Desfăşurarea alegerilor prezidenţiale este coordonată din biroul lui Virgil Ardelean, fostul şef de la "Doi ş'un sfert", zis şi Vulpea. În Ministerul de Interne condus de Vasile Blaga s-a constituit o maşinărie formată din comisari şi generali apropiaţi de PD-L care se ocupă la nivelul fiecărui judeţ de prezidenţiale. Toate deciziile legate de alegeri au fost concentrate de Blaga în mâna lui Virgil Ardelean.
Jurnalul Naţional a intrat în posesia unor informaţii legate de modul în care Ministerul de Interne condus de Vasile Blaga a organizat o structură foarte elaborată la nivel central şi judeţean, formată din chestori, comisari-şefi şi generali din toate structurile Poliţiei şi Jandarmeriei, apropiaţi ai PD-L, care se ocupă de organizarea şi desfăşurarea alegerilor prezidenţiale. Un document intrat în posesia Jurnalul Naţional spune că "în cadrul MAI s-a constituit un colectiv de ofiţeri care răspund de «buna» desfăşurare a alegerilor prezidenţiale.
Centrul Operaţional este sediul MAI, la etajul 5, în cadrul biroului condus de Virgil Ardelean. Lucrurile sunt discutate verbal, nici un ordin nu pleacă scris, ci numai verbal". Conform documentului menţionat, obiectivul acestui centru de comandă ar fi "fraudarea alegerilor din 2009 în favoarea lui Băsescu prin turism electoral şi muşamalizarea plângerilor de fraudare îndreptate împotriva PD-L".
BLAGA CONFIRMĂ STRUCTURA
Contactat de Jurnalul Naţional, ministerul de Interne, Vasile Blaga, ne-a transmis prin intermediul consilierului său personal, Mihai Şomfelean, că acuzaţiile referitoare la planul de fraudare a alegerilor prin structura MAI reprezintă "o intoxicare". Însă a confirmat existenţa structurii de comandă pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor, care funcţionează într-adevăr la etajul 5 al MAI, sub conducerea lui Virgil Ardelean, supranumit "Vulpea".
"Centrul Operaţional de Comandă funcţionează în cadrul Direcţiei de Management Operaţional din MAI, care a fost înfiinţată în mandatul lui Cristian David. Virgil Ardelean conduce această Direcţie din vremea în care ministru era Dan Nica, nu a fost numit de către domnul Blaga", a declarat consilierul ministrului de Interne. Acesta a explicat că Centrul Operaţional Central de Comandă a existat în permanenţă în ultimii trei ani, dar că Vasile Blaga a decis, ca noutate, să se organizeze şi la nivel judeţean.
"Singura noutate este că la nivelul fiecărui judeţ există Centrul Operaţional Judeţean în care sunt reprezentanţii structurilor care ţin de siguranţă naţională şi ordine publică. Altă noutate este prezenţa unei voci unice pentru comunicare cu presă, şi această voce unică la nivel central este Christian Ciocan, purătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei", a declarat consilierul lui Vasile Blaga, care a ţinut să precizeze că "acest Centru Operaţional de Comandă nu funcţionează numai pentru alegeri, ci în permanenţă pentru activităţi importante".
"Dacă sunt mitinguri sau lucruri de genul acesta, acest Centru manageriază astfel de evenimente. Acum, în această perioadă, manageriază şi alegerile prezidenţiale", a mai spus consilierul lui Vasile Blaga, ţinând să anunţe că presa este invitată oricând la Centrul de Comandă, "să vadă cum funcţionează".
ÎN BÂRLOGUL "VULPII"
Virgil Ardelean ne-a invitat să vedem cu ochii noştri Centrul de Comandă de unde se monitorizează, printre altele, campania electorală, şi de unde duminică va gestiona personal "buna desfăşurare" a alegerilor. Centrul, care poartă denumirea complicată de Centrul Naţional de Conducere a Acţiunilor de Ordine Publică, se află la etajul 5 al Ministerului de Interne şi funcţionează ca un coş în care se varsă zilnic toate informaţiile "cu potenţial de risc" primite de pe întreg teritoriul ţării de la toate structurile Ministerului de Interne, dar şi de la serviciile secrete, DGIPI, SRI, SIE şi serviciul MApN.
