x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică ZIUA DESEMNĂRII / Noul premier va fi "dragă Stolo"?

ZIUA DESEMNĂRII / Noul premier va fi "dragă Stolo"?

de Lavinia Dimancea    |    10 Dec 2008   •   00:00
ZIUA DESEMNĂRII / Noul premier va fi "dragă Stolo"?

Theodor Stolojan a fost ieri numele cel mai des vehiculat ca viitor şef al Executivului. Şi dinspre PSD, şi dinspre PD-L a răzbătut varianta unui Guvern condus de democrat-liberal, însă o decizie în privinţa noului premier este aşteptată astăzi de la preşedintele Traian Băsescu.



"Eu cred că Theodor Stolojan va fi desemnat prim-ministru, pentru că preşedintele Băsescu trebuie să îşi respecte cuvântul dat", a fost pronosticul dat ieri de un lider al PSD. Democrat-liberalii au lansat şi ei aceeaşi variantă, deşi la bursa zvonurilor au fost daţi ca posibili premieri şi Vasile Blaga, Mihai Stănişoară, Adriean Videanu, Liviu Maior, Mihai Răzvan Ungureanu şi chiar Liviu Negoiţă.
"Premier va fi în mod sigur Theodor Stolojan. Este o variantă convenabilă şi pentru PSD", ne-a declarat deputatul PD-L Cristian Boureanu. De altfel, varianta Stolojan în fruntea Guvernului a stat şi pe masa negocierilor care ar fi avut loc pe parcursul zilei de ieri între PSD şi PD-L, după cum au declarat surse din cele două partide pentru Mediafax, din discuţii desprinzându-se şi ideea ca PSD să preia funcţia de vicepremier, iar lui Mircea Geoană să-i revină funcţia de şef al Senatului, în timp ce democrat-liberalii vor deţine şefia Camerei Deputaţilor.

DISCUŢII CU BĂSESCU
Geoană ar fi discutat ieri, susţin surse din partid, personal cu Traian Băsescu şi abia aseară urma să aibă loc negocierile oficiale dintre PD-L şi PSD. Până atunci însă, unii pesedişti păreau siguri că se va merge pe un guvern cu premier democrat-liberal într-un mandat întreg de patru ani, propunerea lui Geoană ca fiecare din cele două partide să conducă pe rând câte doi ani Executivul fiind considerată una imposibilă şi mai mult "pentru ochii presei".
Democrat-liberalii şi social-democraţii au avut însă probleme mari în a se înţelege cu privire la cooptarea UDMR într-un eventual Guvern PD-L-PSD, primii dorindu-i pe udemerişti cu orice preţ alături, conform preferinţei lui Traian Băsescu, ultimii excluzându-i, potrivit votului dat luni la Comitetul Executiv Naţional. "Dacă îi vor, atunci să le dea post de ministru din cota lor", a spus un lider al PSD, admiţând practic ideea că social-democraţii ar putea renunţa la condiţia ca UDMR să nu fie inclusă în noul Executiv. "PD-L ţine morţiş ca UDMR să fie cooptată în Guvern, pentru că vrea să păstreze pârghiile Guvernului în cazul în care se întâmplă ca noi să ne rupem din coaliţia guvernamentală. Ar rămâne în formula unui guvern minoritar, alături de UDMR", ne-a explicat unul dintre liderii social-democraţi de ce PD-L vrea ca UDMR să se regăsească neapărat în viitoarea formulă de guvernare. Se pare că, din cauza aceasta, negocierile ar fi intrat la un moment dat în impas, aseară fiind aşteptat un semn de clarificare în acest sens.

