Uniunea Social Liberala a lansat, astazi, la Palatul Parlamentului, propria viziune pentru Educatie. La prezentarea programului au participat presedintele PNL, Crin Antonescu, presedintele PSD, Victor Ponta si presedintele PC, Daniel Constantin.
Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, ca reforma actualei guvernari in domeniu este un set permanent de agresiuni la adresa unui sistem care ar avea nevoie de stabilitate.
"Eu nu am sa ma lansez acum in critica actualei puteri. Eu nu as putea adauga absolut nimic la o vorba pe care actualul ministru al Educatiei, Daniel Funeriu, a spus-o, intr-o tara a Uniunii Europene, a secolului XXI. El a intrebat public daca am vazut profesori care sa moara de foame. Dupa acest citat, nu avem de adaugat nimic in legatura cu politica actualilor guvernanti fata de educatie", a declarat, la Palatul Parlamentului, Crin Antonescu.
Presedintele PNL a afirmat ca principalele caracteristici ale sistemului de educatie sunt "zeci de mii de profesori care traiesc la limita supravietuirii", mii de profesori care pleaca anual din sistem si mii de absolventi care isi cauta locuri de munca oriunde in alta parte decat in educatie.
"Am vazut scoli care se inchid, am vazut cum aceasta lume a scolii este injosita si dispretuita, supusa permanent agresiunilor actualei puteri. Reforma buimaca a actualei puteri este un set permanent de agresiuni impotriva unui sistem care are nevoie de stabilitate si siguranta", a mai spus Antonescu.
Citeste si Funeriu, despre viziunea USL pentru Educatie: "Vorbe goale"
Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, la randul lui, ca "nenorocirea" sistemului de invatamant este ca la conducerea tarii sunt "oameni cu putina scoala" si oameni care "isi fac un titlul de glorie" din a spune ca au chiulit de la scoala.
"Imi doresc sa nu mai avem in fruntea tarii oameni care isi iau bacalaureatul dupa ce fac facultatea. Cineva spunea ca mai rau de atat nu se poate. Dar ganditi-va cum ar fi de exemplu ca la Universitatea Babes-Bolyai rector sa fie Emil Boc", a spus Ponta.
El a declarat ca USL isi propune in primul rand un sistem educational care sa nu produca someri. "E adevarat ca scoala nu produce tampiti, decat poate odata cu functia de presedinte, dar e important sa nu produca someri. Toti soferii de taxi cu care mai merg prin Bucuresti sunt absolventi de Drept", a mai spus Ponta.
Planul USL pentru Educatie
USL propune, in viziunea sa pentru educatie, scaderea abandonului scolar sub 10%, atingerea unui nivel de cel putin 40% din generatia tanara care trebuie sa aiba studii superioare si alocarea a 3% din PIB pentru cercetare si dezvoltare, din care 1 % din fonduri publice si 2% din fonduri private.
In plus, USL sustine cuprinderea grupei pregatitoare in invatamantul obligatoriu, cuprinderea a peste 80% dintre copiii cu varste intre 3 si 5 ani in educatia timpurie, crearea sistemului public privat pentru educatia timpurie a copiilor de pana in 3 ani si un nivel 85% dintre tinerii intre 18-22 de ani care sa fie absolventi de studii liceale, plus generalizarea obligativitatii ciclului de invatamant liceal.
PSD si PNL mai afirma ca profesorii trebuie motivati prin recunoasterea rolului social prin salariu si respectarea demnitatii si autonomiei profesionale.
Uniunea Social Liberala mai propune asumarea cu prioritate de catre Uniune si Guvernul Romaniei a proiectului de construire a celui mai puternic laser din lume (Extreme Light Infrastructure).
Pentru Diaspora, USL are in vedere cresterea numarului de burse pentru copiii din Moldova si copiii de etnici romani din statele vecine si adoptarea de solutii pragmatice pentru reintregirea familiilor in care parintii lucreaza in strainatate.
USL mai sustine ca in insitutiile de invatamant elevii si studentii nu sunt in siguranta, acuzand de asemenea politizarea sistemului si anulare autonomiei scolare in invatamintul superior. USL mai atrage atentia ca partidele aflate la guvernare au diminuat bursele studentilor, nu investesc in caminele si cantinele pentru studenti si ca ezista o ruptura intre piata educationala si piata muncii.