x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Victor Ponta a ajuns la Consiliul European: Am discutat cu Băsescu, rămăsese să ne întâlnim la Bruxelles

Victor Ponta a ajuns la Consiliul European: Am discutat cu Băsescu, rămăsese să ne întâlnim la Bruxelles

28 Iun 2012   •   05:41
Victor Ponta a ajuns la Consiliul European: Am discutat cu Băsescu, rămăsese să ne întâlnim la Bruxelles

UPDATE 14:00 - "Imi doresc ca Romania sa fie implicata in deciziile care se vor lua astazi si maine la Consiliul European. Orice conflict din tara nu trebuie dus mai departe, aici, la Bruxelles. Voi respecta deciziile Curtii Constitutionale, dar astept ca si presedintele sa respecte deciziile Parlamentului si ale Guvernului. Am discutat cu Basescu, ramasese sa ne intalnim la Bruxelles. Sunt dispus sa gasim o cale de dialog prin care conflictele de acasa sa nu fie aduse la Bruxelles. Nu este vorba despre o disputa personala, ci despre o colaborare pe care o doresc intre institutii", a declarat Ponta, la Bruxelles.

UPDATE 12:18 - Premierul Victor Ponta a primit insemnul de conducator al delegatiei Romaniei la reuniunea Consiliului European, potrivit purtatorului de cuvant al Guvernului, Andrei Zaharescu.

"Primul-ministru a fost asteptat la aeroport de domnul Mihnea Motoc. Seful Guvernului a primit insemnele (insigna-n.r.) de conducator al delegatiei Romaniei la reuniunea Consiliului European, iar ministrii, membri ai delegatiei, au primit badge-urile de participare", a declarat oficialul guvernamental.

Conform programului, premierul va intra la reuniunea CE in jurul orei 15.15 (ora Romaniei), avand pregatita si o intrevedere cu presedintele Parlamentului European.

UPDATE 11:01 - O vizita a presedintelui Traian Basescu la Bruxelles nu a fost notificata oficial pana la aceasta ora institutiilor UE, potrivit unor surse oficiale. De asemenea, presedintele Basescu nu a plecat pana la aceasta ora spre Bruxelles. Departamentul de Comunicare Publica al Administratiei Prezidentiale nu a comunicat pana la aceasta ora un program public al sefului statului pentru astazi.

UPDATE 10:32 - Premierul Victor Ponta a ajuns la Bruxelles, unde se desfasoara reuniunea Consiliului European. Primul-ministru este insotit la Bruxelles de ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, si de cel al Afacerilor Europene, Leonard Orban.

Premierul Victor Ponta a plecat in aceasta dimineata spre Bruxelles, insotit de ministrul de Extene si de cel al Afacerilor Europene. Delegatia premierului s-a urcat intr-un avion de linie Tarom, care a fost garat in fata salonului oficial al aeroportului. Dupa ce au urcat jurnalistii, la avion au fost aduse de la terminalul aeroportului, cu un autobuz, persoanele care au cumparat bilet pentru cursa Tarom spre Bruxelles. Ulterior, au urcat in aeronava premierul si membrii delegatiei oficiale.

Curtea Constitutionala a decis, miercuri, cu majoritate de voturi, ca presedintele Romaniei participa la reuniunile Consiliului European, in calitate de sef al statului, aceasta atributie putand fi delegata de catre acesta, in mod expres, primului ministru. Motivarea deciziei privind plecarea presedintelui la Consiliul European va fi facuta publica in citeva zile.

Dupa decizia Curtii Constitutionale, premierul Victor Ponta a declarat insa ca el va merge, "evident", la Bruxelles, la Consiliul European. Ponta a spus ca judecatorii Curtii Constitutionale au indeplinit un ordin politic al presedintelui atunci cand au decis in favoarea sa.

Pe site-ul Consiliului European, acolo unde sunt postate fotografiile sefilor de delegatii, apar numele si poza premierului Victor Ponta.

Dupa decizia CCR, in presa s-a vehiculat ipoteza legata de intentia sefului statului de a renunta la deplasarea la Bruxelles pentru participarea la Consiliul European pentru a evita o situatie similara cu precedentul polonez din 2008, cand presedintele de atunci, Lech Kaczynski , si premierul Donald Tusk s-au prezentat amandoi, dar separat, la o reuniune a Consiliului European, dupa o disputa asematoare cu cea din Romania in ultimile saptamani.

Purtatorul de cuvant a declarat ca Presedintia nu comenteaza aceasta ipoteza. "Nu comentam nimic, a declarat Oprea, intrebat si daca Basescu au avut deja o discutie, miercuri dupa-amiaza, privind reprezentarea la Summitul Consiliului European sau daca va avea loc in aceasta seara o intrevedere intre cei doi pe aceasta tema.

×