Circa 46% dintre copii sunt loviți în familie, 18% dintre copii se culcă flămânzi, 5% dintre copii sunt supuși abuzurilor fizice în școli și crește incidența abuzului sexual în afara familiei, arată un studiu al Organizației Salvați Copiii România.
Doar 28% dintre părinți recunosc faptul că aplică pedepse fizice copiilor. Circa 3% dintre părinți spun că le-a fost abuzat sexual copilul în ultimul an, în 75% dintre cazuri nefiind cunoscut autorul. Totodată, 2,9% dintre adolescenți adeclară că au fost obligați să întrețină relații sexuale împotriva voinței lor.
Actele de violență comise asupra elevilor de către personalul din școli este în scădere dar încă reprezintă 5% din declarațiile copiilor, iar abuzurile emoționale 22%.
Din păcate, 18% dintre copii suferă de foame, iar 2% fură alimente.
Vestea bună este că 94% dintre copii spun că se simt în siguranță în familie și doar 3% afirmă că niciodată nu le este bine acasă. Totodată, 10% dintre copii pleacă de acasă de teama pedepselor iar pentru 2% acest lucru se întâmplă frecvent.
Însă 90% dintre cazurile de agresiune sexuală asupra copiilor din UE nu ajung în atenția poliției ori a instanțelor judecătorești.
Astfel, 56% dintre părinți spun că își pedepsesc copiii dacă greșesc. Dintre aceștia, 23% o fac des, 34% în situații excepționale, iar 44% nu apelează niciodată la pedeapsă. Totuși, doar 31% spun că nu sunt niciodată pedepsiți acasă.
Pedepsele înseamnă restricționarea accesului la telefonul mobil 22%, restricționarea ieșirilor la joacă, afară, cu prietenii 7%, accesului la calculator/tabletă/internet 8% și la televizor 5%, mustrări verbale, ceartă 5%; lipsa banilor de buzunar 3%; obligativitatea de a citi sau de a face lecții suplimentare 3%; pedepse corporale 1% și obligația de efectuare a unor treburi casnice 1%. Însă 10% dintre copii sunt loviți cu mâna, 5% sunt puși în genunchi, 1% sunt arși cu diverse obiecte, iar 1% ajung la spital din cauza bătăilor.
Retragerea privilegiilor este metoda de disciplinare preferată a 57% dintre părinților, iar 50% consideră oportună folosirea agresiunilor verbale.
Atunci când sunt pedepsiți, copiii trăiesc stări de tristețe 38%, vinovăție 29% și nefericire 28%. Prin urmare, 6% dintre copii afirmă că se simt lipsiți de apărare atunci când sunt pedepsiți, iar 3% declară chiar că se simt părăsiți. 43% dintre copii afirmă că suferă în tăcere, 36% plâng sau vorbesc cu cinevași doar 8% vor să se răzbune.