COMITETUL EXECUTIV ● Liderul PSD Cluj nu a demisionat
Comitetul Executiv al PSD a decis ieri dizolvarea conducerilor
filialelor judeţene care au obţinut un scor de sub 20% la alegerile
locale. Dacă liderii organizaţiilor judeţene din Mureş, Neamţ, Arad,
Alba şi Giurgiu şi-au dat demisia de onoare, în cazul conducerilor
filialelor Cluj, Braşov şi Bihor a fost nevoie de o decizie de
dizolvare luată de membrii CExN.
COMITETUL EXECUTIV ● Liderul PSD Cluj nu a demisionat
Comitetul Executiv al PSD a decis ieri dizolvarea conducerilor filialelor judeţene care au obţinut un scor de sub 20% la alegerile locale. Dacă liderii organizaţiilor judeţene din Mureş, Neamţ, Arad, Alba şi Giurgiu şi-au dat demisia de onoare, în cazul conducerilor filialelor Cluj, Braşov şi Bihor a fost nevoie de o decizie de dizolvare luată de membrii CExN.
Social-democraţii s-au strîns ieri la hotel Malibu din Mamaia în şedinţa Comitetului Executiv Naţional (CExN) pentru a analiza rezultatele obţinute de partid la alegerile locale din acest an, oferta de guvernare a PSD şi structura viitorului guvern. Înainte de începerea şedinţei preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu declara că filialele care au obţinut sub scorul partidului la locale trebuie dizolvate, iar Vasile Dîncu şi Ioan Rus ar trebui să aibă demnitatea să demisioneze, urmare a rezultatelor slabe ale PSD Cluj. "Eu credeam că cei care au avut rezultate proaste trebuia să aibă pînă acum demnitatea să demisioneze, inclusiv domnul Dîncu, domnul Rus şi toţi cei care au avut rezultate proaste. Vom cere dizolvarea acestor organizaţii", a arătat Constantinescu adăugînd că se aşteaptă, în consecinţă, ca organizaţia din care face parte să aibă o reprezentare în viitorul guvern pe măsura voturilor pe care le-a obţinut. Propunerea filialei Constanţa a fost aprobată de Comitetul Executiv Naţional al PSD, prin urmare s-a hotărît dizolvarea conducerilor filialelor judeţene care au obţinut un scor de sub 20% la alegerile locale, cu excepţia celor din judeţele Harghita şi Covasna, în care populaţia maghiară are o pondere mare. Preşedintele partidului Mircea Geoană a precizat că organizaţiile vizate de această hotărîre sînt Braşov, Cluj şi Bihor şi că CExN a luat act de demisiile de onoare ale liderilor organizaţiilor judeţene din Mureş, Neamţ, Arad, Alba şi Giurgiu.
Filialele vizate de hotărîrea de ieri sînt, pe lîngă Braşov, Cluj, Bihor şi Arad, Alba, Giurgiu. Prin această măsură vicepreşedinţii PSD Vasile Dîncu şi Constantin Niţă au fost demişi din fruntea filialelor Cluj şi Braşov ale partidului precum şi Mihai Bar de la Bihor.
EXCLUDERI. Liderul social-democraţilor Mircea Geoană a mai spus că CExN a adoptat şi propunerea preşedintelui de la Iaşi, Gheorghe Nichita, privind excluderea din partid a membrilor care, în timpul campaniei, au făcut declaraţii critice la adresa PSD. El a precizat că, referitor la această decizie, nu s-au discutat nume şi situaţii punctuale, evitînd să dea un răspuns tranşant la ceea ce s-a înţeles prin "declaraţii critice". Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a spus la rîndul său că se impune convocarea conferinţelor judeţene pentru alegerea noilor conduceri ale organizaţiilor sancţionate. El a spus că ar fi dorit ca mai multe filiale să fie supuse unor analize şi dezbateri în cadrul unor conferinţe judeţene, menţionînd că situaţia din sectoarele Capitalei va face obiectul unei analize separate.
GUVERN PSD. Mircea Geoană a anunţat totodată că a prezentat CExN o primă schiţă a structurii guvernului PSD, precizînd că nu s-a discutat încă despre titularii de portofolii. Printre noutăţi se număra un minister dedicat familiei, persoanelor vîrstnice, femeilor şi tineretului, dar şi crearea, după modelul francez, a unui comisariat sau agenţii de luptă împotriva sărăciei şi excluziunii sociale, în special în ce priveşte populaţia romă. De asemenea, Geoană a spus că probabil va propune şi înfiinţarea unui minister al sportului. Întrebat dacă structura de guvern a PSD va fi mai numeroasă decît cea actuală, Mircea Geoană a răspuns: "Probabil că vor fi maximum două-trei ministere în plus, cu reducerea de agenţii şi debirocratizare. Per ansamblu, va fi mai suplă şi mai puţin costisitoare".
Citește pe Antena3.ro