x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ziua Z: Tudorel Toader apasă butonul restart în Justiţie

Ziua Z: Tudorel Toader apasă butonul restart în Justiţie

de Marius Gîrlașiu    |    23 Aug 2017   •   08:15
Ziua Z: Tudorel Toader apasă butonul restart în Justiţie
Sursa foto: DIANA OROS

Ministrul Tudorel Toader ar trebui să prezinte astăzi proiectul de modificare a legilor Justiţiei, aşteptat cu sufletul la gură de liderii coaliţiei de guvernare, încă de la preluarea puterii, în decembrie 2016. Pachetul care vizează reforma Justiţiei va cuprinde „modificări de fond” şi va ajunge din toamnă în dezbaterea Parlamentului, acolo unde PSD şi ALDE deţin majoritatea.

Ministrul Justiţiei ar urma să prezinte astăzi, de la ora 11, pachetul de modificare a legilor Justiţiei. Considerat una dintre priorităţile coaliţiei aflate la guvernare. Tudorel Toader a anunţat, recent, că va propune „modificări de fond şi nu de formă” în proiectul care vizează reforma Justiţiei din România şi care va ajunge, după 1 septem­brie, în Parlament. Proiectul elaborat sub comanda fostului judecător CCR vizează, printre altele, modificarea Codurilor penale şi aducerea acestora la zi cu deciziile Curţii Constituţionale. În luna aprilie, Tudorel Toader dădea asigurări că ajustarea legislaţiei penale se va face strict în acord cu deciziile CCR, „nimic mai mult, nimic mai puţin”.

Pragul pentru abuz în serviciu

Punctul cel mai controversat al proiectului îl reprezintă rede­finirea abuzului în serviciu (art. 297 din Codul Penal) după ce Curtea Constituţională a reco­mandat legiuitorului să impună un prag valoric pentru incrimi­narea penală a infracţiunii. Deşi a declarat, în mai multe rânduri, înaintea deciziei, că nu va impune un prag pentru abuzul în serviciu, ministrul Justiţiei şi-a revizuit opţiunile şi a anunţat recent un prag „rezo­nabil” pentru incriminarea abuzului în serviciu. „Cu sigu­ranţă, oricare ar fi, nu va fi cel aşteptat de toată lumea. Nici 0, nici 1 leu, nici 1.000, nici un salariu minim”, a spus Tudorel Toader, după consultările cu reprezentanţii societăţii civile. Situaţia fostului rector este cu atât mai ingrată, cu cât Uniunea Europeană a adoptat recent o Directivă care stabileşte la 10.000 de euro pragul sub care un stat membru poate renunţa la acţi­unea penală împotriva unei persoane care a deturnat fonduri europene. Aceeaşi Direc­tivă prevede cel puţin patru ani de închisoare dacă prejudiciul din bani europeni este mai mare de 100.000 de euro.

Răspunderea magistraţilor

De asemenea, pachetul aşteptat de politicieni şi lumea Justiţiei ar putea curpinde modi­ficări şi la proiectul de lege privind graţierea, care a trecut de Senat în forma elaborată de fostul ministru, Florin Iordache, şi se va afla, din toamnă, în dezbaterea Comisiei juridice din Camera Deputaţilor. Premierul Mihai Tudose a confirmat, dumi­nica trecută, că se urmăreşte inclusiv o modificare de lege privind răspunderea magistra­ților, nefiind exclus ca procurorii să fie scoși din categoria magis­traților și asimilați cu avocatul statului. „La prima întrebare: da!, la a doua, mai aveți un pic de răbdare”, a spus Tudose, la Antena 3. Tudorel Toader anun­ţase încă din luna aprilie o lege a răspunderii magistraţilor inspirată din legislaţia altor ţări europene, însă de proiect nu s-a mai auzit nimic. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a vorbit şi el despre acest subiect. „Trebuie clarificată răspunderea magis­traţilor, dar, în acelaşi timp, trebuie făcut sistemul în aşa fel încât judecătorii să nu se mai simtă ameninţaţi şi influenţaţi. Trag speranţă că, într-un an sau doi, vom ajunge toţi în situaţia în care, dacă ştii că nu ai furat, nu ai omorât pe nimeni, dormi liniştit”, a fost interpretarea personală a şefului PSD. Pe 20 aprilie, Liviu Dragnea îl critica public pe ministrul Tudorel Toader, transmiţându-i acestuia că întârzie „nepermis” cu legea de modificare a Codurilor penale, motiv pentru care nu va beneficia de susţinerea PSD „la nesfârşit”. În ciuda avertismen­telor, Toader şi-a păstrat funcţia şi după căderea Guvernului Grindeanu, fiind asumat de organizaţia PSD Iaşi, pentru a fi ministru al Justiţiei şi în Cabi­netul condus de Mihai Tudose.

Tudorel Toader – acest Usain Bolt care aleargă invers, atletul absolut al fugii de decizii. Dacă Inspecția Judiciară va găsi doar «probleme minore» în ceea ce privește managementul DNA și al Ministerului Public, pe ce cărări veți mai alerga, domnule ministru al... «Justiției»? Poate pe holurile ministerului? Spre ieșirea (de tot) de acolo? Liviu Pleșoianu, deputat PSD

Ministrul Justiţiei s-a deplasat, luna trecută, la Bruxelles, pentru a discuta cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, despre legile Justiţiei. La întoarcere, Tudorel Toader a dat asigurări că a primit OK-ul oficialilor UE pentru refor­ma Justiţiei din România

×
Subiecte în articol: coduri penale tudorel toader