ELENA UDREA, LA SGG
Deşi pe tot parcursul zilei de ieri nimeni nu a suflat o vorbă despre conţinutul negocierilor (s-a spus că negocieri "pe ascuns" au avut loc la Senat, acolo aflându-se din partea PSD Ilie Sârbu, Miron Mitrea, Dan Nica, Liviu Dragnea, fie prin alte părţi ale Bucureştiului), pe surse au fost oferite presei informaţii legate de viitoarea componenţă a Guvernului, vorbindu-se despre paritate între cele două partide. Astfel, potrivit schemei scurse pe surse, Elena Udrea ar urma să ocupe funcţia de secretar general al Guvernului, după ce, la un moment dat, numele său fusese pus în dreptul Justiţiei. În ceea ce priveşte ministerele, tot la bursa zvonurilor au fost vehiculate numele lui Mihai Tănăsescu (PSD), Ionuţ Popescu sau Adriean Videanu (PD-L) la Ministerul Finanţelor, Titus Corlăţean (PSD) la Ministerul Afacerilor Externe, Iulian Iancu (PSD) – Ministerul Economiei, Dan Nica (PSD) – Ministerul Comunicaţiilor, Marian Sârbu (PSD) – Ministerului Muncii, Mihai Stănişoară (PD-L) şi Cristian Diaconescu (PSD)– Ministerul Apărării, Vasile Blaga (PD-L) – Ministerul de Interne, Roberta Anastase (PD-L) – Ministerul Turismului, Adriean Videanu (PD-L) – Ministerul Dezvoltării Regionale Durabile, Gheorghe Pogea (PD-L) – Ministerul Administraţiei (aici fiind invocat şi numele lui Liviu Dragnea de la PSD), Radu Berceanu (PD-L), Dan Nica şi Liviu Dragnea(PSD) – Ministerul Transporturilor (Miron Mitrea a fost şi el "nominalizat" la acest minister), Ecaterina Andronescu (PSD) sau Cătălin Croitoru (PD-L) – Ministerul Educaţiei, Cristian Diaconescu (PSD) şi Monica Macovei (PD-L) – Ministerul Justiţiei, Ilie Sârbu (PSD) şi Gheorghe Flutur (PD-L) – Ministerul Agriculturii, Sulfina Barbu (PD-L) şi Rovana Plumb (PSD) – Ministerul Mediului, Nicolae Bănicioiu (PSD) şi Bogdan Cantaragiu (PD-L) – Ministerul Tineretului şi Sportului, Florian Popa (PSD) – Ministerul Sănătăţii, plus Lazlo Borbely (UDMR) la Ministerul Dezvoltării şi Lucrărilor Publice.


Mircea Geoană mizează pe principiul parităţii în negocierile cu PD-L
Dan Marinescu/JURNALUL NAŢIONAL


FIFTY-FIFTY ÎN GUVERN
Chestiunea parităţii a fost aruncată în faţa PD-L de către PSD încă de luni seară. După consultările de la Cotroceni, când anunţa intenţia social-democraţilor ca până la desemnarea premierului de către Băsescu să aibă un protocol finalizat cu PD-L, Mircea Geoană explica ce şi cum. "Principiul pe care l-am convenit este acela al parităţii, sunt două partide practic egale în Parlament şi, în mod firesc, această negociere trebuie să conducă la un rezultat pe măsura egalităţii practic perfecte între cele două partide", declara liderul PSD la Realitatea TV. Întrebat dacă paritatea este şi motivul pentru care social-democraţii nu vor şi UDMR la guvernare, Geoană a  spus că da, dar nu singurul, explicând că votul de la 30 noiembrie a fost unul "în favoarea Opoziţiei, noi de patru ani, PD doar de doi ani, împotriva celor care au guvernat patru ani neîntrerupt: PNL şi UDMR". "Este firesc, în logica alternanţei la putere, ca cei care au guvernat patru ani de zile şi au pierdut alegerile să meargă în Opoziţie. (...)
Nu e nevoie de o guvernare cu o majoritate de 80% şi ceva în Parlament", a conchis Geoană.


Coaliţia PD-L – PSD, "un compromis raţional"

PD-L şi PSD rămân pe poziţii divergente în ceea ce priveşte cooptarea UDMR la guvernare. Totuşi, după consultările de aseară de la Palatul Parlamentului, cele două partide au dat semnale clare că au bătut palma pentru un Guvern comun.