Aici, la Serviciul Evaluare Riscuri, vin informaţiile despre evenimentele zilnice, sunt analizate, se întocmesc rapoarte (care pot fi confidenţiale sau neconfidenţiale) şi se iau decizii pe baza analizei. În ceea ce priveşte campania electorală şi alegerile prezidenţiale, Centrul de Comandă condus de generalul Ardelean primeşte zilnic informări referitoare la evenimentele electorale. Generalul ne-a declarat că sunt informări legate strict de potenţialul infracţional al unei adunări electorale, adică dacă se încalcă legea lipindu-se ilegal afişe sau luându-se la bătaie susţinătorii candidaţilor.
Întrebat dacă se monitorizează din centrul de la MAI mitingurile adversarilor lui Traian Băsescu, Ardelean a răspuns: "Nu mă interesează dacă e mitingul lui Geoană. Orice manifestaţie publică este monitorizată de aici. Mitingurile electorale sunt monitorizate dacă poate exista o bătaie sau ceva de genul ăsta".
Încercând să dezmintă în permanenţă acuzaţiile de pregătire a unei fraude electorale prin intermediul MAI, Virgil Ardelean a ţinut să precizeze că acest Centru ce Comandă a fost înfiinţat sub mandatul lui Cristian David, prin Hotărâre de Guvern aprobată de Cabinetul Tăriceanu. Asta ca să nu fie acuzat Vasile Blaga că a pus la cale toată structura de centralizare a informaţiilor la MAI. Însă Ardelean a recunoscut că Vasile Blaga a venit cu o inovaţie a sistemului, înfiinţând la nivel judeţean câte un Centru similar, după modelul celui de la Bucureşti.
"În fiecare judeţ se strâng şefii tuturor structurilor MAI, ca să nu mai fie fiecare de capul lui. Nu le mai dăm posibilitatea să facă ce vor acolo, să fie atraşi de interesele politice ale unor partid", a explicat el. Cu alte cuvinte, în acele judeţe controlate puternic de câte un partid, prin şeful Consiliului Judeţean, ca de exemplu Vrancea, unde şeful CJ are puterea să îşi numească dintre apropiaţi şefi la Poliţie, jandarmi, servicii, aceştia să nu mai poată primi ordine de la cel care l-a numit pe criterii de prietenie politică, ci de la centrul de Comandă Judeţean care se subordonează direct generalului Ardelean.
CONTESTAŢIILE DE FRAUDĂ REZOLVATE LA CENTRU
Totodată, acesta a admis că una dintre acuzaţiile aduse ministerului, şi anume că încearcă să influenţeze procesul electoral luând decizia ca toate contestaţiile legate de fraude să nu mai fie soluţionate pe plan local, ci să vină la Bucureşti, tot la Centrul de Comandă, este reală. Însă Ardelean a explicat că acest lucru este menit să nu le mai permită acelor şefi din Poliţie care sunt apropiaţi de anumite partide să "facă ce vor cu aceste contestaţii".
"Nu va mai exista nici o sesizare de fraudă care să rămână la nivelul şefului de post care poate fi atras politic de unii sau alţii", a explicat Ardelean. Adică, dacă într-o localitate, spre exemplu, PSD a făcut sesizări de fraudă, acestea nu mai pot fi soluţionate pe plan local de poliţiştii care pot fi influenţaţi de PSD, ci sunt trimise la centru, unde sunt analizate de ministerul lui Blaga. "Aceasta este o noutate pe care o introducem la aceste alegeri", a adăugat el. Întrebat de ce se bat toate partidele pentru Ministerul de Interne, dacă ar fi adevărat că nu se pot frauda alegerile cu ajutorul acestuia, Virgil Ardelean a spus că de fapt este vorba despre dorinţa fiecărui partid de a avea puterea să se asigure că nu se fraudează alegerile.
"Cine ar fi cretin să încerce să fure alegerile cu structurile ministerului? Dacă vrei, partidele se bat pentru MAI tocmai ca să fie sigure că nu se întâmplă nimic, pentru că noi de aici putem să ne asigurăm că nu se întâmplă nimic", a explicat Ardelean.