Premierul Victor Ponta a declarat miercuri ca anchetarea celor ce au votat la referendum este o "persecutie politica", ca ii transmite procurorului general ca nu se poate prevala de autoritatea ministrului Justitiei pentru aceasta actiune si ii cere lui Traian Basescu sa opreasca aceasta actiune.
Premierul Victor Ponta a declarat Mediafax ca o coabitare cu Traian Basescu in cazul in care, in urma deciziei Curtii Constitutionale, acesta va reveni la Cotroceni va putea exista, mai ales insa in conditiile in care presedintele venit dupa o a doua suspendare, ar intelege ca trebuie sa respecte Constitutia Romaniei si atributiile lui constitutionale.
"Eu am fost dispus si incepand cu 7 mai, atunci cand am primit votul Parlamentului, sa incerc sa gasesc o colaborare institutionala cu Traian Basescu. Din pacate, lucrul acesta nu a fost posibil si nu din vina mea. Ca o dezvaluire: a doua zi dupa alegerile locale, pe 11 iunie, am primit un telefon de la presedintele Basescu atunci, care mi-a spus pe un ton foarte agresiv ca a tacut destul si ca va iesi la lupta impotriva mea si a Guvernului si a USL-ului. Practic, de atunci, domnul Basescu mi-a dovedit ca nu a acceptat si nu va accepta probabil niciodata ideea de a avea un guvern care sa nu-i fie obedient, asa cum au fost guvernele Boc si Ungureanu si m-am pregatit si eu si ne-am pregatit cu totii de razboiul care era inevitabil", a spus Ponta.
El a aratat ca nu stie ce va decide Curtea Constitutionala in 21 august, dar stie un singur lucru, ca si daca hotararea Curtii Constitutionale va fi o hotarare nedreapta din punctul de vedere al celor 8,5 milioane de romani care au venit la vot, nu va exista alta solutie decat sa fie respectata.
"Consider insa ca Traian Basescu, daca intr-adevar isi doreste sa se intoarca la Cotroceni chiar si in modul acesta strict bazat pe o decizie a Curtii Constitutionale, si nu pe suportul popular, cu atat mai mult ar trebui in aceste zile sa opreasca persecutia si, practic, aceasta operatiune de terorizare a celor 8,5 milioane de oameni care au votat", a spus premierul.
Primul ministru considera ca in spatele acestei actiuni, pe care o catalogheaza drept abuziva, se afla presedintele suspendat Traian Basescu.
"Imi este foarte clar ca presedintele suspendat este in spatele acestei actiuni abuzive prin care oameni simpli, oameni din comune, din sate, din diverse regiuni ale tarii, sunt anchetati intr-un mod pe care eu nu l-am cunoscut in Romania. Inteleg ca a fost in anul 1946 dupa alegerile de atunci si, eventual, a mai fost in 1987 cand muncitorii de la Brasov s-au ridicat impotriva lui Ceausescu. Aceleasi metode utilizate atunci se utilizeaza acum, cu procurori care sunt trimisi, practic, sa ii persecute si sa ii intimideze pe oamenii care au votat", a declarat Ponta.
El si-a exprimat speranta ca Traian Basescu va cere ca aceasta actiune de persecutie sa fie stopata.
"Eu cred ca, cu atat mai mult, in aceste conditii, Traian Basescu ar trebui sa se gandeasca si fie sa faca un apel catre doamna Kovesi, catre cei pe care el i-a numit in functii, sa opreasca aceasta operatiune abuziva fara precedent in cei 22 de ani, fie sa inteleaga ca se va intoarce la Cotroceni exact cum a fost Nicolae Ceausescu in 1988 si 1989, adica asteptand sfarsitul", a spus Ponta.
Premierul si-a exprimat speranta ca presedintele suspendat va intelege ca aceasta actiune trebuie stopata mai ales ca exista impresia ca acum, cu adevarat, se da o lovitura de stat in adevaratul sens al cuvantului.
"Sper sa inteleaga acest lucru pentru ca impresia mea din aceste zile este ca, practic, se da o lovitura de stat. Acum cu adevarat se da o lovitura de stat, in sensul corect al cuvantului, atunci cand oamenii decid la vot ceva si, folosind institutii de represiune ale statului, vrei sa schimbi decizia oamenilor. Ori acesta este un pericol urias pentru Romania", a spus primul ministru.
Victor Ponta a precizat ca va transmite scrisori si presedintelui Comisiei Europene Jose, Manuel Barroso, si secretarului de stat al SUA, Hillary Clinton, prin care sa informeze asupra a ceea ce se intampla acum in Romania si sa le ceara sa nu gireze o asemenea actiune.
"Voi transmite scrisori si presedintelui Barroso si secretarului de stat, doamna Clinton prin care sa informez asupra a ceea ce se intampla acum in Romania. Practic, la solicitarea lui Traian Basescu, se petrece aceasta persecutie politica, a celor 8,5 milioane de romani care au venit la vot si evident sa le cer sa nu gireze o actiune antidemocratica si o actiune care nu poate decat sa duca la o ruptura si mai mare intre populatia Romaniei si presedintele suspendat Traian Basescu si acei oameni care inca ii mai sunt credinciosi din diverse institutii ale statului. Nu stiu si nu am mari sperante ca presedintele suspendat va intelege ca a dus lucrurile dincolo de orice limita a suportabilitatii, dar apelul meu este foarte clar", a declarat premierul.
Victor Ponta a mai spus ca si ca ministru interimar al Justitiei o va informa in scris, in acest sens, pe procurorul general Laura Codruta Kovesi ca nu se poate prevala de autoritatea sa ca ministru al Justitiei in aceasta actiune care este evident doar o actiune de persecutie politica a oamenilor care au votat si ca va ridica aceasta problema in cadrul primei sedinte a CSM.
"In mod foarte clar nu mai putem vorbi in Romania de democratie daca oamenii care voteaza sunt a doua zi cautati de procurori si persecutati politic pentru faptul ca au votat. Ori eu sunt foarte decis sa-i apar pe cei 8,5 milioane de romani care au votat, sunt absolut convins sa ma lupt de partea lor si sunt absolut convins ca mai devreme sau mai tarziu, cum de altfel s-a intamplat si in 1989, in batalia dintre popor si un conducator care e aparat de cateva institutii, rezultatul e acelasi. imi este din ce in ce mai clar ca domnul presedinte Basescu nu va accepta niciodata sa plece in mod democratic de la Cotroceni, ceea ce inseamna ca nu am invatat nimic din 1989 incoace", a conchis premierul Victor Ponta.