x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Victor Ponta: "Trebuie să facem în 30 de zile ce nu s-a făcut în 8 ani. Dar cred că se poate"

Victor Ponta: "Trebuie să facem în 30 de zile ce nu s-a făcut în 8 ani. Dar cred că se poate"

03 Aug 2012   •   18:04
Victor Ponta: "Trebuie să facem în 30 de zile ce nu s-a făcut în 8 ani. Dar cred că se poate"

Premierul Victor Ponta spune ca datele eronate privind numarul de alegatori de pe listele electorale sunt rezultatul a opt ani de administratie defectuoasa, actuala administratie avand sarcina de a rezolva situatia in 30 de zile.

"Este haotic ce s-a intamplat in Romania din 2004, atunci cand evidenta populatiei a trecut catre autoritatile locale. Este vina guvernelor care nu au pus la dispozitia Autoritatii Electorale Permanente tot ceea ce le trebuia. In acesti 8 ani s-au intamplat destule lucruri. Persoane care decedeaza la spital, in Bucuresti, iar actele nu mai sunt transmise actele la ele in localitate; persoane care au murit in strainatate si nu s-au trimis actele in tara; persoane care si-au luat cetatenie straina si au renuntat la cea romana... Este o realitate a modului in care a functionat administratia in ultimii 8 ani. In aceasta situatie exceptionala, la solicitarea Curtii trebuie sa facem in 30 de zile ce nu s-a facut in 8 ani. Dar cred ca se poate", a declarat Ponta la Realitatea TV.

Ponta a adaugat ca numarul real de alegatori a devenit o problema in conditiile unui cvorum impus la alegeri.

"Pana acum aceste date nu schimbau rezultatul scrutinelor. La alegerile locale nu a contat daca pe liste erau si decedati. Conform legii, candidatul cu cele mai multe voturi a fost ales. Aceste liste conteaza la numarul de consilieri locali, la numarul de parlamentari si a contat acum, la acest referendum. Daca votau 10 milioane de romani, probabil ca aceasta discutie avea loc la anul. Daca votau 4 milioane, la fel. Dar fiind votul atat de strans, e normal ca si Curtea Constitutionala vrea sa ia o decizie pe seama unei realitati", a spus Ponta.

Premierul a comentat si situatia Ministerului de Interne, care a comunicat un numar de alegatori despre care a spus, ulterior, ca nu-l poate confirma.

"Ministrul de Interne a comunicat ceea ce a primit - numarul de CNP-uri. Or Curtea nu ne-a cerut numarul de CNP-uri, ci numarul real al celor care exista si au drept de vot. Despre asta discutam si Curtea a cerut ca in 30 de zile sa i se spuna realitatea. Cand s-a pus problema referendumului, primul lucru pe care l-am facut a fost sa intreb la INS cand vor fi gata datele recensamantului. Raspunsul a fost ca anul trecut nu s-au alocat sumele necesare pentru personal si logistica, iar acum procedura de inregistrare a fiecarei fise se va lungi pana la sfarsitul anului", a spus Ponta.

Premierul a adaugat ca nu-si mai doreste sa comenteze declaratiile presedintelui suspendat, Traian Basescu, afirmand ca este timpul ca razboiul politic sa inceteze.

"Nu mai comentez ce spune domnul presedinte suspendat Basescu. Eu m-am oprit cu campania electorala. Am constatat si astazi ca domnul Basescu continua logica de razboi. Eu nu o sa fac asta, pentru ca mi se pare o mare greseala. Au fost in aceasta perioada mult prea multe amenintari si mult prea multe acte de intimidare. Eu fac un singur apel si catre actorii politici, si catre institutiile statului. A fost prea mult razboi, au fost prea multe amenintari. Nu vreau sa mai aflam zi de zi ca cineva va intra la inchisoare. Eu am crezut ca odata cu referendumul din 29 seria de declaratii extrem de nepotrivite - lovituri de stat, tancuri pe strazi, oameni in puscarii - vor inceta, pentru ca astfel de declaratii sperie pietele. Pot sa va spun de pe acum ca toate angajamentele Romaniei s-au realizat, iar daca s-ar opri aceste declaratii si eu sunt primul care le opresc, cu atat mai bine va fi pentru calmarea cursului de schimb", a mai spus Ponta.

×