Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică proiectul de hotărâre a Guvernului care modifică normele metodologice privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor. Documentul asigură aplicarea unitară la nivelul întregii ţări a legislaţiei în domeniu, prin punerea în acord a normelor metodologice cu prevederile Legii nr. 66/2016, care a modificat programul de acordare a concediului şi indemnizaţia pentru creşterea copiilor.
Potrivit normelor de fundamentare, aplicarea Legii nr. 66/2016 anul acesta ar conduce la un efort bugetar suplimentar de aproximativ 226 milioane de lei, în plus faţă de bugetul alocat în 2016, de 1,830 miliarde de lei. Legea a eliminat plafonul maxim de 3.400 de lei care exista până acum în privinţa indemnizaţiilor de îngrijire a copilului. Conform estimărilor ministerului, numărul de beneficiari ai indemnizaţiei va creşte de la 138.700 în prezent la 140.000, iar aproximativ 78.000 de persoane aflate în prezent în plata indemnizaţiei vor beneficia de indemnizaţia minimă majorată de la 600 lei la 1.062 lei. De asemenea, circa 5.500 de persoane vor beneficia de eliminarea plafonului maxim al indemnizaţiei, pentru 52.000 de persoane aflate în plata indemnizaţiei cuantumul acesteia va rămâne neschimbat, iar aproape 4.000 de persoane vor beneficia şi de flexibilizarea condiţiei de eligibilitate prin luarea în considerare a perioadei de 12 luni din ultimii doi ani anteriori naşterii copilului. În plus, stimulentul de inserţie se va majora pentru 39.000 de persoane aflate în plata acestuia, în condiţiile în care perioada de acordare a stimulentului de inserţie se va prelungi pentru aproximativ 2.000 persoane. Totodată, va fi nevoie de un efort bugetar suplimentar de circa 16 milioane lei pentru majorarea indemnizaţiei acordate persoanelor aflate în concediul pentru creşterea copilului cu handicap între 3 ani şi 7 ani, pentru cei aproximativ 4.000 de beneficiari. Totodată, vor fi necesari aproximativ 100.000 de lei pentru modificarea programului informatic de la nivelul Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială în vederea actualizării programului informatic în baza căruia se stabilesc drepturile. Astfel, eliminarea opţiunilor de concediu şi a nivelurilor maxime ale indemnizaţiei, modul de stabilire a celor 12 luni de eligibilitate din ultimii doi ani înainte de naşterea copilului, dar şi modalitatea de stabilire a veniturilor care se iau în calcul în raport cu perioada de eligibilitate sunt doar câteva dintre măsurile propuse prin noul proiect normativ.
La solicitarea indemnizaţiei de creştere a copilului va fi suficientă depunerea în copie a documentelor justificative şi confruntarea acestora cu originalul, fără a mai fi nevoie de legalizarea lor. În cazul copiilor născuţi în străinătate, certificatul va fi solicitat în traducere autorizată, nu şi legalizat
Regula conform căreia părinţii trebuie să opteze fie pentru un an, fie pentru doi ani de concediu va fi eliminată