x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Victor Ponta, din nou în Moldova

Victor Ponta, din nou în Moldova

de Adrian Ilie    |    28 Aug 2015   •   09:19
Victor Ponta, din nou în Moldova
Sursa foto: DUMITRU DORU/EPA

Prim-ministrul Victor Ponta a vizitat Chişinăul în ziua în care moldovenii au sărbătorit 24 de ani de la proclamarea independenţei. Ponta l-a informat pe omologul său Valeriu Streleţ de disponibilitatea autorităţilor române de a sprijini financiar Moldova la nevoie cu fonduri nerambursabile şi lansarea de noi proiecte comune.

De Ziua Independenţei, cei doi premieri au semnat un protocol prin care este prelungită până în 2020 implementarea acordului prin care România acordă asistenţă financiară nerambursabilă Moldovei, în valoare de 100 de milioane de euro. „Dacă sunt momente dificile și sunt momente grele, vreau să vă bazaţi pe noi, că atunci se vede prietenul - când aveţi nevoie. Şi România, din punct de vedere economic, din punct de vedere financiar, bugetar, este în poziţia în care la nevoie vă poate ajuta”, i-a spus Ponta lui Streleţ. Totodată, cele două ţări au la dispoziţie 85 de milioane de euro, bani europeni, ce vor putea fi folosiţi pentru proiecte transfrontaliere. Ponta a cerut înfiin-ţarea cât mai rapidă a autorităţii de management astfel încât banii să înceapă să fie folosiţi din anul 2016. Ponta a cerut politicienilor moldoveni mai multă stabilitate. „Sunteţi al patrulea prim-ministru cu care mă întâlnesc (...) Vreau să rămâneţi prim-mi-nistru mult timp, pentru că schimbările astea tot timpul nu sunt neapărat bune și cred că aveţi și echilibru, și experienţa, și înţelepciunea de a repune Repu-blica Moldova pe direcţia bună și corectă”, a spus Ponta.

Întâmpinat cu proteste
La Chișinău, Ponta a fost așteptat de circa 200 de tineri care protestau împotriva deciziei din mai a Ministerului de Inter- ne moldovean prin care a fost reţinut și apoi expulzat George Simion, lider al mișcării unio-niste Acţiunea 2012. Simion s-a ales și cu interdicţia de a intra cinci pe teritoriul basarabean, însă el a contestat decizia în instanţă. Protestatarii de la Chișinău au vrut să-i atragă atenţia premierului român că autorităţile moldovene fac presiuni asupra justiţiei pentru a tergiversa procesul. Vrem să se facă dreptate în cazul George Simion, vrem justiţie funcţională”, a declarat Anatol Ursu, unul dintre liderii protestatarilor.

Mesajul lui Iohannis
De Ziua Independenţei, preşedintele Iohannis le-a transmis un mesaj basarabenilor. „Am convingerea că, alături de România, un aliat redutabil şi un membru cu drepturi depline la nivel european, Republica Moldova va deveni un stat în care cetăţenii se vor bucura de prosperitate, bunăstare şi stabi-litate”, se arată în mesaj.
 

×