x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Vasile Blaga: Regionalizarea este un proces necesar

Vasile Blaga: Regionalizarea este un proces necesar

05 Apr 2012   •   09:10
Vasile Blaga: Regionalizarea este un proces necesar

Presedintele Senatului, Vasile Blaga, a declarat, joi, la Craiova, ca regionalizarea este un proces necesar pentru un stat mai eficient, pentru reducerea disparitatilor de dezvoltare intre regiuni, intre judete sau chiar in interiorul aceluiasi judet si pentru utilizarea integrala a fondurilor europene.

Declaratia a fost facut la deschiderea lucrarilor primei editii a Forumului Economic Regional 'Oltenia' organizat de Prefectura Dolj si Universitatea din Craiova, care se desfasoara la Craiova in zilele de 4 si 5 aprilie si la care participa peste 200 de persoane - oameni de afaceri, ambasadori, reprezentanti ai Guvernului si ai administratiei locale.

'Acest forum este o initiativa de apreciat si in perspectiva reorganizarii administrativ-teritoriale a Romaniei. As spune ca este vorba de o manifestare de avangarda pentru viitoarea organizare regionala. Noi trebuie sa gandim regional, iar mai intai de toate trebuie sa existe colaborare, strategii si proiecte concrete pentru reducerea dispartitatilor regionale si dezvoltarea echilibrata a acestei tari. Nu trebuie sa ne temem de regionalizare, ci din contra trebuie sa fim pragmatici si sa afirmam deschis: regionalizarea este un proces necesar pentru a avea un stat mai eficient si sa putem sa utilizam integral fondurile europene', a spus Blaga.

El a mai afirmat ca in acest moment nivelul de dezvoltare din punct de vedere economic este neuniform, cu discrepante atat pe regiuni, cat si pe judete si chiar in interiorul aceluiasi judet. 'Asa nu mai putem merge daca vrem o Romanie puternica, o Romanie dezvoltata echilibrat. Trebuie sa fim constienti si sa recunoastem ca mentinerea actualului cadru administrativ si institutional in Romania nu va modifica tendintele de accentuare a dezechilibrelor de dezvoltare intra si interregionale', a mai spus presedintele Senatului.

Blaga a mai afirmat ca pentru o 'reasezare' a celor opt regiuni de dezvoltare, ar fi mai util ca pentru perioada 2014-2020 sa existe opt programe operational-regional decat unul singur. 'Cand ne gandit la o reasezare a acelor opt regiuni de dezvoltare, trebuie sa avem in vedere si ce putem face cu instrumentele pe care acuma le avem la dispozitie: in primul rand atacarea asistentei financiare de la Uniunea Europeana la nivelele specifice fiecarei regiuni de dezvoltare. De exemplu, pentru perioada 2014-2020 ar fi mai util sa avem opt programe operational-regionale decat unul singur, deoarece este clar ca solutiile gandite la Bucuresti nu sunt potrivite oriunde in tara', a mai afirmat presedintele Senatului.

Potrivit prefectului judetului Dolj, Nicolae Giugea, forumul economic, organizat de Prefectura Dolj in parteneriat cu Fundatia 'Constantin Popeci' si Universitatea din Craiova, isi propune sa prezinte investitorilor straini, intr-un mod integrat, oportunitatile zonei. La forum sunt prezenti reprezentantii a 60 de firme din Oltenia, precum si primarii mai multor localitati. Forumul este organizat pe patru sectiuni - industrie, agricultura, energie si turism.

La deschiderea lucrarilor forumului au participat si presedintele Senatului, Vasile Blaga, si ministrul Administratiei si Internelor, Gabriel Berca. (Agerpres)

×