x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Vicepreşedintele SUA vine la Bucureşti

Vicepreşedintele SUA vine la Bucureşti

de Irina Cristea    |    08 Oct 2009   •   00:00

România se regăseşte pe itinerariul vicepreşedintelui american Joe Biden, care va face luna aceasta un mini-turneu est-european.



În perioada 20-24 octombrie, Biden va efectua vizite în trei state aliate - Cehia, Polonia şi România. Trei state ale căror nume apar în discuţiile legate de un sistem defensiv al SUA în Europa. Luna trecută, administraţia Obama a renunţat la proiectul amplasării, în Cehia şi Polonia, a unor elemente ale scutului care să le protejeze pe ele şi aliaţii lor de o rachetă nucleară lansată din Iran sau Coreea de Nord. În schimb, SUA au anunţat că vor opta pentru un sistem defensiv mai flexibil, care, potrivit mass-media americane şi ruseşti, ar putea fi amplasat în România, Turcia, Bulgaria, Israel.

Deocamdată, aceste planuri nu au fost dezvoltate de oficialii americani. Tocmai vizita lui Biden la Bucureşti ar putea avea drept scop discutarea acestor aspecte.

Oficial, programul vizitei pe care include "întâlniri cu şefi de stat şi de Guvern, cu lideri parlamentari şi alţi responsabili politici, precum şi cu reprezentanţi ai societăţii civile", cu care va aborda "o gamă largă de subiecte", inclusiv "subiecte de securitate comune", potrivit unui comunicat remis de la Washington.

×
Subiecte în articol: politic