x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Victor Ponta: PSD şi PNL au viziuni comune privind bugetul de stat

Victor Ponta: PSD şi PNL au viziuni comune privind bugetul de stat

06 Dec 2010   •   16:05

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, astăzi, că social-democraţii şi liberalii au viziuni comune pe marginea bugetului de stat atunci când este vorba de "miliardele de euro pe care vrea să le cheltuiască doamna Elena Udrea" sau când se discută despre bugetul alocat Educaţiei sau Sănătăţii.

Reacţia liderului PSD a urmat declaraţiilor preşedintelui PNL, Crin Antonescu, potrivit cărora liberalii nu pot construi un buget alternativ cu social-democraţii deoarece viziunile celor două partide asupra bugetului de stat sunt 'fundamental diferite'.

"Cred că avem o viziune comună şi noi şi liberalii că miliardele de euro pe care vrea să le cheltuiască doamna Udrea sunt o greşeală. Avem o viziune comună noi şi liberalii că pentru Educaţie este absolut anormal să tai din bugetul de anul viitor. Avem o viziune comună noi şi liberalii că anul viitor cu bugetul propus practic în luna iulie spitalele se vor închide. Aici avem viziuni absolut comune. Dar e o chestiune de tehnică economică şi e bine să o discutăm cu domnul Varujan Vosganian, cu cei din PNL care au aceste date economice. Strict politic, sigur că există viziuni generale social-democrate şi liberale, dar acum vorbim de nişte cifre şi de nişte lucruri foarte clare pentru ianuarie 2011, nu pentru 2012 sau pentru 2014", a precizat Ponta, potrivit Agerpres

El a explicat PSD şi PNL nu pot construi un buget alternativ în afara proiecţiei bugetare pentru anul următor a actualului Executiv.

"E aici, din punct de vedere economic, o neînţelegere. (...) Noi nu putem face un buget, fie PSD, fie PNL, fie împreună, bazat pe alte date decât cele actuale. Datele actuale vor fi conţinute - şi aici observaţia şi a domnului Varujan Vosganian, şi a domnului Constantin Niţă era foarte corectă - atunci când avem bugetul de stat, din păcate nu-l avem nici astăzi, (...) pe acele date macro-economic putem să arătăm că, decât să dăm două miliarde de euro doamnei Elena Udrea ca să-şi câştige alegerile interne în partid, putem să dăm de exemplu la Educaţie şi la Sănătate, iar liberalii pot să spună (că-i dau - n.r.) pentru încurajarea micilor întreprinzători. Aici nu se pune o problemă de a avea alte date, tot pe datele Guvernului actual se va merge, dar reliefând foarte clar că proiectul de buget care va veni (...) este unul făcut pe criteriu strict clintelar", a spus Ponta.

Potrivit liderului PSD, opoziţia trebuie să arate 'lucrurile rele' din bugetul cu care actualul Guvern se va prezenta în Parlament şi să ofere oamenilor de afaceri, economiştilor, o viziune asupra bugetului opoziţiei, în eventualitatea în care ar da jos Guvernul Boc.

"Chiar dacă n-am reuşit în această sesiune, sperăm şi trebuie să facem tot ceea ce ţine de noi, de PSD, PNL, PC, ca în sesiunea următoare să răsturnăm prin moţiune de cenzură acest Guvern incompetent", a spus Ponta.

În ceea ce priveşte Legea pensiilor, liderul PSD a precizat că toţi depuţaţii social-democraţi vor susţine amendamentele proprii şi vor încerca de data aceasta, "nu prin fraudă, aşa cum a făcut Roberta Anastase data trecută, ci printr-un vot corect", să se adopte o lege a pensiilor care să asigure un trai decent pensionarilor, dar şi o speranţă corectă celor care se apropie de vârsta de pensionare.

În altă ordine de idei, preşedintele PSD a criticat faptul că Executivul s-a angajat faţă de Fondul Monetar Internaţional la o altă formă a OUG 50/2010 privind contractele de credit, decât cea promovată în mod public, potrivit unor informaţii apărute în presa centrală.

"Este o surpriză pentru întreaga societate să aflăm că Guvernul s-a angajat faţă de FMI la o anumită formă a OUG 50, alta decât cea promovată public. Este foarte clar că Guvernul Boc vinde interesele cetăţenilor români, ale debitorilor, ale celor care au credite pentru a-şi asigura o supravieţuire politică, indiferent de durata acesteia", a conchis Victor Ponta.

×