Victor Costache, propus pentru a ocupa funcţia de ministru al Sănătăţii în Guvernul Orban, a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. Au votat "pentru" 13 parlamentari, unul a votat "împotrivă" , iar patru s-au abţinut. Au votat "pentru" 13 parlamentari, unul a votat "împotrivă", iar patru s-au abţinut. La audieri, Costache a menţionat că, în momentul de faţă, trebuie gestionate mai multe crize în domeniu.
"Prima criză este criza rezidenţilor. În momentul de faţă avem câteva mii de tineri care sunt luaţi ca ostatici în acest joc politic şi acest lucru trebuie rezolvat imediat şi trebuie să lucrăm împreună. Ştiu că imediat după această audiere, va avea loc în Parlament o încercare de a găsi soluţii pentru deblocarea situaţiei acestor tineri. Trebuie să fim conştienţi că suntem o ţară care, în ultimii 10 ani, a pierdut peste 30.000 de medici şi un număr incalculabil de asistente medicale şi este păcat să ne jucăm cu puţina resursă umană pe care o avem în acest domeniu. În momentul când voi fi numit, împreună cu ministrul Educaţiei, voi debloca situaţia pe examenul de Rezidenţiat şi, evident, sunt soluţii pe termen scurt şi pe termen lung, care trebuie realizate în acest domeniu", a afirmat el.
În opinia sa, nu este corect să se schimbe regulile în timpul jocului şi studenţii trebuie să beneficieze, în luna decembrie, de un examen pentru care s-au pregătit şi despre care au ştiut că se va desfăşura.
"Trebuie să fim predictibili. În anii care vor urma trebuie să le asigurăm acestor studenţi, viitori medici şi colegi, capacitatea de a susţine un examen după model european", a spus Victor Costache.
El a completat că are garanţia prim-ministrului desemnat că "niciun tânăr pregătit în universităţile de medicină din România nu va rămâne pe dinafară".
Întrebat ce metode va folosi pentru a obliga părinţii să îşi vaccineze copiii, din moment ce în programul de guvernare este menţionată necesitatea unei legi a vaccinării obligatorii, Costache a răspuns că el crede foarte mult în comunicare.
"În ceea ce priveşte vaccinarea, nu a fost tranşată obligativitatea ei nici la nivel european. Sunt, prin construcţie, un personaj care se opune soluţiilor radicale. Cred foarte mult în comunicare, iar această soluţie trebuie găsită împreună. Vaccinarea este foarte importantă şi v-am adus ca model câteva copii dintr-un carnet de vaccinare românesc şi cum arată carnetul de vaccinare al băiatului meu care are un carnet de vaccinare franţuzesc. Vedeţi cât de mult se pune practică pe comunicare. Este ca un mic manual de pediatrie adresat mamelor, care le face să înţeleagă importanţa, cu poze, cu desene, cu explicaţii simple. Deci trebuie să ne apropiem de pacienţii noştri, trebuie să îi punem în centrul gândirii noastre şi să le arătăm că este în interesul copilaşilor să fie vaccinaţi", a explicat ministrul propus la Sănătate. AGERPRES