x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică VIDEO: Klaus Iohannis: România este în criză: Situația a fost generată de politicieni cinici

VIDEO: Klaus Iohannis: România este în criză: Situația a fost generată de politicieni cinici

05 Oct 2021   •   18:09
VIDEO: Klaus Iohannis: România este în criză: Situația a fost generată de politicieni cinici

UPDATE:Președintele Klaus Iohannis a susținut, marți, o declarație de presă la Palatul Cotroceni, după ce Guvernul Cîțu a fost demis prin moțiune de cenzură „Trist, dar adevărat. Cuvântul care caracterizează cel mai bine România de astăzi este cuvântul criză” - așa și-a început discursul președintele Iohannis.

El a declarat ca va convoca partidele la consultări abia săptămâna viitoare, pentru a le da timp să se întrunească și să găsească „abordări mature”.

„Suntem într-o criză a sistemului de sănătate publică. Suntem în plină pandemie. Valul patru ne-a lovit, și ne-a lovit rău. Suntem într-o criză a prețului la energie, o criză care este și europeană și globală. De lucru ar fi suficient pentru politicieni: să rezolve problema pandemiei, să rezolve problema prețurilor la electricitate. Dar ce s-au gândit unii dintre politicienii noștri? Să mai adauge o criză, o criză a guvernării. În acest fel, astăzi, în Parlamentul României, a fost votată o moțiune de cenzură împotriva Guvernului care a avut succes, deci, cum se spune mai colocvial, Guvernul a picat în Parlament”, declară Iohannis.

Șeful statului afirmă că în ultimele luni s-au spus foarte multe lucruri în politică, majoritatea lucruri urâte: „politicienii s-au obișnuit să se arate unul pe celălalt cu degetul, să se acuze de diferite lucruri, asta inclusiv în interiorul partidelor. Oamenii nu știu ce să mai înțeleagă. Este o situație complicată”.

Iohannis a dat vina pe USR pentru criza politică, spunând că formațiunea a plecat din guvern și a votat împreună cu PSD și AUR moțiunea de cenzură de marți: „Este o situație complicată, o situație care a fost generată - această moțiune și trecerea ei prin Parlament - de politicieni cinici, unii purtând masca reformismului, alții clamând grija pentru români și așa mai departe. Haideți să vedem totuși ce s-a întâmplat dincolo de aceste declarații. USR a fost parte din coaliția de guvernare. USR a plecat din Guvern și a votat, USR, împreună cu PSD și AUR moțiunea de cenzură de astăzi. Acestea sunt faptele, restul este discurs politic sau demagogie sau cum doriți să-i spuneți. Acum, însă, suntem în situația de a trebui să găsim o soluție. Trebuie să găsim o soluție, România trebuie să fie guvernată. Pandemie, criza prețurilor la electricitate, vine iarna, toate acestea trebuie să fie rezolvate de cineva. Acest cineva, evident, este Guvernul României. Așadar, este nevoie de soluții și este momentul pentru decizii mature. Este nevoie de decizii mature din partea politicienilor, din partea partidelor politice”.

Drept urmare, pentru a da timp partidelor politice să se întrunească în forurile interioare să găsească abordări mature și să vină cu ele la consultări, Iohannis va convoca partidele la consultări abia săptămâna viitoare: „Acum se cere maturitate și responsabilitate”.

livetext declarații Klaus Iohannis:

Trist, dar adevărat

Cuvântul care caracterizează cel mai bine România de azi este criză

Valul 4 ne-a lovit rău

Suntem într-o criză a prețului la energie

Ce s-au gântit unii politicieni: să mai adauge o criză a guvernării

Astăzi a fost votată o moțiune care a avut succes, deci Guvernul a picat

În ultimele luni s-au spus foarte multe lucruri în politică, majoritatea urâte

Situația a fost generată de politicieni cinici, unii purtând masca reformismului, alții clamând grija pentru români

Dincolo de declarații: USR a fost parte din coaliție, a plecat din guvern și a votat moțiunea împreună cu PSD și AUR

Astea sunt faptele. Restul este discurs politic sau demagogie


Stire initiala.Președintele Klaus Iohannis va susține marți, la ora 18.00, o declarație de presă la Palatul Cotroceni, după demiterea guvernului condus de Florin Cîțu.

Este de așteptat să cheme la consultări liderii partidelor parlamentare, joi, pentru o nouă propunere de premier și formarea altui guvern. 

Executivul condus de Florin Cîțu a picat după ce parlamentarii PSD, USR și AUR și-au dat acordul, cu 281 de voturi în favoarea moțiunii de cenzură. 

Căderea guvernului vine în plină criză sanitară generată de valul 4 al pandemiei de COVID-19.

Klaus Iohannis va convoca partidele la consultări abia săptămâna viitoare, pentru a le da timp să se întrunească și să găsească „abordări mature”.

Cuvântul care caracterizează cel mai bine România de astăzi este „criză”, declară președintele.

Șeful statului afirmă că în ultimele luni s-au spus foarte multe lucruri în politică, majoritatea lucruri urâte: „politicienii s-au obișnuit să se arate unul pe celălalt cu degetul, să se acuze de diferite lucruri, asta inclusiv în interiorul partidelor. Oamenii nu știu ce să mai înțeleagă. Este o situație complicată”.

Iohannis a dat vina pe USR pentru criza politică, spunând că formațiunea a plecat din guvern și a votat împreună cu PSD și AUR moțiunea de cenzură de marți.

„Astea sunt faptele, restul este discurs politic sau demagogie sau cum doriți să îi spuneți. Acum suntem în situația de a trebui să găsim o soluție. Trebuie să găsim o soluție, România trebuie să fie guvernată, pandemie, criza prețurilor la electricitate, vine iarna, toate acestea trebuie să fie rezolvat de cineva. Acest cineva evident este Guvernul României. Așadar este nevoie de soluții și este momentul pentru decizii mature din partea politicienilor”, susține Klaus Iohannis.

Drept urmare, pentru a da timp partidelor politice să se întrunească în forurile interioare să găsească abordări mature și să vină cu ele la consultări, Iohannis va convoca partidele la consultări abia săptămâna viitoare.

 

×
Subiecte în articol: klaus iohannis florin citu