x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Alarmant: Un milion de români suferă de BPOC

Alarmant: Un milion de români suferă de BPOC

de Monica Cosac    |    13 Noi 2018   •   13:10
Alarmant: Un milion de români suferă de BPOC

Aproximativ un milion de români suferă de bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC), o boală respiratorie care atacă bronhiile şi plămânii şi care, depistată târziu, duce la invaliditate şi moarte prematură. Specialiştii preconizează că, în următorii 20 de ani, mortalitatea prin BPOC va creşte atât de mult, încât o va depăşi pe cea prin boli cardiovasculare. În acest context, în weekend, bucureştenii vor putea face testări gratuite pentru depistarea BPOC, a anunţat, ieri, Societatea Română de Pneumologie.

Afecţiune cu o prevalenţă în continuă creştere, BPOC se manifestă prin îngustarea progresivă şi ireversibilă a bronhiilor, ceea ce determină o scădere a capacităţii respiratorii.

Potrivit specialiştilor, boala poate induce pacientul în eroare foarte uşor, din cauza că simptomele nu sunt specifice şi pot fi confundate extrem de uşor fie cu efectele fumatului, fie cu cele ale înaintării în vârstă: tuse, expectoraţie, senzaţie de sufocare, oboseală, toleranţă scăzută la efort. Pentru că nu este diagnosticată din timp, boala poate afecta, pe rând, toate organele, iar pacienţii tratează toate celelalte afecţiuni neştiind că, de fapt, BPOC este cauza problemelor de sănătate.

„Din cauză că este o boală ale cărei simptome nu sunt specifice, foarte multe persoane ajung la medic destul de târziu. De asemenea, sunt mulţi cei care confundă încă simptomele acestei boli cu înaintarea în vârstă şi cu faptul că e normal să simţi «ceva» dacă fumezi”, explică prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie (SRP).

La nivel mondial, cel mai des întâlnit factor de risc este fumatul, însă boala este cauzată şi de poluare. Expunerea îndelungată la pulberile industriale, noxele chimice, particule fine generate de trafic, fumul produs de arderea combustibililor biologici (fie că este vorba de cărbune, lemn sau gunoi de grajd), conduce la o inflamaţie permanentă a ţesutului bronho-pulmonar. În marea majoritate a cazurilor, BPOC apare la fumători, după vârsta de 40 de ani, aceştia fiind expuşi, de cele mai multe ori, nu doar la fumul de ţigară, ci şi la celălalt factor de risc: poluarea.

Tusea cronică, producţia de spută (flegmă), şuieratul, gâfâitul, senzaţia de sufocare, oboseala accentuată, toleranţa la efort din ce în ce mai redusă (dispneea) sunt semne care impun vizita la un medic pneumolog.

Fără tratament, BPOC determină reducerea severă a capacităţii respiratorii, ceea ce duce la invaliditate şi moarte prematură. De aceea, este esenţial ca boala să fie depistată în faze incipiente, iar pentru a face acest lucru spirometria este indispensabilă, subliniază specialişii.

„În weekendul 17-18 noiembrie, între orele 9.00-17.00, îi aşteptăm pe bucureşteni în faţa magazinului Unirea, pe colţul dinspre Bd. Unirii, să-şi facă o spirometrie. Testul durează aproximativ două minute, minute care îi pot schimba viaţa persoanei care se testează”, dr. Ruxandra Ulmeanu, preşedinte SRP

 

 

×
Subiecte în articol: bronhopneumopatie