x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Victor Ponta: Relaţia noastră cu FMI-ul este profund nocivă

Victor Ponta: Relaţia noastră cu FMI-ul este profund nocivă

29 Iul 2010   •   00:00
Victor Ponta: Relaţia noastră cu FMI-ul este profund nocivă
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul National

Relaţia României cu Fondul Monetar Internaţional este, în acest moment, "profund nocivă", a declarat, aseară, la TVR1, preşedintele social-democrat, Victor Ponta.

"Ceea ce se întâmplă cu FMI-ul este un lucru care pe mine şi pe noi ( PSD - n.r.) ne alarmează foarte tare.(...)Eu vreau să vă spun - şi îmi asum acest lucru - relaţia noastră cu FMI-ul este în acest moment o relaţie profund nocivă. În primul şi în primul rând, cei de la FMI, cei care vin în România, începând chiar cu domnul Mihai Tănăsescu şi cu domnul Jeffrey Franks, ar trebui să vină şi să spună - poate mă aud, dacă ne bagă în seamă că ei nu prea ne bagă în seamă", a spus Ponta, potrivit Agerpres.

Liderul PSD i-a acuzat pe reprezentanţii FMI că au sprijinit ''o anumită mişcare politică'' din România, "minţindu-i şi păcălindu-i" pe români că ţara va înregistra în 2010 o creştere economică şi că va avea un deficit bugetar mai mic.

"Anul trecut ne-au minţit (reprezentanţii FMI - n.r.) pe toţi şi ne-au păcălit şi au făcut-o după părerea mea ca să sprijine o anumită mişcare politică. (...) Anul acesta, în februarie, ni s-a spus că este foarte bine că avem creştere 1,2. Ieri ( marţi - n.r.) l-am auzit pe domnul Jeffrey Franks declarând că vom avea scădere 2,5, dar vom avea, la anul, creştere. (...) Noi personal credem că, în acest moment şi în formula actuală, relaţia cu FMI este împotriva FMI şi în avantajul de scurtă durată al celor care conduc în acest moment. Cât timp te bazezi numai pe împrumut şi vreau să se gândească fiecare om care se uită la noi, de ce ne dă FMI-ul bani? Sunt vreo fundaţie de caritate?", s-a întrebat Ponta.

El a explicat că orice creditor trebuie să verifice potenţialul de rambursare a datoriilor, însă FMI vine şi creditează încă o dată un Guvern care "a minţit în urmă cu şase luni".

"Problema este dacă aceşti bani s-au folosit la ceva pentru noi sau s-au dus undeva unde nu-i vom mai găsi. Aia e marea problema şi, din păcate, nu ne-a răspuns nici FMI-ul, nici Guvernul actual.(...) Acuzaţia mea directă la cei de la FMI este că devin complici cu Guvernul actual", a menţionat preşedintele PSD.

Liderul social-democrat a criticat actuala guvernare, care a dublat în doi ani datoria României, şi intenţia Executivului Boc de a accesa un nou împrumut.

"Ce n-a reuşit Ceauşescu în zece ani sau ce n-a făcut de la Guvernul Petre Roman până la Tăriceanu inclusiv, a reuşit să facă Guvernul Boc, într-un an. Mai mult, auzim că ne vom împrumuta din nou. Ştiţi ce înseamnă asta? Vreau să se ştie că oamenii aceştia mai trag de timp un pic cu banii de la FMI şi după aceea o să lase după ei potopul şi vom plăti noi, dacă vom plăti", a afirmat Ponta.


×
Subiecte în articol: politic