x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social 1 din 3 copii români, în risc de sărăcie 

1 din 3 copii români, în risc de sărăcie 

de Monica Cosac    |    28 Aug 2020   •   09:00
1 din 3 copii români, în risc de sărăcie 

Pandemia de COVID-19 i-a pus într-o situație și mai vulnerabilă pe copiii care erau deja dezavantajați și pe familiile acestora, avertizează UNICEF. În prezent, peste 1.300.000 de copii din țara noastră sunt în risc de sărăcie și excluziune socială. În acest context, Consiliul Național al Elevilor (CNE), Boardul Copiilor din România și UNICEF propun autorităților din România un set de zece soluții pentru îmbunătățirea condiției celor mici. 


„Criza provocată de pandemia de COVID-19 i-a făcut și mai vulnerabili pe cei care se confruntau deja cu cele mai mari probleme. Analizele efectuate de UNICEF și partenerii săi (...) ne arată că suntem într-un punct critic în ceea ce privește viitorul copiilor României, pe care îl putem depăși, folosindu-ne de această oportunitate pentru a rezolva, odată pentru totdeauna, problemele cronice cu care ne-am luptat zeci de ani”, spune Pieter Bult, reprezentantul UNICEF în România.
Potrivit datelor furnizate de organizație, 35,8% din cei 3,7 milioane de copii ai României sunt în risc de sărăcie și excluziune socială, iar circa 400.000 de copii în vârstă școlară nu merg la școală.
Acești copii au acum nevoie de toată atenția, astfel că CNE, Boardul Copiilor și UNICEF propun: investiții pentru copii; principiile „Copiii pe primul loc” și „Niciun copil lăsat în urmă” să fie incluse în toate strategiile și programele naționale; grup permanent de coordonare la nivel ministerial pentru copii; extinderea Pachetului Minim de Servicii pentru toți copiii din România; Centre pentru Servicii Comunitare Integrate și dezvoltarea de capacități de învățare online. De asemenea, se solicită îmbunătățirea serviciilor medicale de prevenție, inclusiv prin vaccinare, mecanisme concrete de participare a copiilor la luarea deciziilor, informații dezagregate privind situația copiilor și toate orașele și municipiile să devină prietene ale copiilor. 

50.000 de copii sunt separați de familiile lor, în mare parte din cauza sărăciei, violenței sau abandonului

×