Platforma pentru măsurarea aerului în Bucureşti, aerlive.ro, care calculează ICA (Indicele de Calitate a Aerului), a arătat că valoarea acestuia, în noaptea de 24 spre 25 octombrie, a semnalat un grad foarte ridicat de poluare. Şi airly.eu, reţeaua independentă de monitorizare a calităţii aerului, a înregistrat, în acelaşi interval, depăşiri de 3-4 ori mai mari pentru concentraţia de particule în suspensie. Depăşiri au fost şi în reţeaua oficială - dar Ministerul Mediului dă vina pe factorii meteo, care nu au permis dispersia poluanţilor.
„Aerul devine irespirabil în Capitală: 12 dintre senzorii din platforma www.aerlive.ro înregistrează ICA 100, valorile fiind date de depășirile pentru PM2,5”, arăta o postare pe pagina de Facebook Aerlive.ro. În seara de 24 octombrie, începând cu orele 19.00, concentraţiile pentru particulele în suspensie PM2,5 şi PM10 începuseră să crească alarmant în Capitală.
Valori duble
Stațiile oficiale de măsurare a calității aerului din Capitală, B1 (Lacul Morii) și B6 (Piața Universității), au înregistrat, pe 24 octombrie, la ora 23.00, valori aproape duble față de limita legală pentru PM10, arăta Aerlive.ro. „Atragem din nou atenția că, odată cu venirea iernii, situația se va înrăutăți”, avertizau reprezentanţii platformei cu pricina.
Şi reţeaua independentă de monitorizare airly.eu a înregistrat depăşiri de 3-4 ori mai mari, la poluarea cu particule în suspensie.
Nimic suspect pe teren
Ieri, pe pagina de Facebook a Ministerului Mediului se menţiona că, în cursul nopţii de 24 spre 25 octombrie, între orele 20.00 şi 24.00, concentraţiile poluanţilor, contorizate prin Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului, au înregistrat creşteri la toate staţiile din ţară. „În ceea ce privește aglomerarea București-Ilfov, valoarea concentrațiilor de PM2,5 raportată la cea a PM10 (...) indică existența unor procese de ardere desfășurate la începutul serii, creșterea concentrațiilor fiind favorizată de dispersia foarte slabă a poluanților”.
S-au observat depăşiri ale valorilor limită doar în cazul particulelor PM10. Echipele Gărzii Naţionale de Mediu „s-au aflat continuu pe teren”, pentru a identifica eventuale arderi ilegale sau necontrolate, dar nu au fost raportate astfel de cazuri.
„Referitor la valorile înregistrate de rețelele independente, nu le putem comenta, deoarece metodele de măsurare nu sunt conforme cu legislația națională și europeană”, se mai precizează pe pagina Ministerului Mediului, drept replică la postarea unui cetăţean. „Singura sursă oficială de informare este portalul calitateaer.ro, care are ca sursă înregistrările din Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului”.
Sursă grafic: Facebook Ministerul Mediului