COTA UNICĂ RĂMÂNE
Preşedintele PD-L Emil Boc a născocit o expresie nouă pentru a justifica alianţa PD-L– PSD: "compromisul raţional". Boc a ieşit după runda de negocieri oficiale cu reprezentanţii Alianţei PSD+PC şi a declarat că "există premisele realizării acestui compromis raţional". Totuşi, raţiunea n-a mers atât de departe, pentru că cele două tabere n-au reuşit să se pună de acord în privinţa câtorva chestiuni, spun surse participante: cooptarea UDMR în guvern, împărţirea în mod egal a ministerelor între cele două partide, adică principiul parităţii, şi rotaţia la şefia Guvernului. În privinţa UDMR, Boc a anunţat că discuţiile cu PSD vor continua şi azi, iar în funcţie de acestă decizie se vor împărţi şi ministerele. În rest, preşedintele PD-L a anunţat că între cele două partide "există puncte de vedere relativ comune precum necesitatea creării de locuri de muncă şi a menţinerii acestora, necesitatea menţinerii cotei unice, dezvoltarea infrastructurii, modalităţile de absorbţie a fondurilor comunitare, descentralizarea administraţiei locale şi dezvoltarea agriculturii". Emil Boc a susţinut însă că repartizarea portofoliilor din viitorul Cabinet nu a fost discutată, subiectul urmând să fie abordat abia după desemnarea primului-ministru de către şeful statului. Despre un singur minister a dat Boc detalii, cel al Justiţiei, la a cărui conducere ar putea fi instalat un ministru fără culoare politică, "care să nu fie nici din PSD şi nici din PD-L", pedeliştii insistând pentru Monica Macovei.

PSD NU SE LASĂ
Pesediştii au definit la rândul lor apropierea de PD-L drept un "Parteneriat pentru România", însă, nici după consultările de aseară, nu au renunţat la ideea neparticipării UDMR într-un eventual Guvern PD-L – PSD, marşând în continuare pe principiul parităţii în reprezentarea celor două partide, precum şi pe împărţirea şefiei Guvernului pe o perioadă de câte doi ani. De altfel, Mircea Geoană a recunoscut că aceste trei subiecte au rămas de negociat. În privinţa UDMR, Geoană a explicat că, atâta timp cât PSD şi PD-L deţin deja o majoritate confortabilă, nu vede rostul prezenţei UDMR în această coaliţie, aceasta însemnând în opinia sa slăbirea Opoziţiei în Parlament. "Cred că este o eroare să luăm UDMR la guvernare. Mai vedem. Suntem într-o fază incipientă a negocierilor şi este prematur să mă pronunţ", ne-a răspuns unul dintre social-democraţi întrebat fiind dacă PSD va renunţa în cele din urmă la condiţia "UDMR".
În ceea ce priveşte împărţirea ministerelor, în ciuda numelor vehiculate, Mircea Geoană a insistat şi el să spună că reprezentanţii celor două formaţiuni nu au intrat în discuţii legate
de portofolii şi de titulari, aşteptându-se desemnarea premierului de către şeful statului. El a arătat că acest lucru ar putea să se întâmple în această seară, după o nouă consultare, la Cotroceni, cu PSD şi PD-L, care şi-au "autoimpus" data de 22 decembrie ca termen de validare a noului Guvern. Nu în ultimul rând, Geoană a anunţat că în discuţii s-a stabilit clar că fiecare formaţiune îşi va prezenta propriul candidat la alegerile prezidenţiale care vor avea loc anul viitor.
  • Monica Iordache Apostol, Lavinia Dimancea


UDMR se leagă de cuvântul preşedintelui Traian Băsescu

Pe fondul insistenţei PSD de a exclude UDMR dintr-o posibilă coaliţie de guvernare, liderul Marko Bela a plusat ieri, făcând public faptul că preşedintele Băsescu i-a dat asigurări în particular în urmă cu câteva zile că Uniunea va face parte din Guvern. De altfel, Băsescu a vorbit şi oficial, vineri, la consultări, despre faptul că UDMR ar trebui să fie reprezentată la nivelul Executivului. "Eu am discutat cu Traian Băsescu de mai multe ori prin telefon, chiar m-am întâlnit separat zilele trecute cu el şi de aceea spun că apreciez poziţia sa şi a PD-L de a avea o colaborare în cadrul unei coaliţii guvernamentale", a declarat ieri la prânz Marko Bela. Şi ca o garanţie a unei bune colaborări PD-L – UDMR, Marko a invocat din nou apartenenţa celor două formaţiuni la aceeaşi familie europeană, Partidul Popular European. Totodată Marko a atacat PSD, pe care l-a acuzat că, prin atitudinea adoptată împotriva Uniunii, vrea să atragă electoratul PRM. "Nu cred că acum, cineva, în Parlament, ar trebui să îşi asume retorica şi ideile PRM", a comentat Marko Bela.
"PSD trebuie să vadă ce vrea în continuare şi cum abordează relaţiile cu UDMR. Noi nu vrem să declanşăm o polemică sau un război cu PSD, nu e benefic nimănui în această perioadă", a adăugat el. Pe de altă parte, pentru prima dată, liderul Uniunii a vorbit şi despre posibilitatea de a trece în Opoziţie, el susţinând că UDMR nu doreşte "cu orice preţ" să facă parte din coaliţia guvernamentală, ci că va intra într-o astfel de formulă numai dacă vor exista "parteneri consecvenţi, dacă toţi cei implicaţi vor fi egali şi vor acţiona pe bază de reciprocitate".

