x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social 8 din 10 românce află prea târziu că au cancer de sân

8 din 10 românce află prea târziu că au cancer de sân

de Monica Cosac    |    18 Dec 2019   •   10:13
8 din 10 românce află prea târziu că au cancer de sân
Sursa foto: gbh007/Getty Images/iStockphoto

În România, în fiecare oră este diagnosticat un caz nou de cancer de sân. Cu toate acestea, mii de femei află prea târziu pentru a se mai salva. O caravană de consultaţii şi investigaţii gratuite pentru cancerul mamar, iniţiat de o organizaţie de pacienţi în mediul rural, acolo unde nu există nici doctori, nici spitale, a descoperit în satele prin care a trecut de trei ori mai multe cazuri de cancer decât arată statisticile oficiale. Prin urmare, reprezentanţii pacienţilor atrag atenţia că România are nevoie de un program de screening pentru cancerul mamar şi lansează un acord pe această temă.

Campania „Nu am făcut destul”, inițiată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, a ajuns la ediția a VI-a şi s-a încheiat anul acesta cu trei cazuri de cancer de sân deja diagnosticate, după testarea ecografică a 854 de femei din mediul rural, iar o femeie a suferit deja o intervenție chirurgicală pentru extirparea tumorii.

Sunt de trei ori mai multe cazuri decât arată statisticile oficiale  raportate la 1.000 de femei testate, avertizează reprezentanţii FABC. „Statistic, avem aproape 10.000 de cazuri noi de cancer de sân în fiecare an şi în jur de 10 milioane de femei în România. Asta înseamnă că o femeie din 1.000 va fi diagnosticată cu cancer la sân anul acesta. Tot atât, un caz la 1.000 e şi media UE, dar în caravană medicii au consultat 910 femei şi avem deja trei cazuri de cancer confirmate şi două cu diagnosticul în curs de clarificare. E enorm”, a declarat, ieri, în cadrul unei mese rotunde, Cezar Irimia, preşedintele FABC.

Potrivit acestuia, foarte multe cazuri de cancer de sân rămân nediagnosticate şi fără şanse de vindecare, deoarece doar 6% dintre româncele cu vârsta cuprinsă între 50 şi 69 de ani fac anual mamografii, faţă de 58%, cât este media în UE. Spre exemplu, 86% dintre femeile testate cu ajutorul caravanei, în acest an, nu își făcuseră niciodată control la sâni, iar şapte din 10 nu își făcuseră nici măcar autopalpare.

În condițiile în care resursele de screening existente sunt limitate, aproximativ 80% din cazurile de cancer mamar sunt depistate în stadii avansate, a subliniat şi dr. Florian Alexandru Nicula, coordonatorul Unității de Management pentru Screening de la Institutul Oncologic din Cluj.

 

Acord pentru un program de screening

Preşedintele FABC spune că şi-a propus să facă presiune asupra autorităţilor pentru introducerea imediată a screeningului mamar şi că un acord în acest sens a fost semnat, ieri, de mai mulţi parlamentari, de secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Nelu Tătaru, de preşedintele CNAS, Adela Cojan, şi de consilierul prezidenţial Diana Păun. Acordul prevede că semnatarii se angajează ca, în toate acţiunile lor viitoare, să urmărească atingerea următoarelor obiective: iniţierea unui program naţional de screening pentru cancerul mamar, având ca obiectiv testarea la fiecare doi ani a tuturor femeilor cu vârsta cuprinsă între 50 şi 69 de ani; asigurarea finanţării pentru acest program, fie printr-un buget multianual, fie anual, prin Legea Bugetului de stat.

 

În 2019, în campania „Nu am făcut destul”, au fost consultate, în satele lor, 1.070 de persoane (910 femei şi 160 de bărbaţi). Examinările oamenilor au fost făcute de medici specialişti asistaţi de studenţi voluntari de la mai multe facultăţi de Medicină.

 

Cancerul de sân este o problemă majoră de sănătate publică în România, reprezentând a treia cauză de mortalitate (8,68%) pentru femeile între 50 și 69 de ani . Cu toate acestea, România este una din ultimele două țări din Uniunea Europeană care au rămas fără un program național de screening pentru cancerul de sân. Bulgaria a făcut o încercare în 2009, dar a eșuat. Ţara noastră este însă și azi în stadiul programelor-pilot la nivel județean sau, cel mult, regional.

 

 

×
Subiecte în articol: cancer de san