x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social 10 români vor primi plămâni noi în Ungaria

10 români vor primi plămâni noi în Ungaria

de Monica Cosac    |    01 Noi 2018   •   17:45
10 români vor primi plămâni noi în Ungaria
Sursa foto: Pixland/Getty Images

Cinci oameni au primit o a doua şansă la viaţă, după ce familia unui tânăr în vârstă de 21 de ani, care se afla în moarte cerebrală, a fost de acord cu donarea organelor. Ministrul Sănătăţii anunţă că, în urma unui accord cu Ungaria,10 români vor putea face transplant de plămâni în ţara vecină.

Agenţia Naţională de Transplant a informat Ministerul Sănătăţii că, în cursul zilei de marţi, a fost efectuată o prelevare de organe de la un donator aflat în moarte cerebrală, în urma unui traumatism cranio-cerebral, care se afla internat în Spitalul Județean Baia - Mare. „În urma acestui demers, un număr de cinci persoane au beneficiat de transplant de organe: pulmonar, renal (două persoane), de cord şi hepatic. Transplanturile au fost realizate în unităţi sanitare specializate din Bucureşti, Cluj-Napoca şi Tg. Mureş”, a anunţat, ieri, Ministerul Sănătăţii. Transplantul de plămâni a fost făcut la Spitalul Clinic „Sf. Maria”, echipa medicală de aici fiind la a treia intervenţie de acest fel.

​ „Este a 45-a prelevare de organe de anul acesta. Este în continuare prea puțin, dar am încredere că odată cu reorganizarea ANT şi adoptarea legii transplantului care a fost finalizată și se află acum în proces de verificare din punct de vedere al tehnicii legislative, lucrurile se vor mişca mai repede. Şi procedurile pentru acreditarea centrelor de transplant vor fi actualizate. De asemenea, pe transplant pulmonar vom începe o colaborare cu Ungaria, care în 17 octombrie ne-a transmis acceptul pentru ca 10 pacienți să beneficieze de transplant pulmonar în perioada următoare”, a spus ministrul Sănătății, Sorina Pintea, precizând că a fost trimisă o solicitare şi către Eurotransplant „pentru iniţierea unor discuţii” şi aderarea la acest organism internaţional.

Peste 5.000 de români așteaptă, în prezent, o a doua șansă la viață pe listele pentru transplant, însă numărul real al celor care au nevoie de un transplant, dar nu figurează pe aceste liste, ar fi cu câteva mii mai mare, potrivit asociaţiilor de pacienţi

×
Subiecte în articol: transplant ungaria