x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Verdict în cazul preşedintelui ungar: “A copiat, dar nu a plagiat”

Verdict în cazul preşedintelui ungar: “A copiat, dar nu a plagiat”

de Istvan Deak    |    28 Mar 2012   •   12:46
Verdict în cazul preşedintelui ungar: “A copiat, dar nu a plagiat”

Cu o zi inainte de data-limita, Comisia din cadrul Universitatii Semmelweiss din Budapesta a dat verdictul in cazul presedintelui ungar Schmitt Pal, acuzat de plagiat in redactarea lucrarii sale de doctorat. Comisia a evitat o conferinta de presa dinainte anuntata si a postat un comunicat pe site-ul institutiei. Conform comunicatului, comisia admite ca lucrarea contine o serie de nereguli, in special greseli de redactare a lucrarii, prin nerespectarea regulilor de citare a surselor, de folosire a ghilimelelor si a notelor de subsol si de final, insa raspunderea revine indrumatorului si membrilor comisiei care au aprobat lucrarea de doctorat, fiindca nu l-au atentionat pe Schmitt Pal asupra seriilor de erori pe care le comite.

Comisia a admis ca de la pagina 34 pana la pagina 50, textul este preluat identic din lucrarea lui Klaus Heinemann, in timp ce in restul de 180 de pagini se confirma faptul ca sunt pasaje intregi preluate de la Nikolai Georgiev. “Sunt pasaje identice, dar acestea sunt rasfirate in lucrare, iar autorul a mai adaugat comentarii personale si a omis unele pasaje'. In concluzia emisa de comisia formata din cinci membri reiese ca lucrarea de doctorat, incluzand greselile si lipsurile mentionate, a corespuns ca forma pretentiilor Universitatii de Educatie Fizica din acea perioada. Vina pentru traducerile identice care apar in lucrare apartine universitatii in cauza, deoarece nu le-a identificat din timp si l-a lasat pe redactorul lucrarii cu impresia ca lucrarea sa corespunde normelor. “In ceea ce priveste lista surselor bibliografice, din cele 23 de lucrari mentionate, 10 dintre ele nu se regasesc in lucrare, alte trei au titluri gresite, insa alte nereguli nu am reusit sa depistam din acest punct de vedere', se arata in comunicat. Portalul de stiri hvg.hu a atras atentia opiniei publice inca de la inceputul lunii ianuarie ca lucrarea de doctorat a presedintelui Schmitt Pal este suspecta de plagiat, 213 dintre cele 225 de pagini fiind traduse identic sau copiate de la diferiti autori. Un grup de manifestanti a protestat marti seara in Piata Kossuth din Budapesta in cadrul unui flash-mob, pentru a evita o reactie a fortelor de ordine. “Esti doctor, cum sunt eu medic!' sau “Ungaria – o tara lipsita de responsabilitate?' sunt cateva dintre sloganurile care se puteau citi pe pancartele manifestantilor.

Va fi dat in judecata?

In ciudata verdictului aparent favorabil, presedintele Schmitt ar putea da socoteala in fata instantelor judecatoresti pentru actiunile sale in cazul plagiatului. Fiica autorului bulgar Nikolai Georgiev sustine ca Schmitt ar putea fi actionat in judecata pentru nerespectarea drepturilor de autor. “Eu am spus-o de la inceput ca Schmitt Pal nu a avut nici un merit in lucrarea de cercetare realizata de tatal meu. Ei doi se cunosteau, insa tatal meu a redactat lucrarea singur. Nu cred ca am posibilitatea legala sa il actionez in judecata. Drepturile de proprietate intelectuala in cazul lucrarilor tatalui meu, decedat in 2005, apartin Comisiei Muzeului Olimpic International. Ei au finantat munca sa, astfel ca ei detin drepturile de autor. Daca este cineva in masura sa deschida un proces, o pot face doar ei', a declarat Malina Georgiev pentru hvg.hu, dezmintind astfel ipoteza lansata de seful statului ca ar fi colaborat cu Georgiev in redactarea lucrarii. Doua instante superioare mai sunt in masura sa retraga doctoratul lui Schmitt Pal: Senatul Universitatii si Ministerul Educatiei.

Der Spiegel si Die Welt compara cu Germania

Suspiciunile de plagiat din cazul presedintelui Schmitt Pal au fost urmarite cu atentie de presa internationala, in special de cea germana. “Schmitt Pal a plagiat, dar ramane cu doctoratul, in timp ce ministrul Apararii din Germania, Karl-Theodor Guttenberg, a trebuit sa renunte la lucrare si functie, dupa ce s-a constatat ca doctoratul sau nu e tocmai original. In cazul lui Schmitt, comisia abilitata a evitat folosirea termenului de plagiat, in timp ce in Germania s-a iscat o avalansa care a dus la un control amanuntit al lucrarilor de doctorat redactate de politicieni activi', scriu publicatiile germane Die Welt si Der Spiegel.

The Economist ii cere demisia

Revista The Economist nu se fereste sa lanseze un atac dur la adresa lui Schmitt. “Oricine e dornic sa inteleaga ce se intampla in Ungaria zilelor noastre, nu trebuie sa faca altceva decat sa arunce un ochi pe scandalul in care este implicat seful statului. Lucrarea sa de doctorat, intitulata Analiza Programului Olimpic, a fost recompensata cu Summa cum laude de Universitatea de Educatie Fizica in 1992. Anul acesta s-a dovedit ca 95% din lucrare a fost copiata de la un autor bulgar. Schmitt Pal s-a aparat motivand ca este nevinovat, apoi a adus in discutie faptul ca ar fi colaborat cu autorul bulgar Georgiev folosind surse similare. In mod normal, Schmitt ar trebui sa isi redacteze demisia, cel putin asa s-ar intampla in majoritatea tarilor. Daca nu e in stare, atunci sa copieze un indrumator de redactare a demisiilor. Guttenberg si-a dat demisia in Germania, dupa ce s-a constatat ca a plagiat lucrarea sa de doctorat, insa lucrurile nu se petrec asa in Ungaria, deoarece comisia a stabilit ca, desi Schmitt a copiat mare parte din lucrare, el nu se face vinovat de nimic', noteaza jurnalistii de la The Economist. Miercuri, presedintele a declarat insa ca nici prin cap nu i-a trecut sa demisioneze. Si asta, fiindca nu am fost votat sef de stat pe baza lucrarii mele de doctorat de acum 20 de ani, probabil au contat ale calitati. Imi asum in continuare intreaga raspundere pentru lucrarea mea de doctorat. Aceasta concluzie a comisiei este oarecum o bucurie pentru mine. S-a dovedit ca am avut dreptate cand am spus ca am redactat lucrarea conform cerintelor si exigentelor de acum 20 de ani'.

×