x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Valeriu Zgonit din Cameră. Vine Ponta să-i ia locul?

Valeriu Zgonit din Cameră. Vine Ponta să-i ia locul?

de Robert Kiss    |    04 Mai 2016   •   13:14
Valeriu Zgonit din Cameră. Vine Ponta să-i ia locul?
Sursa foto: SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

În interiorul PSD a început lupta pentru a treia poziție în stat. După ce Valeriu Zgonea a fost exlus din partid, grupul deputaţilor social-democraţi a cerut ieri oficial revocarea lui Zgonea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Între timp, pretendenţii tronul Camerei au început să își facă lobby printre colegii de partid și să caute susținerea necesară.

Primul nume pe lista scurtă a social-democraților este fostul premier Victor Ponta. Încă de săptămâna trecută, surse din partid vorbeau despre o discuție între Victor Ponta și Liviu Dragnea, însă, cel din urmă a negat acest dialog. Dragnea a revenit cu un mesaj pentru Victor Ponta, luni seară. „Sufletește și pragmatic mi-aș dori ca Victor Ponta să devină președintele Camerei Deputaților”, a transmis Liviu Dragnea.

Președintele PSD speră chiar la o revenire în viața politică a fostului premier și își dorește un nou tandem Dragnea-Ponta în campania pentru alegerile locale. Discuțiile dintre cei doi vor avea loc în zilele următoare. „Am stabilit cu Victor, zilele trecute, ca după Paşte să ne vedem să discutăm şi asta şi alte lucruri”, a dezvăluit Dragnea.

Un alt nume care își caută susținere printre colegi este actualul vicepreședinte al Camerei Deputaților, Florin Iordache. Potrivit unor voci din partid, Iordache ar avea cele mai mari șanse să ajungă al treilea om în stat, mai ales dacă discuția dintre Ponta și Dragnea nu se concretizează cu o ofertă clară din partea președintelui PSD.

Funcția este una de o importanță strategică pentru partid. Președintele Camerei va avea un cuvânt important în viitoarele jocuri politice din Parlament, deși mandatul său va fi unul scurt, de doar câteva luni, până la alegerile parlamentare din toamnă

 

Zgonea nu se lasă

Valeriu Zgonea a anunțat pe o rețea de socializare că decizia luată de PSD nu este legală. Acesta contestă excluderea din partid, invocând un articol din Statut. Articolul cu pricina face referire la revocarea din funcția de președinte executiv al partidului. Surse din partid spun însă că excluderea decisă de CEx este statutară. Decizia revocării lui Valeriu Zgonea, precum și nominalizarea unei noi persoane pentru funcția de președinte al Camerei Deputaților, trebuie luate în ședința Biroului Permanent Național, o ședință pe care social-democrații nu au anunțat-o încă.

Cel mai probabil, Valeriu Zgonea va mai rămâne al treilea om în stat până săptămâna viitoare. Conform Regulamentului, preşedintele Camerei Deputaţilor poate fi revocat înainte de expirarea mandatului, cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi, cu asigurarea cvorumului legal. Votul este secret şi se exprimă prin bile. Propunerea de revocare se face în scris de către liderul grupului parlamentar căruia îi aparţine preşedintele.

Fostul premier Victor Ponta este trimis în judecată pentru spălare de bani, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în dosarul Rovinari – Turceni

 

“Este important pentru fiecare dintre noi să vedem ce se întâmplă în interiorul unui partid. Aştept din partea conducerii PSD un document care să ne explice tuturor cum poate fi sancţionată libertatea de expresie în 2016 într-un partid democratic în Romania” Valeriu Zgonea, fost preşedinte executiv PSD

 

“O să discutăm şi o să luăm decizii împreună. Da, am vorbit cu Liviu. Am discutat cu Liviu tot ce e bine pentru PSD”, a dezvăluit ieri Victor Ponta.

×