La finalul unei vizite de numai o zi in SUA, in cursul careia a avut si o intalnire de jumatate de ora cu presedintele Barack Obama, presedintele Traian Basescu a prezentat ieri concluziile discutiilor: semnarea acordului privind scutul antiracheta, imbunatatirea relatiilor bilaterale prin extinderea parteneriatului strategic cu SUA, dar si vestea buna a posibilitatii, dupa modificarea legislatiei americane, a eliminarii vizelor pentru romani. Unul dintre punctele forte ale intalnirilor l-a reprezentat semnarea parteneriatului strategic cu SUA, care, conform documentului postat pe site-ul Casei Albe, prevede o cooperare extinsa in domenii precum: combaterea terorismului si raspunsul la orice alte riscuri si amenintari crescute inclusiv printr-un schimb mai bun de informatii, cooperarea regionala in Europa de Est si Balcanii de Vest, comert si investitii si facilitatea contactelor intre comunitatile de afaceri, securitatea energetica incluzand diversificarea surselor dar si a rutelor de transport (Coridorul Sudic) si cautarea de surse neconventioanle de energie si liberalizarea pietei, sustinerea democratiei si a drepturilor omului inclusiv in tari din regiune precum Azerbaijan, Georgia, Belarus, Republica Moldova sau Ucraina, si facilitarea schimburilor de persoane din mediul profesional si contactele in zona academica.
Un aspect important prevazut in acest parteneriat vorbeste despre dorinta presedintelui Obama de a sustine modificarea legislatiei privind programul Viza Waiver. Eliminarea vizelor pentru sederile de maximum 90 de zile in SUA presupune insa o conditie pentru Romania: cooperare intensa in domeniul combaterii terorismului. "Presedintele Obama a aprobat legislatia coinitiata de un numar de membri ai Congresului care va reforma modul in care statele se califica pentru Programul Visa Waiver, pentru a asigura ca aliatii puternici primesc aprecierea corespunzatoare. Aceasta legislatie cere ca statele candidate la Programul Visa Waiver sa se angajeze la o cooperare antiterorista intensificata cu Statele Unite. Anticipam cu nerabdare ca Romania sa indeplineasca acest obiectiv", se arata in textul parteneriatului. Elementele din declaratia privind parteneriatul strategic cu SUA trebuie sa devina "linia de conduita, de actiune executiva" in relatiile dintre cele doua tari, a anuntat presedintele Basescu la intoarcerea acasa.
Cat priveste acordul privind scutul antiracheta semnat de ministrul de Extrene Teodor Baconschi si secretarul de stat Hillary Clinton, un general rus, Viktor Iesin, analist la Centrul rus pentru Securitatea Nationala, a apreciat, potrivit Mediafax, ca instalarea elementelor antiracheta in Romania nu mai este vazuta ca o amenintare a intereselor strategice ale Rusiei.
Intr-o intalnire cu romanii din SUA, presedintele Basescu a explicat motivele care l-au facut "sa tina la secret" intalnirea cu presedintele Obama: nu a vrut ca vizita sa fie "distrusa mediatic acasa, de analisti". Si tot romanilor din diaspora le-a explicat Basescu motivele anularii contractului cu Bechtel: contractul era facut ca ambii parteneri sa fure. "Construiam cea mai scumpa autostrada din lume, intr-un contract in care ambii parteneri au vrut sa fure. Da?! Un contract care s-a atribuit fara licitatie. Statul roman nu putea sa accepte la nesfarsit, fie ea si o firma mare, sa plateasca cu 19, 20, 30 de milioane de euro km de autostrada", a explicat Basescu, citat de Realitatea TV.
In plan personal, vizita in America a presedintelui s-a incheiat cu o pierdere: Traian Basescu a ramas fara ceasul de mana. "In America am ramas fara ceas, mi s-a rupt incuietoarea asta", le-a aratat Basescu romanilor din SUA. Presedintele poarta frecvent un ceas marca Patek Philippe, pretul generic de achizitie fiind de aproximativ 10.000 de euro. In declaratia de avere presedintele are trecute ceasuri in valoare totala de 35.000 de euro.