Partidele politice incep sa-i sorteze pe cei care se "ofera" sa candideze pentru Parlament. Deja prin partide s-au pus pe hartie seturi de conditii pe care viitorii parlamentari vor trebui sa le indeplineasca pentru a fi trecuti, in toamna, pe liste.
CAMELIA IONESCU, CARMEN VINTILA
Din cauza criticilor dure la adresa prestatiei parlamentarilor autohtoni, cu doar cateva luni inainte de alegerea noului legislativ, politicienii incearca sa adune o noua garnitura de oameni pentru a-i trimite in Parlament. S-a ajuns chiar - la unele formatiuni politice - sa se puna la cale un fel de sistem de puncte. Cam asa s-au gandit sa faca liberalii, care au fixat un barem foarte dur pentru intrarea in Parlament - viitorii candidati la alegerile generale fiind alesi la mustata, dupa insumarea a nici mai mult, nici mai putin decat 600 de puncte. La inceputul lunii iulie, Delegatia Permanenta a PNL a tinut o sedinta in care a batut in cuie ce anume trebuie sa faca un liberal ca sa-si vada numele pe listele pentru Parlament. Doritorii de mandate vor fi inclusi pe liste in functie de CV, de pregatirea profesionala, de nivelul studiilor, dar si de pregatirea de viata a fiecarei persoane. Liberalii acorda din oficiu 20 de puncte pentru candidatii intre 20 si 30 de ani. Cei intre 30 si 40 de ani primesc si ei un bonus de varsta, dar doar 10 puncte. Totusi, conducerea PNL a decis sa nu impuna un anumit procent de tineri pe listele electorale. Candidatii peste 40 de ani trebuie sa insumeze punctele de rigoare si in functie de politica organizatiilor teritoriale.
PREOCUPARE. Si presedintele PD, Traian Basescu, este preocupat de modul in care se vor face nominalizarile pentru Senat si Camera Deputatilor. Dar el sustine ca toti candidatii vor fi desemnati in functie de prevederile protocolului incheiat intre PNL si PD, fara a exista nici un fel de renegociere a prevederilor initiale. Adica se va face un sondaj care va evalua cele doua partide, iar liberalii si democratii vor pune pe liste atatia candidati cati rezulta din raportul de forte ale celor doua partide din Alianta.
Democratii s-au intrunit si ei imediat dupa locale, pentru a evalua rezultatele si a-si stabili strategia pentru viitor. "Organizatiile cu performanta slaba trebuie sa inteleaga ca pentru legislative nu pot sa promoveze pe liste pe cei care au inregistrat esecuri majore in confruntarea directa cu electoratul", a explicat Basescu, excluzandu-i de la poprire pe cei care au pierdut onorabil in turul doi, care isi vor regasi numele pe listele pentru Parlament. Potrivit lui Basescu, PD va pune pe listele electorale oameni politici noi, avand in vedere ca electoratul "s-a aratat dispus sa preia" o asemenea oferta.
LIMBI STRAINE. Presedintele PSD, Adrian Nastase, a decis sa mai "aeriseasca" randurile doritorilor de mandate, dar fara sa supere pe nimeni. Motivul invocat de seful PSD este Uniunea Europeana, unde alesii nostri trebuie sa cunoasca o limba straina de circulatie internationala. In acest context, el a anuntat ca pe listele social-democrate pentru Parlamentul urmator vor intra numai cei care stiu limbi straine. De asemenea, conducerea PSD a luat in discutie si marirea numarului femeilor de pe liste, cam la 25%, dar in aceasta privinta nu s-a luat inca o decizie finala. Liderul PSD a anuntat recent o noua decizie a conducerii partidului, si anume nominalizarea candidatilor pentru alegerile generale prin alegeri interne, desfasurate in cadrul fiecarei organizatii a partidului. "Candidatii dintr-un judet vor fi alesi de toti membrii filialei din judetul respectiv, asa incat cei care au ales un candidat sa il voteze si la alegeri", a justificat Nastase procedura.
Citește pe Antena3.ro
DEPLASARI
"Candidatii la Parlament trebuie sa aiba si moralitate politica, si cunostinte de limbi straine, pentru ca altfel nu vor putea sa plece in delegatii straine" - Nicu Vasilescu Deputat PRM
EXPECTATIVA
Partidul Umanist din Romania urmeaza sa finalizeze criteriile pe baza carora isi va intocmi listele pentru Senat si Camera Deputatilor. Purtatorul de cuvant al umanistilor, Bogdan Pitigoi, spune ca pe listele pentru alegerile legislative se vor regasi doar membrii de partid care s-au dovedit competenti pentru aceasta activitate. "Noi asteptam ca legea alegerilor parlamentare sa fie adoptata de forul legislativ si abia apoi vom stabili criteriile de intocmire a listelor. Daca am lua vreo decizie inainte, nu am face decat sa ne jucam de-a criteriile. Partidul Umanist a cerut in mai multe randuri modificarea legii alegerilor generale, in sensul diminuarii cu 50% a numarului de parlamentari si introducerii votului uninominal", ne-a spus Bogdan Pitigoi. (Dana Piciu)