x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Victor Ponta: Trebuie protejată proprietatea oamenilor cinstiţi

Victor Ponta: Trebuie protejată proprietatea oamenilor cinstiţi

15 Mai 2013   •   21:43
Victor Ponta: Trebuie protejată proprietatea oamenilor cinstiţi

Premierul Victor Ponta a afirmat miercuri, referindu-se la opiniile exprimate atât de şeful statului Traian Băsescu, cât şi de preşedintele PNL, Crin Antonescu privind prevederile din Constituţie referitoare la proprietate, că el se uită la ceea ce se întâmplă pe plan european şi că trebuie protejată proprietatea oamenilor cinstiţi, informează agerpres.ro.

"Dacă sarcina probei - eu poate că sunt prea tehnic şi nu ştiu cum să fac să traduc pe înţelesul tuturor - şi anume acum, când mă duc la o persoană condamnată pentru corupţie sau la un traficant de droguri, mă duc şi văd că are cinci case şi are cinci maşini, eu trebuie să dovedesc că acele maşini şi case le-a obţinut din trafic de droguri sau din corupţie. Eu l-am prins cu un kilogram de droguri sau cu 100.000 de euro din fapte de corupţie, ceea ce e foarte dificil. În SUA, după anii '90, s-a întors sarcina probei şi cel care nu are niciun serviciu, nu are niciun venit, este deja condamnat pentru nişte fapte de natură a-i aduce avantaje materiale trebuie să dovedească că le-a obţinut din surse licite. Eu, ca fost procuror, pot să vă spun că uneori această diferenţă este esenţială, iar, dacă pe plan european se va adopta o directivă, oricum trebuie să o trecem şi noi în legislaţia noastră. Eu în continuare cred că ne-ar ajuta. O să discutăm", a afirmat primul-ministru, la Palatul Parlamentului.

Întrebat cum vede faptul că este singur în acest demers de modificare a articolelor constituţionale referitoare la proprietate, Ponta a spus că "se întâmplă".

"Alianţele sunt destul de ciudate pe această temă. E o problemă serioasă pe care trebuie măcar să o dezbatem. Dacă înţelegem despre ce e vorba, dacă vorbim în lozinci cu proprietatea, sigur, e foarte bună proprietatea, dar nu proprietatea hoţilor, nu proprietatea mafioţilor, nu proprietatea corupţilor, aia nu trebuie să o protejăm niciodată. Trebuie să protejăm proprietatea oamenilor cinstiţi. Şi, dacă nu discutăm acest subiect, nici nu o să ştim până la urmă cine are dreptate. Eu nu o ţin numai eu am dreptate, dar cred că e bine subiecte atât de importante, care se discută pe plan european, să nu le evităm pur şi simplu doar aşa că nu le înţelegem", a explicat Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri că le-a solicitat şefilor de Parchete să utilizeze în mod major procedura de confiscare extinsă, punctând că există lege în acest sens şi că nu trebuie modificată Constituţia pentru acest aspect. "Am atenţionat pe toţi procurorii că, dincolo de condamnarea celor vinovaţi pentru fraudă, pentru crimă organizată, pentru acte de corupţie, este la fel de importantă precum condamnarea şi recuperarea daunelor produse. Le-am solicitat să utilizeze în mod major procedura de confiscare extinsă, pentru care există lege. Nu avem nevoie de modificarea Constituţiei", a spus Băsescu, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.

La rândul său, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a afirmat miercuri că articolele din Constituţie care privesc regimul proprietăţii în general pot rămâne aşa cum sunt în acest moment.  

×
Subiecte în articol: ponta legea retrocedarilor