Noi cercetări, publicate recent în Jurnalul European de Nutriție, relevă că principalul vinovat pentru creșterea într-un ritm alarmant a persoanelor sub 50 de ani diagnosticate cu afecțiuni oncologice digestive este dieta modernă, caracterizată printr-un consum ridicat de carne roșie și procesată, fast-food, cereale rafinate, alcool și băuturi îndulcite cu zahăr.
Potrivit specialiștilor, cancerele gastrointestinale sunt responsabile pentru unul din trei decese cauzate de cancer la nivel mondial și pot apărea, practic, oriunde în sistemul digestiv, de la gât la stomac, pancreas, intestine, rect și anus. Mai mult, se preconizează că acest tip de cancer va ucide 1,6 milioane de oameni, la nivel global, în 2040.
O revizuire sistematică a 28 de studii anterioare și o meta-analiză, realizate de o echipă de cercetători de la Universitatea Flinders din Australia, au avut ca scop determinarea asocierii dintre modelele alimentare („sănătos” și „nesănătos”) și riscul de cancer gastrointestinal, inclusiv mortalitatea cauzată de acest tip de cancer.
Modelul alimentar sănătos a fost caracterizat printr-un aport mai mare de fructe, cereale integrale, leguminoase, legume, lapte și alte produse lactate, în timp ce modelul alimentar nesănătos a fost caracterizat printr-un aport mai mare de carne roșie și procesată, alcool și băuturi rafinate și îndulcite cu zahăr. Deși au existat unele contradicții între investigațiile individuale, studiile au arătat că modelele alimentare sănătoase au scăzut riscul de cancer, în general.
O parte din aceeași echipă a analizat, de asemenea, datele de la peste 97.000 de persoane și a descoperit că cei care aveau o dietă bogată în fibre și grăsimi nesaturate au avut riscuri mai mici de a dezvolta cancer colorectal.
Rezultatele celor două cercetări, publicate în European Journal of Nutrition și Nutrition Reviews, sugerează că această creștere rapidă a cazurilor de cancer intestinal înregistrată în statisticile globale ar fi cauzată, în principal, de schimbările în obiceiurile alimentare.
„Am identificat multe legături directe între alegerile alimentare greșite și cancerele digestive”, avertizează epidemiologul Yohannes Melaku, unul dintre autorii studiului. Potrivit acestuia, „modelele alimentare nesănătoase - marcate de un consum ridicat de carne roșie și procesată, fast-food, cereale rafinate, alcool și băuturi îndulcite cu zahăr - prezintă o relație îngrijorătoare cu un risc crescut de cancer gastrointestinal”.
Pe baza cercetărilor anterioare, echipa suspectează că mecanismele din spatele legăturilor dintre dietă și cancer implică atât procese inflamatorii, cât și interacțiuni prin microbiomul intestinal.
Fructele de pădure, antiinflamatoare
Potrivit specialiștilor, alimentele bogate în antioxidanți, cum ar fi fructele de pădure, legumele, migdalele, nucile, semințele de in, turmericul, ghimbirul, usturoiul, citricele, peștele gras și legumele colorate sunt toate antiinflamatoare, în timp ce carnea roșie, băuturile zaharoase și carbohidrații rafinați, cum ar fi cei din pâinea albă, au efecte inflamatorii. De asemenea, pot crește rezistența la insulină, iar acest lucru crește, la rândul său, riscul de cancer.
„Având în vedere numărul tot mai mare de cancere digestive, cum ar fi cancerul intestinal, diagnosticate la nivel mondial și din ce în ce mai mult la persoanele sub 50 de ani, este timpul să se acționeze pentru a proteja sănătatea digestivă a oamenilor”, avertizează Melaku Yohannes.
„Studiile noastre demonstrează că educația nutrițională și promovarea modelelor de alimentație sănătoasă ar putea fi esențiale în reducerea riscurilor de cancer gastrointestinal și în îmbunătățirea rezultatelor pacienților”, mai spun autorii cercetării.
Ratele de diagnosticare a cancerului cu debut precoce, adică la persoane cu vârste sub 50 de ani, au crescut cu 80% la nivel global în ultimele trei decenii, rezultând cu 28% mai multe decese, potrivit unui raport global, dat publicității anul trecut.
Peste 130.000 de decese cauzate de cancerul colorectal, în UE
Conform celor mai recente cifre din domeniul oncologic (raportul Health at a Glance: Europe 2024), în 2021, în UE au avut loc 227.000 de decese cauzate de cancerul pulmonar, 132.000 de decese cauzate de cancerul colorectal, 85.000 de decese cauzate de cancerul mamar și 68.000 de decese cauzate de cancerul de prostată.
Cancerul pulmonar este principala cauză de deces prin cancer în rândul bărbaților, fiind responsabil pentru aproape un sfert din decese (23%), urmat de cancerul colorectal (12%) și cancerul de prostată (11%). În rândul femeilor, cancerul de sân este principala cauză de deces, fiind responsabil pentru aproximativ unul din șase decese prin cancer (16%), urmat îndeaproape de cancerul pulmonar (15%) și cancerul colorectal (11%).
În România, se preconizează creșteșteri cu peste 10% a cazurilor în următorii ani
Și în România, cancerul colorectal (intestinal) se regăsește în primele trei cele mai frecvente afecțiuni oncologice, atât la femei, cât și la bărbați, iar oncologii se așteaptă ca numărul cazurilor să crească.
„Din nefericire, proiecțiile pentru România arată o creștere a incidenței cazurilor de cancer. Pentru perioada 2020-2040, incidența va crește global cu 6-7%, cu peste 10% la cancerul gastric, de pancreas, pulmonar, hepatic și colorectal, atât la bărbați, cât și la femei. La noi în țară, afecțiunile oncologice sunt caracterizate de o rată standardizată pe vârstă a mortalității mai mare decât media UE în 2020, de lipsa unor programe sistematice de screening și de numeroase provocări pentru pacienți și aparținători. Este nevoie de măsuri urgente în toate aspectele managementului bolii, de la prevenție, screening, diagnostic, acces la tratament și sprijin psihosocial, deoarece statisticile nu sunt deloc încurajatoare”, a declarat dr. Răzvan Curcă, președintele Societății Naționale de Oncologie Medicală din România (SNOMR), citat de Cancer-Plan, o platformă de informare în domeniul politicilor de sănătate europene și românești.