x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Victor Ponta şi Vlad Filat susţin că gazoductul Iaşi-Ungheni va fi funcţional până la finele anului 2013

Victor Ponta şi Vlad Filat susţin că gazoductul Iaşi-Ungheni va fi funcţional până la finele anului 2013

17 Iul 2012   •   10:00
Victor Ponta şi Vlad Filat susţin că gazoductul Iaşi-Ungheni va fi funcţional până la finele anului 2013

Premierul Victor Ponta, insotit de mai multi membri ai Cabinetului, a avut, marti, o intalnire la Chisinau cu omologul sau din Republica Moldova, Vlad Filat. Cei doi oficiali au semnat in declaratie comuna privind colaboarea in domeniul energeticii, documentul vizeaza si linia electrica Suceava-Balti de 400 kV, dar si linia electrica Falciu-Gotesti de 110 kV. Cele doua linii electrice vor fi gata pana la sfarsitul acestui an.

"Pana la sfarsitul anului 2013, acest proiect va fi unul functional", a declarat Filat in cadrul conferintei de presa care a urmat semnarii celor doua protocoale. "Sistemul de gaze din Republica Moldova va fi racordat, prin Romania, la sistemul de gaze european. Asta nu inseamna obligatoriu ca sursa sau cei care vor livra acest gaz sa poata fi identificati dintr-o tara sau alta, ci asta inseamna acces la piata si diversificarea furnizarii. Este un proiect de interconectare reciproca si, in anumite situatii, pot fi identificate surse atractive de gaze naturale din Est, asta nu inseamna obligatoriu din Federatia Rusa. Este vorba de gazul de alternativa", a continuat Filat.

"Este un proiect agreat de mai mult timp la nivelul principiilor si discutiilor politice, dar care niciodata nu a fost pus in practica. De fiecare data, din partea Guvernului Romaniei au fost vorbe frumoase si atat, dar acum a fost aprobat", a spus Ponta.

Presedintele Traian Basescu a declarat, la inceputul lunii mai, ca finalizarea gazoductului Iasi-Ungheni, prin care se vor interconecta sistemele de gaze ale Romaniei si Republicii Moldova, are ca termen a doua parte a anului 2014.

Conducta de gaze va asigura un tranzit de 1,5 miliarde metri cubi anual pe ruta Iasi-Ungheni.

Costurile de constructie sunt estimate la 20 milioane euro, din care partea Romaniei va fi de circa 12 milioane euro.

Romania importa cea mai mare parte a gazelor de la Gazprom, la preturi de aproape trei ori mai mari fata de gazele extrase intern. O alta ruta de import este conducta Arad-Szeged (Ungaria), dar cantitatile livrate sunt nesemnificative.

Problema pretului de import al gazelor este discutata la nivel politic in Bucuresti, deocamdata fara ca politicienii sa fi gasit o solutie pentru reducerea tarifelor.

×