x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Alocarea de fonduri pentru vaccinarea pacienţilor cronici trebuie să fie o prioritate, susţin pacienţii şi specialiştii

Alocarea de fonduri pentru vaccinarea pacienţilor cronici trebuie să fie o prioritate, susţin pacienţii şi specialiştii

01 Noi 2018   •   15:25
Alocarea de fonduri pentru vaccinarea pacienţilor cronici trebuie să fie o prioritate, susţin pacienţii şi specialiştii

Asigurarea fondurilor necesare pentru realizarea unor programe de vaccinare gratuite pentru pacienţii cu afecţiuni cronice ar trebui să constituie o prioritate şi să fie inclusă în Strategia de Sănătate Publică - este una dintre concluziile workshopului naţional pilot pe tema vaccinării, organizat joi de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) şi European Patient Forum. 

"Vaccinarea persoanelor de diferite vârste şi variate grupuri populaţionale a devenit o necesitate. Pacienţii cronici prezintă un risc crescut pentru infecţiile care pot fi dobândite în contextul bolii de bază care poate induce imunosupresia. Programele de vaccinare sunt o componentă importantă a îngrijirilor de sănătate la nivelul global. Aplicarea recomandărilor stabilite pe baza dovezilor ştiinţifice privind vaccinarea bolnavilor cronici, disponibilitatea preparatelor vaccinale adecvate, cât şi asigurarea fondurilor necesare pentru realizarea acestor programe de protecţie trebuie să facă parte din strategia de sănătate", a declarat prof. dr. Doina Azoicăi, preşedintele Comisiei de Epidemiologie a Ministerului Sănătăţii. 

Preşedintele COPAC, Radu Gănescu, a afirmat că în România, rata vaccinării la pacienţii cronici este 17,8%, în condiţiile în care acest procent ar trebui să ajungă la 75%, şi a susţinut că aceştia trebuie să aibă acces la vaccinurile de care au nevoie. 

"Pentru România nu există date foarte concludente cu privire la vaccinarea pe grupuri ţintă. Este important să avem date concrete, pe baza cărora să previzionăm nevoile existente. Pacienţii cronici trebuie să aibă acces la vaccinurile de care au nevoie", a declarat Radu Gănescu. 

La nivel european, printre principalele probleme legate de vaccinarea adulţilor cu afecţiuni cronice sunt ezitările acestora la vaccinare, lipsa unor informaţii specifice legate de vaccinarea în anumite condiţii cronice, informaţii de calitate sunt greu de găsit online, potrivit unei cercetări realizate în 2018 de European Patient Forum. 

Anul acesta, European Patient Forum a lansat proiectul pilot  de informare în privinţa vaccinării "Încrederea în vaccinare pentru pacienţi, familii şi comunităţi", care are ca obiectiv să construiască încredere şi să crească rata vaccinării printre pacienţii cu afecţiuni cronice. AGERPRES

×
Subiecte în articol: vaccinarea