Curtea Constitutionala a admis aseara contestatiile PSD si PRM privind neconstitutionalitatea unor articole din Regulamentele celor doua Camere ale Parlamentului.
Judecatorii Curtii Constitutionale au deliberat ieri mai bine de zece ore cu cateva pauze asupra sesizarii depuse de 54 de senatori si 134 de deputati ai PSD si PRM pe mai multe texte din noile Regulamente ale Camerei si Senatului printre care si cele privind revocarea din functie a presedintilor celor doua foruri. SENAT. Astfel, Curtea a decis ca articolele care prevad ca revocarea din functie a presedintelui Senatului poate fi propusa la cererea a minimum o treime din numarul total al senatorilor, atunci cand persoana care detine aceasta functie incalca prevederile Constitutiei ori incalca grav sau in mod repetat prevederile Regulamentului Senatului ori ale Regulamentului sedintelor comune ale celor doua Camere, sunt neconstitutionale. Potrivit Curtii, caracterul neconstitutional al acestor dispozitii regulamentare deriva din faptul ca textul se abate de la dispozitiile art.64 alin.(5) din Constitutia Romaniei si instituie o confuzie intre revocarea politica si revocarea ca sanctiune a presedintelui Senatului, incalcandu-se prevederile constitutionale privitoare la respectarea configuratiei politice in ce priveste alcatuirea birourilor permanente si a comisiilor parlamentare, precum si la dreptul la aparare. De asemenea, au fost declarate neconstitutionale prevederile potrivit carora revocarea din functia de presedinte al Senatului poate fi propusa si de jumatate plus unu din numarul total al senatorilor. Curtea Constitutionala constata ca sunt neconstitutionale si prevederile din Regulament, potrivit carora revocarea presedintelui Senatului este urmata de alegerea unui nou presedinte. CAMERA. Cat priveste prevederile privind revocarea din functie a presedintelui Camerei Deputatilor, Curtea Constitutionala le-a respins. Astfel, au fost declarate neconsitutionale articolele care prevad ca: revocarea din functie a presedintelui Camerei Deputatilor poate fi propusa cand se schimba majoritatea politica din Camera Deputatilor de catre majoritatea deputatilor; revocarea din functie a presedintelui Camerei Deputatilor poate fi propusa si la cererea a minimum o treime din numarul total al deputatilor in una dintre urmatoarele situatii: incalca prevederile Constitutiei si incalca grav sau in mod repetat prevederile regulamentului Camerei sau ale Regulamentului sedintelor comune ale Camerei si Senatului.
DOCUMENT
|
Citește pe Antena3.ro
APRECIERE
|
Purtatorul de cuvant al presedintelui Senatului, Andrei Alexandru, a declarat aseara ca Nicolae Vacaroiu isi mentine declaratia potrivit careia o decizie a Curtii Constitutionale este inatacabila. "Cu siguranta ca judecatorii Curtii au dezbatut cu tot profesionalismul aspectele juridice ale spetei, si comentarii pe aceasta tema nu pot fi facute. Din punct de vedere al functionarii institutiei Senatului, aceasta decizie ii consacra "o buna stabilitate", a mai spus el, adaugand ca, altfel, "daca maine doi-trei senatori ar trece dintr-o parte in alta", s-ar modifica majoritatea si s-ar alege un nou presedinte. (Carmen Vintila)
|
POZITIV
|
Presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, a sustinut ca decizia Curtii Constitutionale reprezinta o "reintoarcere la normalitate" si a subliniat ca " este pacat" ca s-a pierdut energie si timp "pentru o chestiune care, spun eu, era evidenta de la inceput". "Important este ca acea idee ciudata prin care revocarea sa fie asimilata cu o schimbare politica, determinata de o majoritate politica sau modificarea majoritatii politice nu a fost acceptata de catre Curte si acest lucru mi se pare pozitiv pentru stabilitatea politica si pentru stabilitatea Parlamentului", a declarat Nastase.
(Carmen Vintila)
|
PREVIZIBIL
|
"Decizia Curtii Constitutionale era intr-o anumita masura previzibila data fiind componenta politica a acestei institutii. Cred ca judecatorii Curtii au fost influentati in decizia lor si de faptul ca un mare numar de institutii publice din Romania si-au pastrat dupa alegerile din 2004 conducerile decise de PSD. Si ma refer la serviciile secrete, la Consiliul Concurentei, la Curtea de Conturi. In masura in care toti acesti oameni nu au fost schimbati, de ce sa fie presedintii celor doua Camere? Justificarea Curtii este politica si partinitoare", ne-a declarat liberalul Bogdan Olteanu, desemnat succesor al lui Nastase la sefia Camerei. (Oana Stancu)
|
BERCEANU: "ISI DAU CU FIRMA IN CAP"
|
"O sa studiem motivatia Curtii si o sa vedem ce avem de facut. Lucrurile depind de motivatia pe care o va da Curtea. Pana una alta in comunicatul pe care l-au dat isi dau singuri cu firma-n cap afirmand ca presedintii Camerelor pot fi schimbati prin revocarea de catre grupul parlamentar care i-a propus. Or, nu are nici o legatura cine i-a propus, ci majoritatea care i-a votat. Tot ea poate sa-i demita. Ce se intampla daca cel ales este un independent? Constitutia nu poate da solutii numai pentru cei propusi de un grup parlamentar. Cu independentul ce se intampla? Ce se intampla daca grupul care l-a propus se divide? Se dizolva prin plecarea unor parlamentari? Mi se pare aberant ce a spus Curtea. Nu e de mirare insa avand in vedere componenta Curtii: vreo sase judecatori sunt nu doar cu afinitati PSD, ci chiar membri de marca ai acestui partid", a declarat democratul Radu Berceanu, pregatit de Alianta ca posibil succesor al lui Vacaroiu la sefia Senatului. (Oana Stancu)
|
SUPARARE SI SOLUTII DE REZERVA
|
Decizia Curtii Constitutionale nu era tocmai cea asteptata de presedintii PNL si PD, spun surse din Alianta, Tariceanu si Boc, aratandu-se aseara la sedinta Coalitiei optimisti. Vestea in aceste conditii pare sa fi cazut ca un fulger si sa produca si primele rabufniri intre membrii Coalitiei. Sursele citate spun ca Radu Berceanu i-ar fi acuzat pe senatorii Coalitiei ca nu au acceptat sa scoata din regulament sintagma "propusi de grupurile parlamentare", cand se vorbea de candidatii pentru functia de presedinte al Senatului. Totusi membrii Aliantei faceau aseara si primele planuri pentru a-i vedea inlocuiti pe Nastase si Vacaroiu. Unul dintre aceste planuri ar presupune preluarea variantei constitutionale pe care o va sugera decizia Curtii, modificarea in acest sens a articolelor Regulamentului si imediat supusa la vot schimbarea celor doi sefi ai Parlamentului, mizandu-se pe ideea ca o noua sesizare ar fi inutila. (Oana Stancu)
|