x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Vremea tătucilor a trecut! Acum experimentăm „partidele electronice”

Vremea tătucilor a trecut! Acum experimentăm „partidele electronice”

de Marius Gîrlașiu    |    22 Mai 2017   •   07:41
Vremea tătucilor a trecut! Acum experimentăm „partidele electronice”
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Conexiunea 4G şi aplicaţiile de comunicare instantă transformă pe zi ce trece democraţia românească. Aşa se face că de la celebra replică „americanii au manipulat Facebook- ul”, rostită de Liviu Dragnea într-un CEx al PSD după eşecul suferit la prezidenţialele din 2014, partidele noastre au ajuns să ia deciziile sensibile prin platforme de comunicare online şi vot electronic, fără să mai fie nevoie de interminabilele şedinţe de partid sau deplasările baronilor la centru.

 

Modelul liderului providenţial a expirat demult în politica românească. De la autoritatea „tătucilor” de partid – adevăraţi seniori feudali al căror cuvânt era respectat cu sfinţenie, după principiul infailibilităţii Papei - politica mioritică a ajuns în punctul în care deciziile cruciale se iau prin intermediul unor platforme de comunicare online, cu consultarea extinsă a bazei partidului. Însă „democraţia electronică” n-ar fi fost posibilă fără explozia tehnologiei, fără iOS şi Android, fără conexiune 4G şi aplicaţii de comunicare instantă. Aşa se face că era şedinţelor nesfârşite de partid a cam apus sau e pe cale să apună, iar decizia politică se ia, mai nou, cu un simplu click, din propria sufragerie, cu un smartphone sau o tabletă la îndemână.

 

Referendumuri interne cu un singur click

La începutul lunii, membrii USR din toată ţara au votat la Cluj noul statut al partidului, care prevede posibilitatea organizării de referendumuri interne şi opţiunea de a vota electronic, de la distanţă. De exemplu, una dintre temele pe care oamenii lui Nicuşor Dan le vor tranşa prin referendum intern va fi stabilirea candidaţilor la următoarele alegeri europarlamentare. Votul online poate fi folosit în cadrul Biroului Naţional al USR şi al structurilor de conducere locale, precum şi în cadrul referendumurilor interne, caz în care nu mai este necesară prezenţa fizică a membrilor la şedinţe. E drept că democraţia electronică nu poate fi folosită chiar în orice situaţie, excepţie făcând alegerile interne pentru orice nivel al partidului, desemnarea candidaţilor pentru orice tip de scrutin, sancţiunile pentru membrii sau cererile de admitere în partid.

 

Orban vs Buşoi, PNL 2.0

În pas cu tehnologia vor fi şi liberalii, dacă noul lider al PNL îşi va respecta cu strictețe promisiunile expuse în moţiunile interne. Ludovic Orban, candidat la Congresul din 17 iunie, le propune liberalilor să îmbunătăţească comunicarea în interioriul partidului şi mecanismele decizionale, intensificând comunicarea „pe orizontală şi verticală, atât de sus în jos, cât şi de jos în sus”. „Obiectivul imediat al viitoarei conduceri este realizarea unei platforme de comunicare şi consultare online, la care va avea acces orice membru al PNL”, promite Orban în moţiunea PNL Forţa Dreptei. În viziunea fostului deputat, viitoarea platformă de comunicare a liberalilor va permite accesul membrilor la toate informaţiile importante din viaţa partidului (decizii ale forurilor de conducere de la toate nivelurile, poziţiile publice ale partidului, voturile date de parlamentari, consilieri locali şi judeţeni etc.). În plus, platforma de comunicare „va servi pentru consultarea periodică a tuturor membrilor PNL, consultări de tip referendum, pe teme importante din viaţa publică, pentru evaluarea comunicatorilor PNL de către membri, pentru comunicarea pe orizontală între membrii partidului şi va putea fi folosită ca o interfaţă a comunicării partidului cu societatea”. O platformă online de consultare a partidului promite şi europarlamentarul Cristian Buşoi, în moţiunea „PNL, partidul viitorului”. „Va fi construită o platformă online, la care vor avea acces toți membrii PNL și care va reprezenta baza deciziei conducerii naționale în orice moment de acțiune majoră: depunerea de moțiuni de cenzură, votul la proiecte importante, inițiativele majore ale partidului, politica de alianțe”, susţine Buşoi. Sâmbăta trecută, şi partidul Monicăi Macovei a adoptat un nou statut, membrii M10 exprimându-şi opţiunea în mod direct, prin vot online.

„Suntem singurul partid din România care practică cu adevărat democrația internă, dându-le posibilitatea tuturor membrilor să-și exprime opțiunea direct, prin vot electronic”, s-a lăudat Adela Mîrza, președintele interimar al formaţiunii.

Suntem într-o tranziţie a modului de guvernanţă a societăţilor. Suntem într-o fază de tranziţie de la o guvernanţă piramidală, la o guvernanţă de reţea, de networking. Cu toţii trebuie să ne implicăm, nu doar cu like-uri sau doar ieşind în stradă. Este nevoie de mai mult de atât. Dacian Cioloş, fost premier al României

Aplicația PSD pentru iOS și Android

Chiar dacă nu au, deocamdată, o platformă online de comunicare şi decizie politică, social-democraţii au inovat şi ei în materie de politică electronică. Parlamentarii PSD au la dispoziţie o aplicaţie personalizată pentru iOS şi Andorid, prin intermediul căreia pot comunica mult mai interactiv şi pot contribui cu idei la propunerile legislative depuse de colegi. „E o aplicaţie pentru orice telefon smartphone fiindcă toţi avem smartphone acum. Este un sistem de comunicare între parlamentarii PSD. Fiecare iniţiativă se urcă pe această platformă, fiecare parlamentar poate să vină cu anumite amendamente, cu anumite puncte de vedere, să fie şi semnatar la iniţiativa altui coleg”, explica Marcel Ciolacu, liderul deputaţilor PSD, luna trecută.

×
Subiecte în articol: liviu dragnea