x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Voronin ii forteaza mana lui Iliescu

Voronin ii forteaza mana lui Iliescu

29 Mai 2004   •   00:00

Potrivit Presedintiei Republicii Moldova, Ion Iliescu i-ar fi lasat sa se inteleaga omologului sau de la Chisinau, Vladimir Voronin, ca la Putna va face o declaratie de sprijin pentru "moldoveni in efortul lor de edificare a unui stat independent si de utilizare a notiunii "limba moldoveneasca", ca element al identitatii nationale".

LAVINIA TUDORAN, GABRIELA ANTONIU

Dupa intalnirea de joi, de la Mamaia, dintre presedintele Ion Iliescu si omologul sau de la Chisinau, Vladimir Voronin, Presedintia Republicii Moldova a dat un comunicat de presa in care este sintetizat continutul convorbirilor intre cei doi sefi de stat. Pe langa necesitatea reluarii consultarilor dintre grupurile de experti asupra proiectului Tratatului de Baza si a pachetului de documente privind regimul de frontiera sau recunostinta fata de autoritatile de la Bucuresti pentru reesalonarea datoriei Republicii Moldova catre Romania pe o perioada de opt ani , in comunicat se arata ca Vladimir Voronin i-a propus presedintelui Iliescu sa faca o declaratie de sprijin pentru moldoveni in efortul lor de edificare a unui stat independent si de utilizare a notiunii "limba moldoveneasca", ca element al identitatii nationale. "Ca raspuns la propunerea in cauza, presedintele Ion Iliescu l-a invitat pe seful statului moldovenesc sa participe la festivitatile de comemorare a domnitorului Stefan cel Mare, care se vor desfasura la Putna pe data de 2 iulie 2004. Seful statului roman a lasat sa se inteleaga ca la Putna ar putea da curs propunerii presedintelui Vladimir Voronin", se arata in comunicatul Presedintiei Republicii Moldova. De remarcat ca, dupa intalnirea cu presedintele moldovean, Corina Cretu, purtatorul de cuvant al presedintelui Iliescu a declarat ca seful statului roman i-a transmis omologului sau de la Chisinau ca e deranjat de "campania antiromaneasca" de peste Prut. Pe de alta parte, "Moldova Suverana" (oficiosul puterii de la Chisinau) nu a facut ieri nici o referire la declaratia de sprijin solicitata de Voronin lui Iliescu.

Istoricul lui Voronin il ataca pe Iliescu

In timp ce Iliescu-Voronin vorbeau la Mamaia despre relansarea relatiilor, extrem de tensionate pana acum, dintre cele doua parti ale Prutului, la Chisinau, "vestitul" istoric Vasile Stati lansa o carte-atac clar la adresa Romaniei: Stefan cel Mare, voievodul Moldovaniei. "Doctorul habilitat in istorie" Vasile Stati este celebru pentru precedentele aparitii care au starnit controverse, Istoria Moldovei si Dictionarul moldovenesc-romanesc. Ultimul volum, tiparit cu bani de la guvern, incepe, ca si dictionarul, cu un cuvant inainte in care autorul critica puterea de la Bucuresti. Stati ii acuza pe istoricii si politicienii romani, mai ales pe presedintele Ion Iliescu, de "falsuri si minciuni ideologice grosolane" in referirile lor la Stefan cel Mare, transmite BBC, citat de Rador. "Sedus de ideologia nationalist-comunista ceausista, presedintele Romaniei, Ion Iliescu, repeta in 2004 cu nonsalanta fanteziile generalului-istoric Ilie Ceausescu, tirajate in 1986. Presedintele Romaniei declara fara nici o remuscare ca Stefan al III-lea cel Mare, domnitor al Moldovei timp de 47 de ani, ar fi fost, cica, domnitor roman, care ar fi intreprins, cica, actiuni de a realiza un front comun romanesc impotriva Imperiului Otoman. Este limpede, istoria romaneasca in 2004 este dominata de aceeasi ideologie ce se impunea si in 1986, nationalismul romanesc, comunist, ceausist, promovat, ce-i drept, de indrumatori diferiti - in 1986 de Nicolae Ceausescu, in 2004 de Ion Iliescu. Ridicol si absurd!", scrie Stati, de altfel, un apropiat al puterii comuniste de la Chisinau. Istoricul, un aprig sustinator al moldovenismului, mai sustine ca Iliescu face afirmatii anecdotice cand il atribuie pe Stefan cel Mare poporului roman.

Dineu apreciat

Cei 17 sefi de stat care au participat la summit-ul de la Mamaia au fost foarte incantati de dineul oferit, joi seara, pe terasa unui hotel din statiune, de seful statului roman.

Spectacolul folcloric sustinut de ansamblul "Cununa Carpatilor" al Centrului Cultural "Tinerimea romana" a fost apreciat de invitatii presedintelui Iliescu. Ei i-au aplaudat indelung pe artistii romani. Potrivit unor participanti la dineu, atmosfera a fost destinsa. Invitatii au petrecut pana aproape de miezul noptii, desi programul prevedea ca dineul sa se incheie la ora 22:00. Sefii de stat au avut discuti neprotocolare, permitandu-si chiar sa faca si glume.

Dupa dineu, presedintii Poloniei si Slovaciei au parasit Romania. Ieri, inaintea conferintei de presa comune a participantilor, au plecat presedintii Bosniei-Hertegovina, Republicii Moldova, Ucrainei, Uniunii Serbia-Muntenegru si Croatiei. Voronin la plecare: "Daca nu o sa recunoasca, ce…?" "Noi suntem convinsi de necesitatea acestui tratat de baza intre doua tari suverane si independente.Nu punem noi termene, dar, in orice caz, acest lucru trebuie facut", a declarat ieri la Mamaia Vladimir Voronin. El a precizat ca unul dintre subiectele discutate joi cu presedintele Iliescu a fost recunoasterea de catre partea romana a limbii moldovenesti. "Nu sunt translatorul domnului Iliescu, dar in timpul discutiei s-a spus ca limba romana si cea moldoveneasca sunt identice si ca noi o numim moldoveneasca, iar dumneavoastra o numiti romana", a afirmat Voronin. Intrebat daca a primit asigurari din partea lui Ion Iliescu privind recunoasterea de catre partea romana a limbii moldovenesti, Voronin a declarat: "Daca nu o sa recunoasca, atunci ce-i cu Moldova? Ce, noi o sa ne numim alta limba?". Seful statului moldovean a mai afirmat ca in relatiile diplomatice dintre Romania si Republica Moldova au fost depasite situatiile mai tensionate, dar ca au ramas inca unele probleme care trebuie rezolvate, importante in acest sens fiind atitudinea, intelegerea si interesul celor doua parti pentru solutionarea acestora.

×