide un program de guvernare. O să venim cu soluţii, pentru că în momentul de faţă nu mai este un lucru neclar pentru nimeni că acele cartonaşe colorate, numite de PSD program de guvernare, au fost o mare minciună. Ceea ce li s-a promis românilor în 2016 nu doar că nu s-a întâmplat - acel nivel de trai minunat pentru români -, dar suntem acum mai departe ca niciodată de aderarea la euro şi de inima Europei. Dacă în 2016 eram la jumătate de muchie de îndeplinirea tuturor condiţiilor pentru ca România să poată adera la euro, în momentul de faţă suntem foarte departe şi politic şi economic, iar perspectivele sunt unele cu adevărat îngrijorătoare. USR va veni cu soluţii concrete, agenda României nu mai poate rămâne în sfera Justiţiei", a afirmat Dan Barna.

El a spus că USR va vorbi în perioada următoare despre soluţiile pe care le propune, despre ceea ce trebuie făcut în România, ceea ce Uniunea va face în momentul în care va veni la guvernare.

"De altfel, aceste documente de analiză şi soluţii se numesc "USR repară după PSD"", a adăugat Barna.

Andrei Caramitru, care va face expertiza programului economic al USR, a susţinut că în 2019 România va fi lovită de "trei mari valuri". "Primul este cel legat de economia Europei, care este în cădere liberă. În ultimele luni, Germania, Franţa şi Italia au avut PIB-ul la limita recesiunii tehnice. Criza va veni şi în România, industria noastră va avea de suferit, dat fiindcă este ţinută sub asediu chiar de către propriul guvern. Al doilea punct este cel legat de iresponsabilitate: efectele OUG-ului fiscal vor fi dramatice. Preţurile vor creşte pentru a compensa taxele, au început deja să o facă, creditarea va scădea şi leul va continua să se deprecieze. Cel puţin un milion de angajaţi sunt deja direct afectaţi. Al treilea val este cel legat de incompetenţă: deficitul bugetar este scăpat de sub control. Ministerul de Finanţe nu reuşeşte să închidă cifrele nici cu o creştere imaginar ipotetică de 5,5%. Cu o creştere economică realistă, deficitul poate să atingă 5 - 7% din PIB - o gaură de 20 - 30 miliarde de lei peste deficitul maxim de 3%. Criza anterioară din 2008 a fost declanşată de o gaură de doar 5 miliarde - pentru comparaţie", a afirmat Andrei Caramitru.

Deputatul USR Claudiu Năsui a prezentat soluţiile Uniunii pentru când va veni la guvernare, printre acestea numărându-se anularea OUG pe fiscalitate şi fond suveran, anularea "proiectelor iresponsabile" PPP şi folosirea prioritară a fondurilor europene, reforma Codului fiscal, reorganizarea aparatului administrativ şi diminuarea cheltuielilor bugetare ineficiente din administraţie, mai ales prin eliminarea pensiilor speciale, alinierea imediată a legislaţiei penale cu recomandările europene, descentralizarea finanţelor publice, depolitizare şi profesionalizare în instituţiile statului.

USR propune şi realocarea investiţiilor din infrastructură către proiectele strategice, consolidarea independenţei energetice a ţării, cu preţuri rezonabile pentru consumatorii interni. AGERPRES

×
Subiecte în articol: Dan Barna