x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Zeus ia tot: Şeful statului şi-a completat colecţia de instituţii aservite

Zeus ia tot: Şeful statului şi-a completat colecţia de instituţii aservite

de Adriana Duţulescu    |    28 Sep 2010   •   00:00

Începând de ieri, Traian Băsescu a reuşit să cucerească toate instituţiile statului, de la Poliţie şi Armată până la serviciile secrete şi Parlament

O dată cu numirea lui Traian Igaş în funcţia de ministru al Ad­mi­nistraţiei şi Internelor se poate spune, în sfârşit, că Traian Băsescu a reuşit să controleze şi să conducă,
prin interpuşi, toate instituţiile sta­tului, cu excepţia Senatului, unde a rezistat până în prezent Mircea Geoană.

Forţarea demisiei lui Vasile Blaga pentru a fi instalat în locul său senatorul anonim Traian Igaş, a cărui principală calitate este aceea de a fi omul de casă al lui Gheorghe Falcă, finul lui Traian Băsescu, face ca preşedintele să îşi adauge, în sfârşit, în colecţia sa de oameni şi instituţii aservite, Poliţia, Jandarmeria, Pompierii, serviciul secret al Internelor, DGIPI. Toate acestea sunt instituţii de forţă, din sistemul de siguranţă naţională, pe care însă Băsescu nu le controla aşa cum dorea atâta vreme cât în fruntea ministerului se afla unul dintre cei mai temuţi adversari ai săi, Vasile Blaga.

Cea mai mare miză în subiectul "Blaga-MAI" a fost de altfel controlul asupra DGIPI, serviciu care şi-a dovedit "utilitatea" în bătăliile politice, nu numai în perioadele de campanie electorală. În plus, ministerul condus până acum de Vasile Blaga coordonează întreaga admi­nistraţie locală, prin prefecţi, serviciile de evidenţă a populaţiei etc. Tot­odată, la MAI se află şi Direcţia Ge­nerală Anticorupţie, un alt serviciu special folosit politic la nevoie.

Ce alte instituţii conduce Traian Băsescu în statul român, prin oamenii pe care el i-a ales şi numit în funcţii?
1. Guvernul - prin Emil Boc

2. Parchetul General - prin procurorul general al României, Laura Kodruţa Kovesi

3. DNA - prin procurorul-şef Daniel Morar. De menţionat faptul că Daniel Morar declara, într-o emisiune la Realitatea TV, că "discută uneori la telefon cu preşedintele Traian Băsescu"

4. Ministerul de Justiţie - prin ministrul Cătălin Predoiu, pe care l-a ales personal ca ocupant al acestui portofoliu, chiar în vremea manda­tului de premier al lui Călin Popescu Tăriceanu.

5. CSM - prin preşedintele instituţiei, Florica Bejinariu, a cărei alegere în funcţie a girat-o

6. SRI - prin Florian Coldea, adjunctul directorului Serviciului, care este cel ce conduce de facto instituţia, dar şi prin directorul Serviciului, George Maior, ales tot de Traian Băsescu, din rândurile grupului de la Cluj, facţiune a PSD care milita pentru apropierea partidului de PDL.

7. SIE - prin Mihai Răzvan Ungureanu, fost liberal, unul dintre favoriţii lui Traian Băsescu din ge­neraţia tânără de politicieni.

8. STS şi SPP, serviciile secrete "de suflet", "de ochi" şi de "timpan" ale lui Traian Băsescu

9. Armata - prin Constituţie, preşedintele este comandantul suprem al armatei, dar Ministerul Apărării, folosit şi el în scopuri electorale - a se vedea discursurile ţinute de Traian Băsescu în faţa militarilor de carieră - este condus de un apro­piat al Palatului Cotroceni, generalul Oprea.

10. Parlamentul. Camera Deputaţilor este condusă de Roberta Anastase, numită de PDL, la dorinţa lui Traian Băsescu, şi ţinută în braţe de acesta în scandalul fraudării votului asupra legii pensiilor. Senatul, ca­mera superioară a Parlamentului, este teoretic condusă de PSD, prin Mircea Geoană, însă Traian Băsescu are şi aici control total, Opoziţia fiind în minoritate atât în Biroul Permanent, cât şi în plen.

×
Subiecte în articol: politic