x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Vicepremierii raman in post - Restructurare doar la secretari de stat si agentii

Vicepremierii raman in post - Restructurare doar la secretari de stat si agentii

de Aniela Nine    |    Dana Piciu    |    07 Iun 2006   •   00:00
Vicepremierii raman in post - Restructurare doar la secretari de stat si agentii

Subiectul restructurarii Guvernului a fost inchis in coalitie, iar consens a existat doar pentru restructurarea la nivel de secretari de stat si agentii guvernamentale.

Liderul UDMR, Marko Bela, a afirmat ieri, mai in gluma, mai in serios, ca in privinta desfiintarii functiei de vicepremier "suntem pe calea de a renunta la aceasta idee", referindu-se la liderii partidelor din arcul guvernamental. "Cele trei formatiuni - PNL, UDMR si PC - nu sunt de acord cu desfiintarea functiei. PD se mai gandeste", a precizat apoi Marko. O explicatie a acestei atitudini adoptate de liderii coalitiei a fost data tot de presedintele UDMR: "Stiu cat de greu se cladeste o coalitie, cat de fragila este structura unei coalitii si stiu foarte bine cate probleme creezi cand te atingi de aceasta structura. Eu recunosc acest lucru. Putem preconiza fel de fel de lupte, litigii, divergente legate de refacerea unei constructii echilibrate unde fiecare formatiune isi gaseste locul". Ca atare, restructurarea se va face, cei vizati fiind insa in primul rand cei din esaloanele doi si trei, secretarii de stat si agentiile aflate in subordinea Executivului sau primului-ministru.

MOTIVATII. Optand deschis pentru mentinerea functiei de vicepremier, liderul UDMR a amintit ca functia in cauza a fost creata tocmai ca o functie politica, pentru liderii partidelor aflate la guvernare, si ca ar reprezenta "un liant" intre activitatea Executivului si a grupurilor parlamentare, situatiile in care parlamentarii coalitiei au votat impotriva propriului guvern fiind numeroase. "Prin scoaterea ministrilor de stat sau prin scoaterea ideii de a avea in Guvern posibilitatea de a lua decizii politice am indeparta si mai mult cele doua institutii. Cel care nu vede ca in acest moment avem probleme grave de corelare si de functionare in coalitie nu vede ce se intampla", a afirmat Marko. Si pentru a intari ideea, Marko Bela a venit si cu o propunere, bazata pe "venirea" presedintelui PC in cadrul Executivului. "Daca ar veni si presedintele PD s-ar crea o situatie mult mai grea dintr-un punct de vedere pentru sedintele de guvern, fiindca probabil ca am avea mai multe discutii conflictuale, dar in acelasi timp, probabil ca dupa o vreme, am reusi acolo in Guvern sa rezolvam o serie de probleme litigioase."

CONSENS PARTIAL. Tot ieri, purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca, a anuntat ca subiectul restructurarii Guvernului a fost inchis luni seara la CNC-ul coalitiei, iar consens a existat doar pentru restructurarea la nivel de secretari de stat si agentii guvernamentale. "Fiind un guvern de coalitie si pentru ca ne lipseste armonia in aceasta formula guvernamentala, unde fiecare trage in directia pe care si-o doreste, am considerat oportun sa pastram formula de vicepremier, care este componenta politica a Guvernului. Trebuie sa restructuram acolo unde este birocratie, la nivelul agentiilor guvernamentale, care sunt foarte multe si de multe ori se suprapun, si la nivelul secretarilor de stat, care sunt foarte multi", a adaugat Ciuca.

×
Subiecte în articol: politic stat