x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Alarmant: 60.000 de români cu traumatisme craniene, în fiecare an

Alarmant: 60.000 de români cu traumatisme craniene, în fiecare an

de Monica Cosac    |    11 Apr 2019   •   11:59
Alarmant: 60.000 de români cu traumatisme craniene, în fiecare an

În fiecare an, în România se înregistrează peste 60.000 de noi cazuri de traumatisme cranio-cerebrale (TCC), iar numărul acestora este în creştere, avertizează specialiştii. Accidentele rutiere reprezintă în continuare principala cauză a traumatismelor craniene, afecţiuni care generează frecvent tulburări cognitive, afective și comportamentale, cu un impact deosebit și asupra familiilor și a societății.

Potrivit statisticilor anuale, aproximativ 11 milioane de oameni suferă un TCC la nivel mondial, cifra fiind raportată la cazurile spitalizate. Numai în Europa sunt peste 2,5 milioane de oameni cu astfel de traumatisme, dintre care un milion necesită internarea în spital, iar circa 70.000 dintre acești pacienți decedează. În România, incidența TCC rămâne peste media europeană de 300 de cazuri la 100.000 de locuitori, în fiecare an înregistrându-se peste 60.000 de cazuri noi.

Traumatismele cranio-cerebrale generează frecvent probleme cognitive, care se manifestă prin deteriorarea capacității de gândire și a memoriei pacientului. În cazul traumatismelor cerebrale, tulburările cognitive (atenție, memorie, limbaj, percepție), afective și comportamentale sunt cele mai frecvente și importante. Aceste deficite au un impact deosebit și asupra familiilor și a societății, deoarece determină o dependență socială a pacienților, chiar în absența unor dizabilități fizice, afectând capacitatea de muncă, relațiile familiale, activitățile zilnice, iar recuperarea neuropsihologică este esențială, spun neurologii.

„Pentru unii pacienți, traumatismul cranian reprezintă debutul unei boli care durează toată viața. De aceea, un management adecvat presupune existența unor echipe multidisciplinare (neurolog, psiholog, kinetoterapeut, logoped etc.) care să asigure un tratament individualizat, iar pregătirea specialiștilor în acest domeniu este mai mult decât necesară – aceasta devine obligatorie”, spune prof. dr. Dafin Mureşanu, președintele Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN) şi al Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare (EFNRS), care este şi coordonatorului studiului multinaţional CAPTAIN, dedicat unor abordări inovative în tratarea TCC.

Noutăți privind tratarea și neuroreabilitarea pacienților care au suferit un astfel de traumatism vor fi prezentate la Cluj-Napoca, astăzi şi mâine, în cadrul celui de-al 17-lea Congres AMN (Academy for Multidisciplinary Neurotraumatology). Evenimentul va reuni peste 100 de specialiști de top din întreaga lume.

„CAPTAIN-RO este unul dintre primele studii în domeniul TCC care urmează o abordare cu adevărat multidimensională, bazată pe scale ce urmăresc complexitatea evoluției bolii, în scopul îmbunătățirii intervențiilor care se adresează pacienților cu TCC”, a declarat prof. dr. Dafin Mureşanu, președinte SSNN

Infrastructura rutieră precară, printre cauze

Creșterea incidenței TCC, la nivel mondial, are multiple cauze: condițiile rutiere nesigure, accentuate de o infrastructură rutieră precară, creșterea alarmantă a numărului de autovehicule, motociclete sau biciclete, creşterea densității populației și, în același timp, îmbătrânirea acesteia, dar și creșterea consumului de alcool și al substanțelor interzise, concomitent cu extinderea stărilor conflictuale care generează violenţa interpersonală.

 

 

 

×