x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Adolescenta de 16 ani aflată în grupul celor accidentaţi în Retezat va fi inclusă într-un program de consiliere

Adolescenta de 16 ani aflată în grupul celor accidentaţi în Retezat va fi inclusă într-un program de consiliere

25 Apr 2017   •   16:31
Adolescenta de 16 ani aflată în grupul celor accidentaţi în Retezat va fi inclusă într-un program de consiliere
Sursa foto: NPS / Chuck Lindsay

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Braşov precizează marţi, într-un comunicat transmis Agerpres, că în urma evenimentului tragic petrecut în Masivul Retezat, sora lui Erik Gulacsi, în vârstă de 16 ani şi aflată în grupul surprins de avalanşă, va fi inclusă într-un program de consiliere psihologică, în măsura în care va fi necesar şi se va permite. 

"Tragicul eveniment petrecut sâmbătă în Masivul Retezat, care a dus la decesul a doi alpinişti minori, a trezit în aceste ultime zile o serie de discuţii referitoare inclusiv la încălcarea sau eludarea de către părinţi a unor drepturi ale copilului, mergându-se chiar până la a ridica întrebarea dacă mediul familiar mai este unul sigur pentru copiii minori supravieţuitori. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Braşov, precizează faptul că, în acest moment, există în desfăşurare o anchetă a organelor judiciare din judeţul Hunedoara, care vor stabili dacă este vorba despre un accident nefericit sau un eveniment produs din culpă umană. La finalul cercetărilor în drept - Poliţie, Procuratură, în măsura în care acest lucru va fi necesar şi ni se va permite, vom include fata (n.r sora lui Erik Gulasci), aflată în grupul surprins de avalanşă, într-un program de consiliere psihologică. Iar dacă datele culese în timpul anchetei vor conduce şi spre ipoteza unui abuz asupra minorilor implicaţi, organele judiciare vor sesiza DGASPC pentru preluarea cazului şi demararea procedurilor legale într-o astfel de situaţie (anchetă socială, evaluare psihologică, intervenţie,etc)", precizează sursa citată. 

Pe de altă parte, DGASPC Braşov nu este în măsură să stabilească vinovaţi şi nici nu consideră oportună demararea, în acest moment, a unei anchete sociale sau a unei evaluări psihologice a minorei supravieţuitoare, acestea fiind irelevante din punct de vedere al specialiştilor, se mai precizează în comunicat. 

"Trebuie să conştientizăm cu toţii faptul că ceea ce trebuie să primeze este interesul superior al copilului, care se traduce printr-o dezvoltare normală din punct de vedere fizic şi moral, echilibru socio-afectiv şi viaţă de familie", se mai arată în comunicatul de presă al DGASPC Braşov. 

Dor Geta Popescu(14 ani ) şi Erik Gulacsi (13 ani) şi-au pierdut viaţa, iar alte cinci persoane au fost rănite, în urma unei avalanşe produse sâmbătă în Masivul Retezat, în zona Şaua Bucurii-Poiana Pelegii. Victimele făceau parte dintr-un grup de şapte persoane care se aflau pe un traseu de vară din Retezat, potrivit Salvamont Hunedoara.

×
Subiecte în articol: Dor Geta Popescu avalansa muntii retezat