CRITICI DE LA PCM
Liderul PCM, Szasz Jeno, consideră că eventuala intrare în Opoziţie a UDMR ar fi benefică pentru comunitatea maghiară, Uniunea fiind văzută de această etnie la fel ca şi FSN: "S-a născut după înlăturarea regimului totalitar, a stat la putere timp de 18 ani şi a obstrucţionat democratizarea".
"UDMR a trădat alianţa cu PSD. Patru ani a fost în Parlament alături de social-democraţi, a făcut înţelegeri cu Adrian Năstase şi cu alţi oameni puternici din partid şi, dacă a renunţat la acestea, a dat dovadă de lipsă de consecvenţă. Se pare că memoria PSD este mai vie decât a conducerii UDMR şi, din acest punct de vedere, decizia lor de a nu mai sta alături de reprezentanţii Uniunii este corectă şi de înţeles", a afirmat liderul PCM, citat de Mediafax.
  • Aniela Nine

Pentru că sunt în opoziţie, aleşii PNL trebuie să vorbească frumos cu presa

În timp ce PD-L şi PSD negociau posturi guvernamentale, liderii liberali le făceau noilor parlamentari PNL instructajul pentru Opoziţie. Aleşii liberali au fost invitaţi mai întâi luni seară la Vila Lac 1, pentru o recepţie dată în cinstea lor, şi ieri-dimineaţă la Parlament, pentru o întâlnire cu premierul Călin Popescu Tăriceanu. Luni seară, Tăriceanu nu a stat cu ei decât un sfert de oră, pentru că a plecat la reuniunea de la Cotroceni.

Călin Popescu Tăriceanu s-a cerut lider al grupului PNL din Camera Deputaţilor
Bogdan Iuraşcu/JURNALUL NAŢIONAL


În sfertul de oră în care a stat le-a rezumat parlamentarilor stadiul negocierilor şi le-a spus că rămân valabile cele trei variante: înţelegere fie cu PSD, fie cu PD-L ori Opoziţie şi i-a îndemnat să fie pregătiţi pentru orice opţiune. Ieri-dimineaţă, în urma discuţiei cu Traian Băsescu, le-a spus deja cum trebuie să se comporte în Opoziţie: să vină la Parlament, să se îmbrace decent, să cunoască regulamentele Camerelor, să ţină legătura cu electoratul din colegiu şi să vorbească frumos cu presa.
"Fiţi respectuoşi cu electoratul şi nu mai circulaţi cu Audi A8", le-a spus Tăriceanu, cu trimitere la Relu Fenechiu. De altfel, şi la recepţia de luni seară i-a învăţat cum să-şi facă imagine. "Notorietatea şi imaginea pozitivă se fac foarte greu în media, dar imaginea negativă se face într-un minut dacă nu ştii formula apei sau alte lucruri", le-ar fi spus liderul PNL parlamentarilor, conform Mediafax.
La finalul şedinţei, liberalii au convenit de principiu ca Tăriceanu să fie ales şef al grupului PNL din Camera Deputaţilor, în condiţiile în care Crin Antonescu va prelua şefia senatorilor PNL. După calculele lor, PNL ar trebui să obţină şi conducerea a trei comisii parlamentare  din Camera Deputaţilor.
  • Monica Iordache Apostol

×