x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social 72.000 de copii români cu dizabilităţi

72.000 de copii români cu dizabilităţi

de Monica Cosac    |    24 Ian 2020   •   15:27
72.000 de copii români cu dizabilităţi

Statisticile oficiale arată că în România sunt înregistrați aproximativ 72.000 de copii cu dizabilități, însă estimările neoficiale arată că numărul acestora este cu mult mai mare. Reprezentanţii UNICEF atrag atenţia că, deşi dizabilitatea nu ar trebui să fie un motiv de excluziune, aceşti copii reprezintă unul dintre cele mai marginalizate și mai excluse grupuri din societate, confruntându-se zilnic cu discriminarea.

 

Ministerul Muncii, prin Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA), Ministerul Educației și UNICEF au lansat, ieri, campania de informare „Creștem mai puternici când creștem împreună”. Unul dintre mesajele-cheie ale campaniei este că locul copiilor cu dizabilități este împreună cu ceilalți copii, în familie, la grădiniță și în comunitate.

„Convenția cu privire la Drepturile Copilului prevede aceleași drepturi pentru toți copiii, indiferent de abilitățile pe care le au. Toți copiii pot învăța și au dreptul să meargă la creșă și la grădiniță și, apoi, la școală. Un copil cu o dizabilitate trebuie să se poată juca, să poată învăța și crește împreună cu toți ceilalți copii și niciun copil nu trebuie să fie definit de dizabilitatea pe care o are”, a declarat Gabriel Vockel, reprezentant al UNICEF în România.

 

„Ca societate, e nevoie să lucrăm pentru a face lumea din jurul copiilor cu dizabilități mai prietenoasă, mai primitoare și mai incluzivă. Totodată,cerem ca părinții să fie sprijiniți cu resurse și servicii adecvate”, Gabriel Vockel,  UNICEF

Contrar părerii generale, potrivit căreia un copil cu dizabilități duce la performanță școlară scăzută pentru ceilalți, studiile au arătat că, atunci când copiii cu diverse abilități învață împreună în aceeași clasă, performanțele tuturor copiilor din clasa respectivă cresc. Mai mult, dacă învaţă împreună, discriminarea împotriva copiilor cu dizabilități se reduce.

„Mult prea mulți dintre acești copii rămân invizibili, iar acest lucru este punctul din care începe excluziunea. Trebuie să înțelegem câți copii trăiesc cu dizabilități, ce dizabilități au și cum le afectează viețile. Dacă nu știm răspunsurile la aceste întrebări, nu putem începe să înțelegem cum să proiectăm soluțiile adecvate”, a subliniat Vockel.

UNICEF estimează că, în Europa și Asia Centrală, doar o treime dintre copiii cu dizabilități sunt înregistrați ca atare oficial, făcând astfel ca majoritatea acestor copii să fie, în realitate, invizibilă.

Campania se adresează atât familiilor cu copii cu dizabilități cu vârsta cuprinsă între 0 și 6 ani, cât și părinților și profesioniștilor care lucrează cu copii, inclusiv cu copii cu dizabilități.

71.893 de copii din România au certificate de handicap, iar 67.639 dintre aceştia se află în familie, restul fiind în sistemul de protecţie specială

×
Subiecte în articol: copii cu dizabilităţi estimari unicef