x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social 170 de focare de pestă porcină africană active

170 de focare de pestă porcină africană active

21 Iul 2021   •   16:57
170 de focare de pestă porcină africană active

În ultima săptămână, odată cu încălzirea vremii, numărul focarelor de pestă africană a crescut, fiind înregistrate 50 de focare în 15 județe din țară. În prezent, în România evoluează 170 de focare, transmite Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

ANSVSA le cere crescătorilor de porci să respecte normele de biosecuritate pentru fiecare tip de exploatație și să anunțe de urgență medicul veterinar atunci când un animal prezintă semne de boală sau moare. Proprietarii suinelor afectate de PPA, care sunt identificate prin crotaliere, vor fi despăgubiți conform legii.

Modul în care se recunoaște un porc infectat cu virusul PPA: moartea subită; prezența unei febre ridicate, de 40-42 grade, prezența unei înroșiri a pielii, simptom ce poate fi sesizat mai mult la animalele cu pielea deschisă, mai ales în vârful urechilor, la coadă, pe piept și/sau în zona abdomenului, animalele bolnave își pierd pofta de mâncare, devin apatice și înainte de deces cu 24-48 de ore își pierd coordonarea motrică, voma, diaree (uneori chiar cu sânge), scurgeri din ochi, scroafele avortează.

Potrivit specialiștilor, vara, mobilitatea crescută a oamenilor datorată perioadelor de concediu și transportul ilegal de animale duc la răspândirea mult mai rapidă a virusului în gospodăriile populației.

Mediafax

×
Subiecte în articol: pesta porcina