Mircea Geoană se crede cea mai potrivită persoană din PSD pentru a ocupa postul de prim-ministru. Dacă ajunge acolo, el speră intr-o colaborare bună cu preşedintele Traian Băsescu, deşi a fost principalul rival al social-democraţilor, suspendat din funcţie la iniţiativa acestora.
Mircea Geoană se crede cea mai potrivită persoană din PSD pentru a ocupa postul de prim-ministru. Dacă ajunge acolo, el speră intr-o colaborare bună cu preşedintele Traian Băsescu, deşi a fost principalul rival al social-democraţilor, suspendat din funcţie la iniţiativa acestora.
Aflat ieri la Zalău, liderul PSD, Mircea Geoană, a dat ca certă iniţierea moţiunii de cenzură şi s-a declarat ferm convins că aceasta va fi adoptată de parlamentari. Cum preşedintele Băsescu va numi in acest caz un nou prim-ministru, Geoană a explicat că acesta trebuie să provină din răndurile PSD, pentru că este partidul cu cei mai mulţi parlamentari. Intrebat despre posibilitatea ca Băsescu să nu accepte un guvern PSD, Geoană a arătat, plin de incredere, că "preşedintele nu prea are ce să facă, din moment ce nici una dintre variantele posibile de guvernare nu poate exclude PSD" avănd in vedere ponderea acestuia in Parlament. In legătură cu persoana cea mai indicată să conducă acest guvern, Geoană a arătat că ar fi mai multe persoane in PSD, dar crede că el este cel mai potrivit. "Doresc să fiu prim-ministru pe motiv că funcţia de prim-ministru este una la care liderul unui partid trebuie să se inscrie", a declarat, plin de modestie, Geoană, arătăndu-se optimist in privinţa unei bune colaborări cu şeful statului. In faţa unui astfel de scenariu, Geoană a anunţat deja pregătirea de către social-democraţi a ofertei de guvernare, dar nu a exclus nici varianta ca PSD să susţină un guvern format din alte partide. Liderul PSD a precizat insă că, pănă la jumătatea lunii septembrie, nu vor exista negocieri şi discuţii cu nici un partid pentru formarea unui nou guvern, pentru că atunci vor fi definitivate textul moţiunii de cenzură şi oferta politică a PSD, deşi iniţial anunţase că va fi depusă pănă la 10 septembrie.
PĂREREA LUI VANGHELIE. Dacă Geoană descrie PSD ca fiind cel mai important partid de pe scena politică, liderul organizaţiei Bucureşti, Marian Vanghelie, consideră că acesta se află in "disoluţie". "Este adevărat că PSD, in momentul de faţă, este intr-o disoluţie şi atunci soluţia cea mai bună era să propunem această moţiune de cenzură... Este vorba de situaţia in care se afla PSD, pentru că noi eram bănuiţi că suntem la putere şi de fapt suntem in opoziţie", a spus ieri Vanghelie, precizănd că moţiunea de cenzură este "un lucru bun avănd in vedere incapacitatea guvernanţilor". Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, absent de la reuniunea de la Bran, s-a arătat in schimb rezervat in a comenta decizia privind introducerea moţiunii de cenzură. "Nu comentez, nu am participat la acele discuţii, nu vreau să mă pronunţ in legătură cu o decizie cu care n-am nici o legătură", a declarat Iliescu, pentru NewsIn, precizănd că aşteaptă "o discuţie mai aşezată, in forurile competente". Nici premierul Tăriceanu nu a dorit ieri să comenteze hotărărea PSD, urmănd să se pronunţe "la momentul oportun".
Preda: Şanse minime pentru Geoană
"Dacă PSD va accepta pănă la urmă ca partid să introducă moţiunea, atunci din două, una: dacă moţiunea trece, sunt evident foarte puţine şanse ca Mircea Geoană să devină premier; dacă moţiunea nu trece, sunt, cred eu, foarte multe şanse ca Mircea Geoană să nu mai fie preşedinte al PSD-ului. Am impresia că in acest moment asistăm, de fapt, la o fragilizare a poziţiei lui Mircea Geoană, un apropiat al premierului Tăriceanu", a declarat ieri la BBC consilierul prezidenţial Cristian Preda. El consideră că există posibilitatea
ca din interiorul PSD să se treacă, in perioada următoare, la "măsuri foarte dure impotriva actualului «leadership», reprezentat de Geoană, şi la nivelul Senatului şi al Camerei, de Ion Iliescu şi de Hrebenciuc". Preda a mai spus că şeful  statului nu trebuie să aleagă premierul neapărat din interiorul sau de la vărful partidelor şi nici din Parlament, amintind că Nicolae Văcăroiu şi Mugur Isărescu, foşti şefi de Executiv, nu erau parlamentari sau membri de partid.
Liberalii se contrazic pe pensii
Ministrul Economiei, libe-ralul Varujan Vosganian, a declarat ieri că, dacă o moţiune de cenzură este adoptată de Parlament, bugetul pentru anul 2008 nu va putea fi aprobat inainte de ianuarie-februarie şi ca atare nu se va respecta decizia de majorare a pensiilor la 1 ianuarie. Ministrul Muncii, Paul Păcuraru, coleg de partid cu Vosganian, susţine insă contrariul: "Legea pensiilor este deja votată de Parlament. Majorarea pensiilor, şi dacă Guvernul cade, şi dacă Guvernul nu cade, va intra in funcţiune, incepănd cu 1 septembrie, pentru pensiile agricole şi, incepănd cu 1 ianuarie, pentru pensiile din sistemul public". Pe de altă parte, liderul PD, Emil Boc, susţine că PSD
şi PNL se şantajează reciproc, primul ameninţă cu moţiunea de cenzură, iar liberalii cu amănarea majorării pensiilor. Boc a precizat că nici o formaţiune politică şi nici un guvern nu poate refuza aplicarea şi respectarea legii pensiilor. O poziţie similară cu Boc a avut şi liderul PSD, Mircea Geoană, care a calificat ieri drept "ridicole" declaraţiile lui Vosganian.